≡ Menu

Coronaveckan som gått, v5-8: Smittan historiskt låg/ Vårdpersonal slutar testas/ Miljoner vaccindoser kasseras

Sedan maj 2022 har Coronaveckan gått över till att månadsvis sammanfatta det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är veckorna 5-8 (1 – 28 februari 2023):

23 662 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 101 dödsfall sedan förra månaden. En avsevärd minskning jämfört med förra månadsperiodens 1700 inrapporterade dödsfall.

Smittspridningen är låg, men det är svårt att veta hur låg den är. Den prioriterade testningen har framför allt gjorts på äldreboenden och på vårdpersonal, men sedan den 15 februari behöver vårdpersonal inte längre testa sig. Det innebär att det inte längre finns ett lika brett underlag för att fånga in hur spridd smittan är i samhället.

Den data som finns från innan förändringen av testning pekar ändå på en kraftig minskad smitta som ebbat ut till en nivå som är i nivå med den lägsta sedan den prioriterade testningen infördes.

En bättre siffra att använda nu och framåt är den över antalet som är inskrivna i slutenvården med covid-19. Även den signalerar att vi är på väg ned till de lägsta nivåerna.

Total sett signalerar alla tillgängliga datapunkter en kraftig nedgång för smittan i samhället.

Uppdaterade råd. Givet det förändrade smittoläget har det funnits kritik mot att Folkhälsomyndigheten är för stränga eller otydlig i sina råd. Läkaren Magnus Gisslén menar att man inte behöver vara hemma med småsnoriga barn och Folkhälsomyndigheten medgav att man kanske varit för otydlig. Någon uppdatering i de formella råden har inte skett, men i medier har det ändå rapporterats som ett förtydligande: Att det är ok att känna sig sjuk, ta en alvedon och ändå gå till arbetsplatsen. Under den senaste månaden har, som tidigare nämnts, rekommendationen om provtagning i vården slopats.

De många testkit som nu finns kvar kommer att doneras till Ukraina.

De reserestriktioner som särskilt infördes för resenärer från Kina förlängdes inte. Varken i Sverige eller andra länder. Däremot har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att slumpmässigt testa resenärer i Sverige både på och utanför flygplatser.

Vaccin

88,2% av vuxna befolkningen (7 365 651) har nu fått minst en dos vaccin och 86,4% (7 214 027) är vaccinerade med två doser. 66,9% (5 581 266) har fått en tredje dos och bland de 65 år och äldre har 82% (1 796 082) vaccinerats med en fjärde dos.
Totalt har 25 694 270 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 25 000 doser jämfört med förra månaden. Det är den lägsta ökningen av antalet utdelade doser sedan vaccin funnits tillgängligt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu ytterligare påfyllnadsdos för personer 50-64 år. Dosen bör tas någon gång under kommande år och rekommendationen gäller fram till slutet på februari nästa år. Fortfarande rekommenderas ingen ytterligare påfyllnadsdos för personer i yngre åldrar.

Sverige har hittills fått 46 miljoner levererade doser vaccin, alltså nästan 20 miljoner fler än vad som hittills använts. Hittills har 8,5 miljoner doser vaccin tvingats kasseras till ett värde av 1,5 miljarder kronor. Att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderat en fjärde dos till den breda allmänheten anses vara ett av skälen till att inte fler doser använts.

Samtidigt kommer också en ny stor studie som förklarar att genomgången infektion ger ett minst lika bra skydd som två doser vaccin. Det innebär inte att det varit smart att undvika vaccin, eftersom en genomgången infektion varit farlig för människan. För yngre personer rekommenderas från 1 mars inte längre personer 18-49 år ta grundpaket, tre doser, med vaccin.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Inge mars 1, 2023, 05:57

  Lite reflektioner kring vaccinhanteringen.

  Regeringskansliet meddelar i ett pressmeddelande den 21 febr i år.

  ”Sverige ingår avtal med vaccintillverkaren Pfizer/BioNTech och Norge respektive Island om central lagring av vaccin mot covid-19. ”

  Det jag reagerar på är att det kostar tydlingen ingenting att administrera? Någon får gärna förklara för mig hur denna gratishantering går till? Jag undrar varför respektive land inte kan hantera det själva då hanteringen ändå är gratis?

  ” De avtal som nu signeras medför inga ökade kostnader för Sverige eller ökad administration för svenska myndigheter”

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/02/sverige-bistar-norge-och-island-att-lagra-covidvaccin-centralt/

  Regeringskansliet meddelar i ett pressmeddelande den 23 febr i år.

  ”Regeringen har i dag beslutat att donera 722 000 doser vaccin mot covid-19 av märket Pfizer/BioNTech till det globala vaccinsamarbetet Covax. Sverige har därmed donerat totalt drygt 15 miljoner doser och bidragit med över två miljarder kronor till globala vaccininsatser mot covid-19.”

  ”Regeringen står beredd att donera fler doser till länder som har kapacitet att vaccinera sin befolkning.”

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/02/regeringen-donerar-722-000-vaccindoser-mot-covid-19-till-lag–och-medelinkomstlander/

  Hela denna hantering med detta enorma överskott av covid-19 vaccin är det verkligen rimligt? Jag får en känsla av att Sverige utnyttjas av läkemedelsföretagen där de kan dumpa sina lager och att vi utnyttjas som ett nav för hantering och distribution av covid-19 vaccin!

  Av de lite drygt 46 miljoner doser som köpts in så har man hitintills kasserat 8,5 miljoner doser samt donerat 15 miljoner doser.
  Detta innebär att Sverige har kasserat eller gett bort ca 50% av den vaccin som köpts in och betalat för.
  (Siffrorna blir lite spretiga och svåra att tolka om man jämför med dina siffror över hur många doser som faktiskt getts ut i Sverige? Här finns en del faktafel att reda ut? Men detta är siffror hämtade från Regeringskansliet i länkarna ovan)

  Nu åtar sig Sverige att lagra ytterligare vaccin när det visat sig att de ändå inte fungerar mot alla de nya varianter som har utvecklats över tid, så siffran med kasserat Covid-19 vaccin lär öka ytterligare?

  • Anders Fagerström mars 1, 2023, 10:28

   Tack för att du skriver om detta. Tyvärr kommer varken förra eller nuvarande regering vilja ta ansvar för detta haveri. Även om Socialdemokraterna misslyckades och satte sig i händerna på vaccinindustrin så var det ju Moderaterna som anklagade dem för att inte ta i hårdare.. Ungefär när vaccinen var klara så kom ju Omicron varianten och resultatet blev troligen att fler skadats av mRNA än äldre räddats. Medias roll med att hålla igång hysterin skall inte underskattas. Väldigt få ifrågasatte, och de som vågade blev snabbt stigmatiserade. Man får hoppas att de professionella, både de som hade fel och de som förstod, inte låter detta hända igen. Nu i efterhand får vi ju nog veta, även om ingen erkänner sig skyldig. De ville nog väl får man hoppas.

  • Emanuel Karlsten mars 2, 2023, 13:54

   Ja, det verkar ju absolut vara så att vi köpt för mycket. Å andra sidan kan man föreställa sig debatten om vi hade köpt för lite. Det var väl tydligt ganska tidigt att vi hade stora leveranser som skulle komma – sen.

 • Anders Fagerström mars 1, 2023, 08:24

  ”Det innebär inte att det är smart att undvika vaccin, eftersom en genomgången infektion är farlig för människan”
  Detta påstående känns som taget ur luften, och en ryggmärgsreaktion från någon som inte vill kunna tänka sig att mRNA vaccinering har en risk. Den danska upptäckten att mRNA vaccin verkar stanna kvar i kroppen och t.o.m direkt ev. kopierar sig själva är väldigt otäck. Project Veritas avslöjande om att även Pfeizer är förundrade över att mRNA vaccin verkar påverka kvinnors fortplantning är väldigt obehagliga. Dessutom verkar skadeverkningarna hos unga som vaccinerats vara enormt mycket större än ev. nytta. Eftersom vaccinen inte förhindrat spridning så har de som grupp i princip offrats i onödan. Så ovan generella påstående om ”farlig för människan” känns som ett sista desperat försvar för en havererad och farlig politik.

  • Micke mars 2, 2023, 08:30

   Anledningen är en människas desperata försök att övertyga sig själv (Emanuel) om att det han har uppmanat och drivit på inte är fel, tex att man skall vaccinera sig även om man haft genomgången infektion, att man utsatt barn och friska människor för vaxxskador baserat på noll vetenskap gällande risk nytta, och att allt detta i bästa fall bara handlar om Big Pharmas girighet.

   • Emanuel Karlsten mars 2, 2023, 13:57

    Vet inte vem du tror att du övertygar?

    • Micke mars 2, 2023, 15:03

     Ja du Emanuel,

     Du har säkerligen övertygat många om att riskera skador från vaccinet helt i onödan, bevisligen fanns ingen vetenskaplig grund för motivet ”skydda andra” det har du väl inte missat i alla fall ?

     Motivet att vaccinera barn och unga är då helt bortspolat, då det inte funnits några vetenskapliga belägg för att vaccinera dessa baserat på deras egen risk nytta analys, hur många unga som genom deras hjärtmuskelinflammationer kommer att få förkortade liv kan vi bara spekulera om.
     Denna länk är till Open Vaers, ta dig en titt på åren 2021-2022 så bör till och med du lyfta lite på ögonbrynen. https://www.openvaers.com/covid-data/myo-pericarditis
     Det gäller även sidorna med mensrubbningar, övriga hjärtproblem osv..

     Jag kan med gott samvete säga, att de som jag möjligen har påverkat i min omgivning, angående deras val av att ta eller inte ta sprutan, dom lever och frodas och har inte varit mer sjuka än vanligt.

     Tyvärr har jag på mitt företag med 22 anställda, även 4 styck med symtom i anslutning efter vaccinering, enligt sjukvården är samtliga symtom ovanliga, antingen för deras ålder eller bara allmänt ovanliga, eller som en sjuksyster sa till den ene ”jag har jobbat i över 30 år och har aldrig sett så mycket konstiga symtom som under 2021”

     Vi får väl se om ditt samvete med tiden ändras, men först måste du ju faktiskt kunna ta till dig information från fler än Matti Sellberg med anhang, som uppenbart har händerna i samma syltburk som Big Pharma, testa att lägga några timmar på att lyssna på dessa som deltog på konferensen, Ann-Katrin Engwall är ett hett tips, 2009 när Svininfluensan kom och vi fortfarande hade en öppen debatt om för och nackdelar med vaccination, då var hon inbjuden som expert, med facit i handen hade hon ju rätt den gången, eller tycker du att den massvaccinationen var lyckad med ??????

  • Emanuel Karlsten mars 2, 2023, 13:56

   Förstår inte hur du menar att det skulle vara taget ur luften? Jag har ingående skrivit om det här och vi har som bekant haft en pandemi med dödsfall och långtidscovid, till följd av sjukdomar med covid-19. Vaccin har hjälpt oss bygga immunitet och framför allt gjort att vi kan genomlida infektioner utan svår sjukdom eller död. Det är ju inte en fråga att diskutera?
   Det du i övrigt påstår finns det ingen konsensus kring.

 • Ingrid Johannesson mars 1, 2023, 18:05

  Varför går FHM ut med att det är OK att gå till skolan o jobbet med lite snuva o ont i halsen ???
  Under pandemin lärde sig föräldrarna att hålla sina barn hemma, ÄNTLIGEN !!!
  Lärarna får nu återigen sänd hem barnen som kommer sjuka till dagis o skolorna. Lärarna själva blir sjuka igen.
  Föräldrar, mor o farföräldrar likaså.

  Detta gör återigen att flera blir sjuka o kostar samhället enorma pengar !!!
  Hur kan FHM gå ut med en så ”korkad” uppmaning ???
  Mvh Ingrid

  • Emanuel Karlsten mars 2, 2023, 13:57

   Om du klickar på länkarna så ser du ett FHM som är ganska nyanserad just kring det du skriver. Det är ju en balansgång i vilka råd man ska ge här som inte är helt lätt.

 • Mattias mars 2, 2023, 13:52

  Emanuel: ”Samtidigt kommer också en ny stor studie som förklarar att genomgången infektion ger ett minst lika bra skydd som två doser vaccin. Det innebär inte att det är smart att undvika vaccin, eftersom en genomgången infektion är farlig för människan.”

  FHM: ”För personer i åldern 18–49 år finns ingen rekommendation om påfyllnadsdos. Rekommendation om tre doser grundvaccination upphör också från och med 1 mars 2023.”

  Sprider du desinformation Emanuel? Du antyder att vi ska vaccinera oss, FHM säger att vi inte ska vaccinera oss. Vem ska vi lyssna på?

  • Emanuel Karlsten mars 2, 2023, 13:59

   Ja, det är kanske en tempusform som är misstaget här. Min poäng är att det inte _har varit_ smart att undvika vaccin. Tack, rättar.

   • Mattias mars 2, 2023, 15:43

    My pleasure.
    Att FHM inte längre rekommenderar friska personer under 50 att vaccinera sig innebär att de totalt omvärderat sin risk/nyttabedömning för denna grupp. Har du frågat dem vad denna nya risk/nyttabedömningen baserar sig på?

   • Micke mars 2, 2023, 15:48

    Emanuel,

    På vilket sätt har det inte varit smart att undvika vaccin, är det inte individuellt och beroende på utgången ?

    Jag var sjuk våren 2020, låg tre dagar med feber, jag har sedan dess egentligen inte varit mer sjuk än att jag har kunnat träna som vanligt.

    Jag har passerat 50 år och skulle då på rekommendation tagit tre sprutor, tre sprutor som varje spruta bevisligen kunnat ge mig ett antal olika numera verifierade biverkningar, allt från rodnad på armen till hjärtinfarkt, hjärnblödning, propp och död, förklara hur du får det till ” inte har varit smart att undvika vaccin”.

    Även om min risk nytta analys hade varit till fördel för vaccinet, (vilket den inte var) så har jag ju uppenbarligen inte riskerat några biverkningar och har ju inte heller varit sjuk efter mars 2020, utgången borde uppenbarligen varit den bästa för mig.

    All vaccination av barn kan omöjligen ”varit smart” då det visats sig att risk nytta analysen absolut inte håller för dem, detta kan du enkelt kontrollera själv då statistiken egentligen redan 2020 klart visade vilka som drabbades av CV.19, att man sedan med hjälp av dåligt underbyggda studier och media fick en fördröjning av det är sorgligt.

 • rabey mars 3, 2023, 22:30
 • Inge mars 16, 2023, 04:50

  Karl Lauterbach, Tysklands hälsominister intervjuas i Tysk TV (inslaget börjar vid 8:07 och pågår i drygt 7 min).
  Narrativet om mRNA vaccinets ofarlighet börjar nu ifrågasättas även av dess tidigare förespråkare.

  https://m.youtube.com/watch?v=653x0SpYd48&feature=youtu.be

 • Inge mars 19, 2023, 00:28

  Hittade en artikel som kommenterar
  Tysklands hälsominister Karl Lauterbachs uttalande.
  https://twitter.com/lakaruppropet1/status/1635548003158089728

 • Inge mars 25, 2023, 07:48

  Bevisen att dessa nya mRNA vacciner inte var helt säkra när de släpptes blir nu allt mera tydligt ju längre tiden går.

  https://m.youtube.com/watch?v=S3vY2LyQn1A

 • rabey mars 25, 2023, 14:52

  Lång intressant artikel (källa telegraph)
  https://dailysceptic.org/2023/03/23/when-anders-tegnell-stood-alone/

  Medellivslängd är redan given
  2015-22
  Danmark: 80,6 / 80,8 / 80,9 / 81,0 / 81,3 / 81,5 / 81,5 / 81,3
  Finland.. : 81,4 / 81,3 / 81,5 / 81,6 / 81,9 / 81,8 / 81,8 / 81,2 (~)
  Norge…. : 82,3 / 82,4 / 82,6 / 82,8 / 83.0 / 83,2 / 83,2 / 82,6
  Sverige.. : 82,2 / 82,3 / 82,4 / 82,5 / 83,1 / 82,4 / 83,1 / 83,1

 • rabey mars 27, 2023, 19:33

  Belarus (inofficiell och stulen data) och Sverige har bevisat att restriktioner inte räddar någons liv.

  Men det är inte allt. Sjukhus i Belarus fungerade normalt.
  Vad är covid?
  Belarus – överdödlighet 2020 (data försvann efter ingripande av myndigheterna):
  Kronisk reumatisk hjärtsjukdom
  Hjärtischemi
  Cerebrala kärlsjukdomar
  Leversjukdom
  Hjärninfarkt
  Sepsis
  Stroke, ej specificerad som blödning eller infarkt
  Intracerebrala och andra icke-traumatiska blödningar
  lunginflammation
  https://public.flourish.studio/visualisation/7353563/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.