≡ Menu

Coronaveckan som gått, v14-18: Covid inte längre en akut hälsokris – min sista sammanfattning

Den globala och akuta kris som pandemin utgjort är över. Det har WHO slagit fast och därför blir detta mitt sista ”coronaveckan som gått”.

”Nyhetsflödet är intensivt, men hur många orkar hänga med?” Så började jag en text på den här sidan för ganska exakt tre år sedan, den 19 april 2020. Jag hade då under en knapp månads tid börjat bevaka och skriva om pandemin. Inte för att jag kunde, utan för att jag inte hade något annat att göra. Mina jobb hade försvunnit, kalendern rensats och jag hade tömt och gjort förlust på bankens mest defensiva fonder. För jag trodde det skulle vara min livlina, ifall världens banker nu skulle kollapsa. Nyhetssajter slog trafikrekord, sociala medier-användningen slog all time high och floden av ny information var så stark att ingen orkade hänga med.
Och då kanske jag kunde tillföra något?

Sedan dess har jag varje vecka skrivit en kort, veckolig sammanfattning om ”det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv”. Jag fortsatte, även efter att Sverige slopade alla restriktioner i april 2022, även om jag då övergick till att skriva var fjärde vecka. För det kändes till slut som att jag skapade ett tidsdokument som var unikt. Och därför behövde fortsätta tills det var över.

Nu är det över. Den som kan besluta det är WHO. Den 4 maj träffades organisationens kriskommitté för femtonde gången sedan pandemins start. Deras rekommendation blev: Förklara den globala hälsokrisen som slut. Dagen efter, den 5 maj, gjordes just detta.

Själva pandemin, som definieras av att en epidemi korsar flera länders gränser med bred påverkan, existerar fortfarande. Viruset är inte utrotat och även i Sverige fortsätter det att skörda offer (var tredje minut, meddelade WHO). Det finns fog att tro att den kommer att fortsätta göra det under lång tid – kanske tills nästa pandemi kommer – men pandemin är inte längre en akut global hälsokris. De flesta länder har återgått till det normala och fokus är nu på till att förebygga. Till exempel genom vaccinationsprogram.

Hur många dog på grund av covid-19 i Sverige? Folkhälsomyndigheten har haft ett sätt att räkna: Andel som dött med ett positivt covidtest, taget inom 30 dagar från sin död. Enligt detta sätt att räkna har ungefär 24 000 dött. Socialstyrelsen har också fört statistik, men har istället använt dödsorsaksintyg för att fastställa avlidna. Den 8 maj rapporterade de att antalet avlidna uppgått till 19 187.

Socialstyrelsen för också statistik över hur många patienter som lagts in på sjukhus sedan pandemins start. Det är kanske den statistik som bäst tydliggör pandemins olika vågor. I den syns den första vågen i april 2020. Den andra vågen tätt följt av den tredje vågen, vinter och vår 2021. Sedan den fjärde vågen vintern 2022 och till slut den mindre omtalade femte vågen vintern 2023, som skördade förhållandevis många liv.

Hur klarade Sverige pandemin? Det finns inget enkelt svar på det. Bra? Kanske. Men vad vet vi egentligen. Vi vet nästan ingenting om vilka åtgärder som hjälpt. Under pandemins första år rapporterade jag om Folkhälsomyndighetens interna mejl och gjorde intervjuer som visade att vår statsepidemiolog var osäker på om några åtgärder alls hjälpte.
Vi vet att Sverige inte hamnade i botten jämfört med andra länder gällande dödlighet. Vi vet också att Sverige slapp drakoniska restriktioner och utifrån det kanske man i alla fall rent objektivt kan säga att vi klarade det ”bra”. Men vi vet inte varför vi gjorde det. Om något så tydliggjorde pandemin enorma brister i Sveriges samhällssystem. Det är uppenbart att landet saknar en fungerande krisledning. Vårt system med autonoma regioner – som äger alla resurser för sjukvården – har inte kunnat styras effektivt i kris. Regeringen har inte ens ett bra, formellt sätt att kommunicera ut till regionerna i kris. Och när bred testning skulle införas i början av pandemin ville ingen ta ansvar. Samordningsproblemen och de svaga beslutsgångarna blev också tydliga när vi inte lyckades skrapa ihop tillräckligt med materiel till sjukvården (och de privata initiativen stoppades av myndigheter).
Men framför allt misslyckades Sverige att skydda de svaga och sköraste. Frågan är om vi blivit bättre nu? Larmen om hur svårt Sverige har att skydda våra äldre från smitta ljöd långt innan pandemin, har jag tidigare skrivit. Ingen brydde sig då. Bryr vi oss nu? Klart är i alla fall att vi inte verkar bry oss särskilt mycket om den sjukvård som vi spenderade pandemins första två år med att applådera.

Visst har det hänt saker. Testningens effektivitet ska utredas, pandemiberedskapen uppdateras och regionerna har börjat fylla lager med skyddsutrustning för nästa pandemi. För en sådan kommer, verkar alla vara säkra på. Förr eller senare. Men om det tar lång tid – hur uppdaterade är då lagren? Rutinerna?

Tre år har gått sedan det här pandemiveckobrevet startade. Ett journalistpris, ett hederspris, massor av nyheter och löpsedlar har denna blogg skapat. Framför allt har den finansierats av en trogen skara supportrar. Jag är väldigt tacksam för det.

Men det är också konstigt hur snabbt man glömmer. Hur snabbt man vill glömma? Det som varit vår generations största samhällstrauma börjar falla ur minnet när vi ser fram emot sommarens aktiviteter. När vi planerar vårt första hela år utan en enda pandemirestriktion. Jag är likadan. Jag vill inte skriva en enda rad till om pandemin, vaccin eller virus.

För nu har coronaveckan gått. Det blev tre års dokumentation. Låt oss hoppas att vi aldrig behöver dokumentera något liknande i Sverige igen.

***

Vill du följa med i nästa steg av journalistiken på denna sajt? Min Patreon utforskar nu andra områden, läs mer här.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • FW maj 12, 2023, 08:16

  Tack för insatsen – har läst din blogg kontinuerligt och det har varit skönt med en trygg, saklig och nyanserande röst i den allmänna kakafonin skapad av såväl etablerad som sensationsmedia samt alla övriga förståsigpåare som oftast oifrågasatta huserat fritt i sina åsiktsbubblor i sociala medier. Därför är det dessutom extra skönt att du i ditt sista inlägg avslutar med att konstatera att vi inte ens nu i efterhand egentligen vet hur det gick för oss – och ändå visste a-l-l-a vad som var ”rätt” när det begav sig 😏

 • Anette maj 12, 2023, 08:47

  Lästips. Professor i Global Health, Christine Stabell Benn har forskat på vacciner i 30 år och poängterar vikten av att utreda non specific effects av ett vaccin.

 • Emil maj 12, 2023, 10:51

  Tack för din insats såhär långt!

 • Eva Blychert maj 12, 2023, 11:07

  Tack för en jättebra sammanfattning av vad som, gjordes, sades o skrevs under denna tid. Omöjligt att hålla sig uppdaterad på egen hand – men din blogg läste jag alltid!

 • Carol maj 12, 2023, 11:37

  Tack för allt ditt jobb med detta! Det har varit något annat än pressträffarna när det enda man kom ihåg efteråt var att de inte visste något, skulle vänta och se, samt att vi skulle pressa ner kurvan.. Du har sammanfattat, gett relevant fakta och vad det betytt i siffror och kritiskt granskande.

  Ja det är märkligt hur fort man kan glömma!
  Men min väninna fick Covid för ett par månader (trots vaccinationer och stor försiktighet) sedan och blev sååå sjuk! Inte fara för livet men svårt och det tog väldigt lång tid att få tillbaka krafterna.
  En sak man inte hör något om nu är hur Covid påverkar de i t ex Afrika och Asien som inte sett tillstymmelse av vaccinationer eller exponerats som stora delar av resten av världen gjort. Är det ff ett livsfarligt virus där?
  Tack Emanuel!
  Ha en härlig sommar.

 • Claes Persson maj 12, 2023, 14:35

  Emanuel Karlsten, all heder till dig för bra rapportering och grattis till din utmärkelse, tack.

  Självklart har vi haft och har covid, men bortsett från de som avlidit i covid kan nu sammanfatta den totala dödligheten i världen under åren 2018, 2019, 2020, 2021 (än så länge, större osäkerhet för 2022.)
  Det finns en hel del olika sidor att kolla t ex Worldometer m fl, samt även AI

  Dödligheten har i stort sett varit oförändrad per capita/per 1000 innevånare under alla dessa år, med marginella variationer. (Självklart har det varit, och ständigt är, nationella avvikelser rörande dödstalen, upp och ner)

  Covid under t ex 2020 har m a o inte gjort något nämnvärt avtryck vad gäller total dödlighet i världen, däremot har olika typer av restriktioner och andra följder inneburit en fruktansvärd katastrof för världen rörande företag och enskilda individer.

  Vi får innerligt hoppas på att mänskligheten, och framförallt makthavarna, tar lärdom och i framtiden aldrig mer skapar liknande masspsykoser.
  Hysteri som tar ifrån människor rätt till frihet och försörjning via mycket skadliga maktåtgärder.

 • Martin Silverbåge maj 12, 2023, 20:44

  Tack för dina reportage Emmanuel, Du har lyckats hålla balansen där många har fallit över gränsen. Jag förstår att du väljer att inte fälla ett omdöme hur det har gått för Sverige. Det är inte helt lätt och också känsligt för de som personligt har råkat illa ut att kalla det en succe, samt omöjligt att presentera helt odiskutabla fakta. Vi vet ändå rätt många saker menar jag. Tidigare infektion och vaccination ger ett skydd mot svår sjukdom och död. Sverige hade därmed högre immunitet från första vågen och vaccinerade äldre tidigt och i stor omfattning med bra vaccin. Dessa två omständigheter har gjort att Sverige haft bland den lägsta överdödligheten i europa och i större delen av världen, där tillgänglig statistik finns. Exakt varför Danmark, Norge och Luxemburg hittills legat lägre har jag mina spekulationer om, men kan inte säga säkert. Det finns några till exempel runt om i världen, men i de flesta av dessa länder har överdödligheten haft en betydligt brantare kurva uppåt det sista året än Sverige någonsin haft. Min åsikt är därför helt klart att den svenska strategin varit lyckad! Det kan man säga med det objektiva måttet överdödlighet som bas. Det är inte ett perfekt mått, men det är objektivt och tillräckligt för att visa ett tydligt resultat! Därför har jag hävdat sen dag 1 att Gieseckes råd till Tegnell och Sveriges strategi var rätt, trots den jävs-situation som fanns dem emellan. Utsagan var, vänta och se, övriga länder kommer komma ikapp och gå om. Sedan var tjurskallen Tegnell rätt person att genomföra detta!

 • Urban maj 14, 2023, 10:11

  Man undrar vad vi ska lära oss när media och så många försöker försvara FoHM agerande.
  Tänk, hur skulle det ha gått om vi följt de rapporter som kom februari-mars 2020 angående luftburen smitta samt smittspridning innan symtom.. då hade fokus hamnat på testning, smittspårning, isolering såsom asiaterna uppmanade oss till samt munskydd, ventilation och hepafilter där dessa fungerar..
  Att påstå att munskydd inte fungerar eller är farliga är rätt konstigt, även att tillfälliga nerstängningar för att minska kraftig smittspridning.. mindre kontakter måste innebära minskad smittspridning iom att det är kontakter som skapar smittspridning.
  Det finns så många vetenskapliga studier kring ovan men vi väljer att söka några få vilka dessutom är tveksamma vilka visar på något annat.
  Hur ska vi lära oss inför nästa gång ??

 • Gunnar maj 14, 2023, 15:16

  Hej och stort tack för intressanta och mycket vettiga kommentarer. Vill också påpeka att det finns en mängd människor som är fanatiskt anti-vaccinidoktrinerade. En del kommentarer som utan saklig grund hävdar att testpinnen med bomull som förs upp i näsan innehåller små mikrochips. Allt detta för att få kontroll över vårt beteende och därmed liv. Denna nonsens har fått fäste och jag tror att en frisk debatt om verkligheten skulle sitta bra. Hur har den moderna Mrna vaccinet blivit skräddarsytt för at möta nästa generation av virus? Hur väl skyddade booster sprutan mot Omricon varienten t.ex.? Man pratade mycket om att det skulle vara enkelt att modifiera vaccinet så att det blir mer effektivt etc…

 • Peter Lindberg maj 15, 2023, 17:05

  Jag bara undrar vad du tänker när du skriver att det är över? Har du lyssnat på vad WHO sagt, vad de skriver i sitt pressmeddelande osv? Det ÄR INTE över, skriver de. Bara den akuta krisen. Folk blir fortfarande sjuka, dör, går långcovid osv. I Sverige dör mellan 50-100 personer per vecka. Många barn har haft covid 4-5 gånger och bara i vår bekantskapskrets är var 5-6 familj konstant sjuka på ett sätt som inte är normalt.

  WHO säger tydligt att vi måste fortsätta skydda oss med andningsskydd och luftrening gör att undvika upprepade infektioner. Att riskerna ökar kraftigt med varje infektion. Att då som vi gör i Sverige låta alla, och då främst barn och deras föräldrar, smittas om och om igen, är att ge dem enkelbiljett till livslång dålig hälsa.

  Så, nej; det ätningen läge att sluta skriva nu. Det är läge att ifrågasätta makten varför vetenskapen ignoreras och varför framförallt skolbarn och förskolebarn inte skyddas. Det skulle till och med löna sig ekonomiskt.

  • Emanuel Karlsten maj 17, 2023, 07:57

   Jag tycker jag är rätt tydlig? Jag citerar WHO och poängterar flera gånger att WHO deklarerat att den globala och AKUTA krisen är över. Viruset är inte utrotat och pandemin fortsätter, det kanske den kommer göra till nästa pandemi börjar, skriver jag också.
   Det är inte läge att sluta skriva om viruset, men det är läge att stänga igen det här kapitlet – för mig.

 • Inge maj 15, 2023, 18:01

  ”Men det är också konstigt hur snabbt man glömmer. Hur snabbt man vill glömma?”

  Jag förstår att många nu vill glömma detta, speciellt alla de ansvariga och de som bidrog till att svartmåla, diskriminera och omyndigförklara alla de som ifrågasatte nyttan med vissa tvångsåtgärder och de ev. risker mRNA vaccinerna kunde medföra. Exempelvis att man kunde dö eller bli allvarligt sjuk av mRNA vaccinet var inget man upplyste om?

  Jag kommer heller aldrig att glömma när jag blev vägrad att besöka SV kyrkan vid advent! Två vakter stoppade mej i kyrkporten på grund av att jag saknade det så kallade covidpasset.
  Jag har aldrig varit med om något så diskriminerande tidigare och hoppas att aldrig behöva uppleva något liknande igen.

  Det paradoxala är att i stort sätt alla mina vänner som tagit covidvaccinet har haft covid både en och två gånger mer eller mindre allvarligt?

  Det är fortfarande många frågetecken kvar att reda ut kring både pandemin och nyttan kontra skadan med de vacciner och övriga tvångs åtgärder som vidtogs under pandemin.

  Emanuel du är inte färdig ännu, det finns mer att skriva om, det är fortfarande många som lider i sviterna efter detta. Anhöriga som förlorat nära och kära på grund av att de tagit de dåligt utprovade vaccinera. Postcovidpatienter som fortfarande lider och har kvarvarande problem, både efter coviden och eventuella biverkningar av vaccinera.

  Det går inte att bara lägga locket på och glömma utan att en ordentlig genomlysning av konsekvenserna görs. Har felaktigheter gjorts skall även de ansvariga ställas till svars.

  • Emanuel Karlsten maj 17, 2023, 07:59

   Nej, covidpasset var verkligen ett speciellt (och ibland bortglömt) kapitel.
   Men för mig är det färdigt. Det innebär inte att det är färdigskrivet, färdigundersökt. Men det innebär att det inte blir fler coronaveckan. Allt har sin tid, och min tid med covid-bevakning är över för den här gången.

 • rabey maj 19, 2023, 17:49

  Intressant rapport.
  if.se/globalassets/se/dokument/if/if-nordic-health-report-2023.pdf
  Grafisk sammanfattning av pandemin i Sverige på min profil
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100080052447077

 • Inge juni 18, 2023, 04:26

  Emanuel du har ju av princip undvikit att kommentera riskerna och biverkningarna med covidvaccinet. Vet inte om du ansett att riskerna var minimala eller att du medvetet undvikit av andra skäl? Men kan du verkligen blunda längre när bevisen nu är så uppenbara?

  I ett 393-sidigt dokument från Pfizer, som begärts ut av EMA, framgår att företaget till och med den 19 augusti 2022 registrerat 508 351 individuella fallrapporter om biverkningar gällande deras covid-19 vaccin.
  Dokumentet innehöll 1 597 673 händelser;
  •1/3 av biverkningarna klassificerades som allvarliga, långt över standarden för säkerhetssignaler som vanligtvis ligger på 15%;
  •Kvinnor rapporterade tre gånger så många biverkningar som män;

  https://www.conservativereview.com/horowitz-confidential-pfizer-document-shows-the-company-observed-1-6-million-adverse-events-covering-nearly-every-organ-system-2661316948.html?fbclid=I

  • Emanuel Karlsten juni 20, 2023, 20:20

   Vrid inte sanningen. Du vet att jag återkommande skrivit om det, eftersom du också kommenterat under nästan alla dessa texter. Bara för att du inte tycker om dessa texter, innebär inte att de inte existerar. Behöver du uppfriska minnet går det bra att söka på sajten.

   • Inge juni 21, 2023, 06:56

    Jo jag är medveten om vad du skrivit i dina tidigare inlägg, men påstår du fortfarande att nyttan med dessa mRNA vacciner vida överstigit riskerna när nu Pfizers egna tester visar på motsatsen?
    Så höga tal som att 1/3 av alla biverkningar klassificerades som allvarliga, långt över standarden för säkerhetssignaler som vanligtvis ligger på 15% visar ju på att vaccinet aldrig skulle ha släppts ut på marknaden.

    Borde inte detta ha redovisats tidigare så att allmänheten själva kunde bedömma om de var villiga att ta denna risk?

    Eller menar du att den information som Pfizer tvingats släppa är FakeNews?

    Om detta stämmer som nu avslöjats så är den information vi fick under hela vaccinationsperioden (även på din blogg) att vaccinet är säkert och att nyttan vida övervägde riskerna felaktig?

    Varför vågar ingen erkänna detta? Inte ens du som är journalist och van att avslöja oegentligheter tycks vilja ta i detta?

    Alla de offer som nu lider av de skador de fått, överges nu och inga medier vill längre befatta sig i de konsekvenser som detta storskaliga medicinska experiment har orsakat.

 • Inge juli 18, 2023, 13:17

  Är det någon som har en bra förklaring varför överdödligenen i flera länder nu stiger?

  Fast det är väl ingen som bryr sig längre för pandemin är ju över och Emanuel har ju stängt butiken.

  https://twitter.com/TheChiefNerd/status/1680636670985551877?fbclid=IwAR2vNmqfgfLgyzr4yUO1E2Yt-aUb1dseSGAimjzG0-vyDNE57QQ-wrXPNSw

 • Inge augusti 28, 2023, 17:41

  Nej Emanuel det är tydligen inte över! I alla fall inte om man skall tro FHM uppmaning att ta nya påfyllnadsdoser med Covid vaccin Nu till hösten.

  Här nedan följer en Manual till hjälp att bekämpa kommande Corona virus.

  https://kad-esh.org/my-anti-covid-spiritual-manual/

 • Inge september 5, 2023, 16:05

  Ja då kör vi igång igen! Intresset verkar dock inte vara så stort denna gång? Inte en enda journalist ställde några frågor.

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/09/pressinbjudan-socialminister-jakob-forssmed-presenterar-utredare-for-starkt-beredskap-infor-framtida-pandemier/

 • Inge september 11, 2023, 10:48

  Ursäkta om jag är tjatig, men borde man inte göra en utvärdering av den överdödlighet som nu råder i de länder där högst andel av befolkningen blivit vaccinerade mot Covid-19?

  Varför reagerar varken du Emanuel eller andra medier på detta faktum som nu går att utläsa svart på vitt? Är ni alla köpta till tystnad av läkemedelsindustrin? Jag har just nu svårt att se någon annan vettig förklaring?

  https://m.youtube.com/watch?si=wgzwnkEhT92zRZSr&fbclid=IwAR0ZI_7jkeYICyLtVtct74L8AlmzukPIsrPmCzo6r0wQs_ChKv8gP5ThRVA&v=naopp_KF678&feature=youtu.be

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.