≡ Menu

Coronaveckan som gått, v8: Nytt mörkt scenario för virusvariant osannolik/ Hårda kritiken från coronakommissionen avvisas/ Nytt vaccin erbjuds

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 8 (21 – 27 februari 2022).

17 142 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 290 dödsfall sedan förra veckan.

Smittan fortsätter att minska kraftigt. I den övervakning Folkhälsomyndigheten använder över förkylningssymptom syns tydligt minskningen som nu är nere på höstens nivåer.

Fortsatt är det viktigaste måttet att följa hur många som får allvarliga konsekvenser. I sjukvården fortsätter belastningen minska kraftigt. Men många är fortfarande trötta efter pandemin och över hur ekonmin och ersättningen ser ut. I veckan gick studenter som snart är färdiga sjuksköterskor ut och kräver 30 000 kronor i lön och bättre arbetsmiljö – annars kommer de ta andra jobb efter examen.

Den något mer smittsamma undervarianten till omikron, BA.2, har fått fäste i Sverige och i provningen så är 50 procent av alla tester BA.2. Det innebär inga större förändringar och tre doser av vaccinet ger fortfarande ett gott skydd.

Ett nytt virus kan skapa en femte smittovåg redan i vår. I veckan presenterade Folkhälsomyndigheten två nya scenarier för hur smittan kan utveckla sig och i värsta-scenariot ökar smittan upp till samma nivå som i början av januari.

Även vårdbelastningen väntas i ett värstascenario följa samma mönster med upp till 150 sjukhusinläggningar per dag i maj.

Folkhälsomyndigheten betonar att det mest troliga är scenario 0, att smittan minskar och planar ut för att försvinna helt i juni. Men i det osannolika och hypotetiska fallet att en ny variant skulle dyka upp och tränga igenom vaccinskyddet, kan scenariot se ut som ovan. Scenariot är alltså inte att betrakta som en prognos, utan en modell för hur smittan i så fall skulle kunna utveckla sig. Men oavsett hur utfallet blir tycker inte Folkhälsomyndigheten att det finns anledning till ytterligare skyddsåtgärder. Däremot är det troligt att det kommer krävas återkommande påfyllning av vaccin, eftersom effekten avtar med tid. Det är fortfarande ovaccinerade som är överrepresenterade på sjukhusen.

Coronakommissionen kom i fredags med sitt slutbetänkande. Sett till dödsfall har Sverige kommit väl ur pandemin jämfört med andra länder (vilket även SCB slog fast i en ny uträkning i veckan) och det var rätt att använda frivilliga rekommendationer, men kommissionen saknar framför allt hårdare styrning under första vågen av pandemin. De menar att åtgärderna allra mest hjälpte den välutbildade medelklassen, som kunnat arbeta hemma och navigera i vårdsystemet. Kritik kommer också mot att regeringen lutat sig för tungt mot Folkhälsomyndigheten (och dess generaldirektör) istället för fler och andra experter.

Socialministern avvisar den mesta av kritiken, menar att det vore konstigt om man inte hittade något fel från två års hantering, och tar istället till sig av det kommissionen tyckt varit bra.
Folkhälsomyndighetens nuvarande generaldirektör har också svårt att ta till sig några större delar av kritiken. I DN gjorde Anders Tegnell en längre intervju inför kommissionens rapport.
I medier har de flesta opinionsskribenter försökt lyfta hur Sverige måste lära av pandemin inför nästa kris.

Vaccin

7 804 146 har nu fått minst en dos vaccin (86,8% av befolkningen över 12 år) och 7 582 633 (84,4% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 4 904 779 har fått en tredje dos (59,4% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 20 429 623 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 160 000 doser – 60 000 färre än förra veckan.

Ett nytt vaccin har nu godkänts och ska börja användas i Sverige: Nuvaxovid. Det är ett mer traditionellt, proteinbaserat vaccin, till skillnad från de mRNA-vacciner som idag används i Sverige. Därmed är förhoppningen att de som varit skeptiska till mRNA-tekniken nu ska kunna använda ett annat säkert vaccin med högt skydd. Vaccinet kan också förvaras på ett mer normalt sätt, i vanlig kyltemperatur. De som ännu inte har vaccinerats sig kommer nu att kunna välja Nuvaxovid vid vaccinering, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Den som tagit mRNA-vaccin tidigare rekommenderas att fortsätta med dessa vid påfylldnadsdos.

Det är fortfarande en miljon i Sverige som inte vaccinerats och bara 143 000 har vaccinerats för första gången sedan nyår. Svd har gjort ett reportage om hur myndigheter nu arbetar för att nå de ännu inte vaccinerade.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Anonymous februari 28, 2022, 00:15

  Först!

 • Inge februari 28, 2022, 11:08

  Sanningen om dessa RNA vaccin börjar nu bli uppenbara.
  I över ett år har våra betrodda ”hälsoexperter och faktagranskare” berättat för oss att mRNA-vacciner, inklusive Pfizer och Moderna, inte integrerar sig i mänskligt cell-DNA.
  En ny Svensk studie visar nu att RNA vaccin faktiskt påverkar DNAt i kroppen! Ja redan efter 6 timmar?

  Länk till den Svenska studien.
  https://www.riotimesonline.com/wp-content/uploads/2022/02/Pfizer-RNA-into-DNA.pdf

 • Sanna februari 28, 2022, 15:02

  Enligt uppgift är det ju fortfarande flera hundra personer i veckan som avlider i covid. Vilka är de?

  • Inge februari 28, 2022, 16:51

   Mestadels personer 85 år och äldre med en eller flera underliggande sjukdomar. Ungefär samma kategori av utsatta människor som ett normalt år dör i influensa.

   • Sanna februari 28, 2022, 17:14

    Tack för svar! Jag blev inte klok på detta men gissade åt det håll du skrev.

 • rabey mars 1, 2022, 15:19

  Våren 2020 – prognosen för vaccindistribution och effektivitet var av grundläggande betydelse.
  Det finns inget om det i kommissionens rapport.
  Hur är det möjligt?

 • Ben mars 2, 2022, 12:49

  I 2 år ”vi får väl vänta och se när det är över och vad Corona kommissionen säger”. Slutbetänkandet kommer, Emanuel skriver 4 MENINGAR, och framhäver typ det enda bra som skrevs och skiter i att nämna munskydd och allt haveri som orsakades av FHM gubbar som satte ego framför världens expertis. Har du inte slickat färdigt någon gång, finns knappt några rövar kvar. Det bästa när pandemin är över blir att slippa hobbyjournalisten – vilken tragik och så pinsamt för Sverige

  • Emanuel Karlsten mars 3, 2022, 10:15

   Har jag gått och väntat specifikt på coronakommissionen? Det är inte mitt citat. Inte heller är det min självpåtagna uppgift att separat granska eller gå igenom vad kommissionen sagt, utan jag gör en veckosummering där givetvis kommissionens slutsatser får stor plats.
   Uppskattar oavsett det ditt engagemang och att du läser!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.