≡ Menu

Går det att mäta antalet som dog i Sverige i år jämfört med förra året? Det är svårt, säger SCB

Uppdaterat: Nu har SCB återkommit med statistik på överdödlighet

Efter min artikel om hur vi ska vara försiktiga med att läsa myndigheternas statistik och flera andra räknefel, har många hört av sig med idén om att mäta antalet döda i Sverige i år, jämfört med tidigare år i samma period.

På så sätt skulle man kunna få en överblick dels om de som nu dött till följd av coronaviruset hade – statistiskt sett – dött ändå, av andra sjukdomar. Dels om det tvärtom – och likt andra länder – är fler som dött nu, men att de dött i hemmet eller på andra sätt där någon diagnostisering av covid-19 inte skett.

Statistiska centralbyrån, SCB, är de som för sådan statistik. De menar att det just nu är svårt att fram sådan statistik och att det som hittills är publicerat är statistik per månad. De får däremot många frågor om just detta, för tillfället, uppger Tova Holm, handläggare på SCB:s kommunikationsenhet.

Den statistik de har idag bygger på det som Skatteverket lämnar till SCB, om vilka personer som är folkbokförda i Sverige.

– Framställningen sker i vanliga fall cirka 5-6 veckor efter mättidpunkten, det innebär att det i dagsläget finns statistiskt publicerat till och med januari 2020. Men på grund av en ökad efterfrågan av döda så håller vi just nu på att se över om vi kan snabba upp statistiken samt göra den mer detaljerad, säger Tova Holm.

SCB meddelar att de kommer att lägga ut information på www.scb.se/be0101 när de har mer information.

Jag fortsätter att bevaka frågan.

Uppdaterat: SCB har nu återkommit med statistiken

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • inna bel maj 19, 2020, 21:33

    Hur många dog I sverige per dag mellan oktober och december, samt mellan januari och ferbruari under åren 2017 – 2020 ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.