≡ Menu

Svenskens visir har tryckts i hundratusental – här är de frivilliga som räddar svensk sjukvård

Privatpersoner och företag producerar varje dag tiotusentals skyddsvisir för att rädda vården.
Och de gör det utan att få betalt, de tar till och med kostnaderna ur egen ficka.
Nu har de svenska initiativen blivit godkända av amerikanska myndigheter – och fått spridning över hela världen.

Det började för några veckor sedan hos 3dverkstan. Ett företag i Stockholm som specialiserat sig på fysiska produkter som kan skrivas ut snabbt på 3D-skrivare. Erik Cederberg är Lead engineer och tog tidigt fram en modell till bågar. Genom att fästa en enkel Overhead-plastfilm kunde man fått ett fullgott skyddsvisir. Han insåg att han skapat något som kunde hjälpa den krisande vården och la ut en fil till modellen på hemsidan. Alla med 3D-skrivare, hemma eller på jobbet, uppmanades att hjälpa till.

Snart skapades flera grupper på Facebook. Gruppen Sjukvårdshjälpen blev central. Den skapades av Ann Du, en entreprenör som precis var i startgroparna för att släppa en egen startup. Nu lades lanseringen på is och istället började hon arbeta tillsammans med Cassandra Norell arbeta ideellt med att samordna och koordinera den flod av intiativ som fanns bland privatpersoner som ville hjälpa till. En del hade printers, andra bara pengar, eller material.

– Vi har levererat 600-700 masker och har ett plan med utrustning som är på väg till Sverige just nu. Och jag vet inte hur många tusen skyddsvisir vi gjort. Senast var en leverans av ponchos till äldreboenden, säger Ann Du.

Hon berättar om det nya projektet: Att sy masker. En Facebookgrupp, en sygrupp, är kontaktad och har börjat producera.

– Det blir ju inget fullgott skydd, men kanske är det bättre än inget? För äldre eller äldreboenden som vill minska smittspridning.

Det mesta av utrustningen är inte CE-märkt eller särskilt kontrollerad, men Artbetsmiljöverket har sedan tidigare backat från hot om böter, vilket denna blogg rapporterat om. Nu är lösningen istället att låta varje vårdinrättning ansvara enligt en egenproduktionsregel: Delar skickas till vårdinrättningen som själva får sätta ihop och därmed tar ett ansvar.

De senaste veckorna har produktionen växt enormt. 3dverkstan producerar själva 300-400 om dagen, men samordningsansvaret har nu lämnats över till den ideella föreningen Stockholm Makerspace. De producerar i sin tur 2 500 visir om dagen – den enskilt största ideella tillverkaren av visir just nu.

Men utöver egen tillverkning har det skapats en printingfarm: 3d-skrivare som inte används runt om i landet kopplas upp och kontrolleras av Stockholm makerspace. Skolor, företag och privatpersoner över hela landet har upplåtit sina skrivare. Totalt innebär det ungefär 10 000 visir – om dagen.

– Ungefär tio procent skickas till Stockholm makerspace, resten distribueras ut lokalt. Det är fantastiska lokala intiativ där man med vår hjälp printar 30-40 bågar hemma, som man sedan går ner med till sin vårdcentral eller äldreboende, säger Erik Cederberg, som även var med och grundade Stockholm makerspace.

Nationellt distribueras visiren till vårdinrättningar som hört av sig via det formulär Stockholm makerspace upprättat.

– Vanligtvis får man en leverens ett par dagar efter en beställning.

Allt är gratis, allt är finansierat av privatpersoner och ideella föreningar.

Erik Cederbergs visir har nu också gått på export. I dagarna godkändes det av amerikanska myndigheter, vilket innebär att den nu kan användas och skrivas ut på sjukhus där.

Internationellt bedömer Cederberg att det har printats hundratusentals av hans visir.

– Det känns jättekul att bidra med något som är användbart i hela världen.

Han understryker att 3d-printade visir inte är en hållbar lösning. Även om visiren kan användas flera gånger, behövs en annan långsiktighet.

– Det här är aldrig tänkt att vara ersättning för traditionella produkter, vi ska bara brygga ett behov som finns. Jag hoppas att det är igång i industriell skala om någon vecka och att vi då inte behövs, säger Erik Cederberg.

Tills vidare fortsätter han och tusentals privatpersoner att producera visir.

Här kan du få skyddsutrustning

Du som arbetar inom vården kan ta i kontakt med organisationerna som skänker skyddsutrustning på följande sätt:

Skyddsvisir

Nationella förfrågningar:
Stockholm makerspace
Sjukvårdshjälpen

Lokala förfrågningar:

Göteborg:
Visor aid

Umeå:
Fablab

Allmänna sjukvårdsmaterial-förfrågningar

Sjukvårdshjälpen
Byggvårdshjälpen – byggföretag som ideellt vill hjälpa vården

Tipsa gärna om du vet fler!

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.