≡ Menu

Ett minne från Gotlandsradion

Jag antar att det med lokala medier är som med medier generellt. När man varit med i det ena så vaknar konkurrenterna och vill vara med också. Så imorgon, onsdag, är jag med i Godmorgon Gotland, Radio gotland p4. Är inte helt på det klara om det är direktsändning, men jag gissar det. Så slå på gotlandsradion 08.45 och hör mig prata om…. Ja, vem vet. Det visste inte programledaren heller – än.

Kul i alla fall! Och kanske får jag revansch mot sist jag var med i Gotlandsradion. Jag var 11 år och uttagen i Vi i femman. Ett av mina hemskaste minnen.

Inte att vara med. Det var hur stort som helst. Jag minns att jag sprang hem under skolrasten för att berätta nyheten för mina föräldrar och dö lite av glädje och stolthet. Jag! JAG! var med i Vi i femman. Stora, viktiga Vi i femman. Jag, utvald bland alla smarta  i min klass. Jag minns hur stort det var att att fotas på Gotlandsradion. Bild i tidningen som ett av gotlandslagen. Och så nervöst det var att sätta sig i studion. Men vi vann första matchen ganska lätt. Mest tack vare mina medspelare, Jonas Forslund (i dag doktorand på KTH och skapare av datastyrda tandläkarmaskiner) och Elias Blomqvist (nån typ av systemingenjör på Ericsson).Vi var också väldigt besvärliga, bråkade mycket och var 11-årsstöriga. När vinjetten skulle gå på tvingade vi till oss att  sjunga Vi i Femman-låten. Eller om vi visslade den. Sjukt. Vilket besvärliga barn vi var.

I andra matchen blev det jämnare. Det blev utslagsfråga och vi delade upp frågorna i laget. Jag fick ta den enklaste frågan: Antal riksdagspartier. Jag räknade om och om igen. Och kom fram till: 6. Det var fel. Och vi åkte ut. På grund av mig. Jag fick panik, började dividera med domaren. Föreslå att Ny demokrati ju precis lämnat – hade han inte räknat fel? Hade inte jag rätt? Det hade jag inte.

Usch. Jag kan fortfarande få kraftig ångest när jag tänker på saken. Väl hemma hade mina föräldrar tagit emot telefonsamtal från upprörda lyssnare som menade att ”så beter man sig inte” i radio. Antagligen var jag hysterisk där efter förlusten. Jag som HATAR att förlora. Jag hatar fortarande att förlora.På något sätt har det ofta varit en drivkraft, att hitta tävlingen i det jag gör. Försöka bli bäst. Många gånger ångestfyllt, men också väldigt spännande.

Hursomhelst. Imorgon har jag chansen att sparas ner i Radio gotlands arkiv som något annat än en rabiat, dålig förlorare. Vi kan väl hoppas det i alla fall. 08.45.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • elisabeth mars 9, 2011, 18:39

  Den var kul med radion! Har själv blivit överfallen av SR när det var översvämning i Dresden 2002. Direktsändning! Det var då jag upptäckte att jag har stamfel. På göteborgska. med tysk brytning. Huga!
  Förresten,datastyrd tandläkarmaskin, såg liksom ”Maratonmannen” för mitt inre öga. Borrar de?

 • elisabeth mars 9, 2011, 18:39

  Den var kul med radion! Har själv blivit överfallen av SR när det var översvämning i Dresden 2002. Direktsändning! Det var då jag upptäckte att jag har stamfel. På göteborgska. med tysk brytning. Huga!
  Förresten,datastyrd tandläkarmaskin, såg liksom ”Maratonmannen” för mitt inre öga. Borrar de?

 • Jonas J. Forsslund mars 9, 2011, 21:46

  Hehe allt är förlåtet Manne! Jag tror vi hade svårt med frågan om fåresund-avståndet också.

  Denhär tandläkarmaskinen borrar inte själv (som tur är), men vill man leka tandläkare går det bra att borra virtuellt i en patient. Med känsel.

  • Emanuel Karlsten mars 9, 2011, 22:10

   Skönt! Minns ingen fråga om fårösund, däremot en om vad gurka och gröt heter på engelska. Vi kunde ingen av dem. Däremot etsades svaren in i mitt minne för evigt: Cucumber och porage.

 • Jonas J. Forsslund mars 9, 2011, 21:46

  Hehe allt är förlåtet Manne! Jag tror vi hade svårt med frågan om fåresund-avståndet också.

  Denhär tandläkarmaskinen borrar inte själv (som tur är), men vill man leka tandläkare går det bra att borra virtuellt i en patient. Med känsel.

  • Emanuel Karlsten mars 9, 2011, 22:10

   Skönt! Minns ingen fråga om fårösund, däremot en om vad gurka och gröt heter på engelska. Vi kunde ingen av dem. Däremot etsades svaren in i mitt minne för evigt: Cucumber och porage.

 • Anki mars 11, 2011, 23:16

  Vi har den sändningen på kasettband:)

 • Anki mars 11, 2011, 23:16

  Vi har den sändningen på kasettband:)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.