≡ Menu

Folkhälsomyndigheten uppdaterar information: Covid-19 kan i ovanliga fall också spridas via luften

Folkhälsomyndigheten tror inte att covid-19 bara sprids via droppar på nära avstånd. Efter att WHO i tysthet uppdaterat sin hållning har även Sverige uppdaterat: Nu finns det risk att smittas även när man håller avstånd i ”trånga utrymmen med bristande ventilation”.
Men enligt Folkhälsomyndigheten är det inte en koordinerad kursändring, utan en mer ett förtydligande som råkade uppdateras samtidigt som WHO.

19:52: Artikeln har uppdaterats med kompletterande svar från Folkhälsomyndigheten

Det var under fredagen New york times publicerade en uppmärksammad text från professor Zeynep Tufekci. Hon hade upptäckt att Världshälsoorganisationen (WHO) i tysthet uppdaterat sin hållning om hur coronaviruset sprids. Sedan 30 april finns numera en sektion som förklarar att smittan kan spridas trots att personer håller avstånd. Små droppar, så kallade aerosoler, kan i trånga eller dåligt ventilerade inomhusmiljöer färdas längre avstånd och därmed smitta. Samma uppdatering gjordes i tysthet även av Amerikanska smittskyddsmyndigheten under fredagen och myndigheten skriver där att viruset i ovanliga fall kan smitta via luften trots avstånd. Båda institutioner fortsatt att smittan i huvudsak sprids genom droppar vid nära kontakt.

Under onsdagen justerade även Sverige sin hållning. Den 5 maj uppdaterade Folkhälsomyndigheten sin sida ”Så smittar covid-19” och nu svarar de inte längre ”nej” på frågan ”Är covid-19 en luftburen smitta?”. Istället skriver de att det kan ”i vissa situationer finnas risk för smittspridning trots att man håller avstånd. En sådan situation kan vara vistelse med andra personer i trånga utrymmen med bristande ventilation.”

Folkhälsomyndighetens presstjänst bekräftar i ett mejl att de ändrade formulering den 5 maj, men menar att det inte handlar om att de ändrat ståndpunkt.
– Folkhälsomyndigheten fick många frågor om ämnet och därför bedömde vi att ett förtydligande behövdes. Ingen ändrad ståndpunkt, svarar Henrik Josephson på Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Att den kom strax efter att WHO och andra smittskydd uppdaterat sin hållning har Folkhälsomyndigheten inget svar på.
– Vi kan inte svara för varför WHO valde att justera sin information, säger Josephson.

Att Folkhälsomyndigheten även tidigare talat om att smittan kan spridas via luften är sant. Redan i november 2020 publicerade Folkhälsomyndigheten information om ventilation. Där skriver de att covid-19 rent språkligt inte är en luftburen smitta, men att viruset kan spridas långt i luften under särskilda omständigheter. Virus sprids inte via ventilationssystem, men man vet ”att vistelse i små utrymmen med bristfällig ventilation kan utgöra risk för smittspridning”. De skriver vidare att en fungerande ventilation som tar hänsyn till antalet personer i lokalen ska ge tillräckligt skydd. Ansvaret för att ventilationen är god är reglerat i miljöbalken och faller på fastighetsägaren. Utöver det rekommenderas vädring för klassrum som en extra säkerhetsåtgärd, även om dess effekt är oklar.

I New york times kritiserades WHO och amerikanska myndigheten för att inte gjort en större sak av det som kallas en kursändring. Författaren Tufekci tycker att det borde ha blivit ett pressmeddelande eller lyfts på en presskonferens eftersom frågan varit het under hela pandemin och inte erkänts förrän nu. Tufekci pekar på hur det under året funnits flera exempel på superspridarevent trots avstånd och att det kan härledas till luftburen smitta. Även i Sverige finns flera sådana exempel. Som krogkonserten i Burgsvik, Gotland, där samtliga 30 närvarande – inklusive bandet – blev smittade under spelningen. Trots avstånd och trots att övriga restriktioner respekterades. Ett annat exempel är kyrkokören på Vrångö i Göteborg i somras, där sju av tio insjuknade. Liknande exempel har setts bland andra körer.

Agnes Wold, professor i kliniski bakteriologi, tycker själv inte att kursändringen är särskilt anmärkningsvärd. Hon beskrev själv tidigt under pandemin hur smittan spreds via aerosoler och jämförde med hur droppar i luften blir synliga med de moln som kan blåsas under kalla vinterdagar.

Hon menar att en anledning till att skiftet nu får uppmärksamhet är att man har olika definitioner av vad luftburen smitta är. I Sverige talas det både om ”aerosoler” och ”luftburen smitta”, men de olika namnen har skilda definitioner. En ”luftburen smitta” är traditionellt mässlingen, vattkoppor och TBC. För att hantera sådana behöver vården till exempel använda sig av luftslussar. Men via aerosoler kan också större droppar färdas under särskilda omständigheter, som inomhus med dålig ventilation. Det gör dock inte att viruset per definition är ”luftburet”.

Även Folkhälsomyndigheten är i sin uppdaterade text noga med att understryka att covid-19 inte är ett traditionellt luftburet virus, men att det alltså kan spridas på detta sätt.

Agnes Wold ger inte mycket för sociologen Tufekcis slutsatser om att den nya linjen skulle ge stöd för att samhället underanvänt vanliga munskydd. Munskydd skyddar inte helt mot luftmolnet, det gör att luften tar andra vägar ut, något som fuktexperten Chad Roy tidigare visat:

Och problemet med dåligt ventilerade inomhusmiljöer gäller nog mindre i Sverige än andra länder, tror Wold. Då kan det vara värre med bilar, där luftutrymmet är litet och samma luft cirkulerar. Starkast invändningar har Wold mot Tufekcis felaktiga påstående om att droppsmitta skulle fungera på liknande sätt oavsett miljö.
– All kunskap om säsongsvariation i spridning av luftvägsvirus bygger på att det blir torr luft inomhus på vintern vid våra breddgrader. Man värmer upp luft som man tar utifrån och då absorberar den mer vatten, vilket gör att dropparna krymper och rör sig längre. Det har vi undervisat om i 20 år. Det är inte så att det finns ett gäng droppar som rör sig 1 meter och ett gäng aerosoldroppar som hänger i luften i timmar, utan dropparna finns förstås i alla storlekar. Inomhus under vintern krymper de till så kallade ”droplet nuclei” – det är gammalt som gatan, säger Agnes Wold.

Däremot håller Wold med om att körsång är farligt och att Sverige har haft ett överdrivet fokus på kontaktsmitta, det vill säga spritandet av ytor och händer.

Den här artikeln har uppdateras med Folkhälsomyndighetens invändning mot att de formellt skulle ha bytt syn på att smittan nu kan färdas större avstånd genom luften.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael maj 9, 2021, 14:09

  CDC har svängt fram och tillbaka ang. aerosoler, vad exakt som har stått på WHOs hemsida har jag inte koll på, men de två experterna på WHOs presskonferenser (Irländaren Mike och Dr Maria ….) har väl erkänt detta tidigt förra året. Det är möjligt att det varit interna maktkampanjer både inom CDC och WHO. Wold borde vara tyst, hon har haft fel hur många gånger som helst utan att be om ursäkt, och kemi kan hon nog inte. Munskydd fungerar enligt kartongprincipen, ett molekyllager är inte vattentätt eller lufttätt, det krävs tusentals molekylära lager av kartong för att fördröja att vätskan skall sippra ut. För vätskan kommer att sippra ut så småningom, den är bara kinetiskt fördröjd av kartongen (vi pratar förstås år). På samma sätt fungerar munskydden som ett steriskt hinder, det stoppar både virus från att komma in och ut i viss mån. Att sedan ens egna (potentiella) virusaerosoler hindras delvis av munskyddet och måste söka andra vägar kan destabilisera virusaerosolerna så att de passiveras. Fuktpartiklar kan ju vara hur små som helst, men de minsta är för små för att rymma en viruspartikel.Synd att jag inte har ngn tjänst så att jag kunnat forska på detta nu (disputerad i ytkemi).

  Till sist måste jag tillägga att sämst ventilation är det i nybyggda fastigheter; de skolor som har byggt de senaste 5 åren i Helsingborg. har helt klart sämst och torrast luft. samma med idrottshallar.

  • real Hmm maj 13, 2021, 01:54

   Wold borde vara tyst om mycket. Hon har som du säger ofta fel trots att hon väldigt bestämt uttalar sig om precis allt. Och hon kan uppenbarligen inte heller mycket ang partikelfysik.

   • Mikael maj 13, 2021, 13:58

    Det dök upp ngn gammal twitter där Wold bla frågade Emma Frans om ventilation och droppsmitta. Hon har ju tillgång till alla möjliga tidskrifter och kan gräva själv, och nu som pensionär behöver hon ju inte sitta och skriva ansökningar.

 • Roger Sperrling maj 9, 2021, 22:59

  ALLT DETTA MED SPRIDNINGS-SÄTT ETC ÄR PRECIS LIKA SOM FÖR ALLA ANDRA SÄSONGS-INFLUENSOR SÅ SLUTA MED DETTA MENINGSLÖSA TJAFS!

  OCH DRIV PÅ VACCINERINGARNA ISTÄLLET..!

  F.Ö. SÅ ÄR DETTA BLUDDER OM BRIST PÅ SYRGAS OCKSÅ BARA MEST OKUNNIG GALENSKAP..!

  ATT ANVÄNDA VANLIG LUFT PÅ TUBERNA OCH SOM TILLFÖRS VIA NÄS-GRIMMA ELLER KOPP… ELLER EVENTUELLT GES MED PEP – ÄR I PRINCIP LIKA EFFEKTIVT… OCH DET ÄR EXTREMT FÖRVÅNANDE ATT MEDICINSKT FACKFOLK INTE HAR FATTAT ELLER ANVÄNT DETTA TILL COVID19 PATIENTER OCH ALLA HYSTERISKA HYPOKONDRIKER I SYNNERHET. !

  • Dan maj 10, 2021, 06:27

   Och nu är låtsasläkaren i farten igen…

 • Roger Sperrling maj 10, 2021, 06:45

  JA – DET TROR OCH INBILLAR SIG JU EN TOTALT MEDICINSKT OSKOLAD OCH ALLMÄNT OBILDAD ANONYM OCH ANSIKTSLÖS IDIOT FRÅN SD-PACKETS KADER SOM DU ÄR DAN….!

  MEN KANSKE DU SKULLE TA OCH LÄSA PÅ LITE I OCH FRÅN MEDICINSK LITTERATUR – SÅ KANSKE DU SLIPPER SKÄMMAS ÖGONEN UR DIG NÄR SANNINGEN SÅ SMÅNINGOM KOMMER FRAM OCH OM VAD MINA NU ÖVER 50 ÅRS UTBILDNING OCH ERFARENHET INOM DET MEDICINSKA OMRÅDET HAR LÄRT MIG OCH ATT DET SNART VISAR SIG VARA HELT RÄTT OCH RIKTIGT…!

  LÄS SÄRSKILT PÅ LITE OM VAD PEP, PEEP OCH CPAP KAN TILLFÖRA VID ANDNÖD OCH SYREBRIST ETC – OCH KANSKE DU ÄVEN SKULLE PROVA DET SJÄLV SÅ ATT DU FÅR ETT TILLSKOTT AV SYRE TILL DITT ARMA HJÄRN-KONTOR – VILKET DU TYCKS VARA I STORT BEHOV AV!

  :-)

  • real Hmm maj 13, 2021, 02:00

   Jösses!

   En sk ”läkare” vars favoritfras är ”läs på”.

   😗💨🦶

  • real Hmm maj 13, 2021, 02:13

   Jag gjorde en bedömning enbart på vad du skrivit förra gången. Den blev att du omöjligt kan vara en läkare.

   Nu blev jag nyfiken så jag googlade ditt namn. Första sidan andra hitten så kom det upp en varning över ditt namn. Kan gälla dig, kan också vara din namne….

   https://m.facebook.com/dentistmadness/posts/1181369712022428

   • Roger Sperrling maj 13, 2021, 14:35

    Jo…du är tydligen ytterligare en mentalt störd kriminaldåre utan något namn eller ansikte från SD-kadern som inte fattar att allt detta är påhitt av HANS KAPLAN en pedofili-dömd tjuv och bedragare som fick en dom på 4 och ett halvt års fängelse i Uppsala tingsrätt – men som tyvärr återfallit i sin brottslighet! Han är mentalt rubbad och jag hjälpte till att få honom dömd och inburad på rättspsyk på Karsudden så han bluddrar ofta runt en massa lögner och förstör och förvanskar notiser och informationer om mig m.fl. på internet som försök till att hämnas..!
    Och att jag rnågra gånger har råkat ut för diverse påhopp och falska anmälningar och skvaller m.m. pga av mitt lite mer än gängse starka rättspatos och stamina – har inget med temat på detta forum som handlar om COVID19 alla att och all den galna hysterin m.m. och runt densamma att göra ö.h.t.
    Så om du är ett så ynka kräk som bara vågar framföra lögner och förtal och missuppfattningar och skitprat som en anonym ansiktslös bluddermakare – då tycker jag det passar sig bättre om du kniper igen kakhålet och bromsar skrivklådan lite eller åtminstone tänker efter lite först eller faktakollar bättre med mer relevant förstahandsinformationer etc…
    Skärpning tack!.

 • Marie Sanderberg maj 13, 2021, 11:56

  Som om man inte visste det fr början
  Luft o dropp smitta ingår i samma paket💥

  • Roger Sperrling maj 13, 2021, 22:32

   Precis Marie…!
   Och man håller alltså på med att ”uppfinna hjulet igen”…!
   Dessutom håller en bunt anonyma hypokondriska kriminal- och blå-dårar och galningar och SD-pack på med att ”diskutera påvens skägg” här isf att hålla sig till ämnet för detta forum som alltså är COVID-19 och fakta och missuppfattningar liksom hysterin kring denna till 99% vanliga bonnförkylning = säsongs-influensa!
   Till yttermera visso roar sig en del – som den pedofildömda Hans Kaplan med flera – åt att sprida lögner och påhitt liksom totalt ovidkommande personangrepp på mig och andra fackfolk här..!
   Jag vill därför igen påminna om att jag av princip INTE besvarar eller debatterar med anonyma ansiktslösa idioter som inte presenterar sig med namn, bild, titel och befattning härstädes eller på andra fora!

 • GoEdit maj 18, 2021, 18:06

  Nej, covid-19 räknas inte som en luftburen smitta.

  Vid luftburen smitta sker överföring av virus eller bakterier med små droppar eller i form av partiklar som hänger kvar i luften under lång tid och där smittan kan färdas långa sträckor. Mässling, vattkoppor och tuberkulos är exempel på infektioner som sprids på ett sånt sätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.