≡ Menu

SVT Rapport byter sättet de redovisar corona-dödstal: ”Vi har fått lite utbildning”

SVT Rapport har fått hård kritik för att deras grafik förminskar dödstalen i Sverige. Tidigare har SVT försvarat sig med att de inte har resurser att göra om grafiken – men nu ändrar de sig.
– Från och med ikväll gör vi nya kurvor i Rapport, säger Judit Ek, broadcastchef för Rapport.

Varje gång SVT Rapport publicerar en graf över antal döda i Sverige är Y-axeln alltid så hög att linjen över Sveriges dödstal framstår som puttrande låg. Och ju längre pandemin pågått, desto mindre har Sveriges dödstal framstått. Det här har uppmärksammats och tidigare kritiserats som vilseledande av medieforskaren Peter Dahlgren.

SVT Rapport har tidigare haft olika förklaringar till varför man använt missvisande grafik. SVT menade först att de använde sig av Folkhälsomyndighetens grafik – något som tillbakavisades av Folkhälsomyndigheten. Då förklarade Rapport att de använder grafik från SVT:s egna datajournalister, men att Rapport valt att bara använda sjudagarssnittet och inte har resurser att göra egen grafik.

”Att vi inte bett våra datajournalister om en egen graf till Rapport beror på hur vi prioriterar våra resurser. Våra datajournalister arbetar med mängder av olika projekt och prioriterar de arbetsuppgifter som är viktigast och mest intressanta journalistiskt. Att producera en egen graf till Rapport är helt enkelt inte prioriterat även om det vore välkommet”, svarade Judit Ek, sändningsansvarig för SVT Rapport, då.

Efter min första publicering har kritiken fortsatt. Och nu har SVT ändrat sig. I ett mejl idag låter Judit Ek hälsa att SVT Rapport från och med ikväll kommer att visa ny grafik.
”Från och med ikväll gör vi nya kurvor i Rapport med Y-axel anpassad efter toppvärdet på kurvan vi visar”, skriver Judit Ek.

Så varför ändrar sig SVT först nu, drygt två månader efter kritiken? Judit Ek svarar kort på vändande mejl:
”Vi har fått lite tid för utbildning och lite resurser.”

Uppdaterat 16.30: SVT meddelar att på grund av tekniska problem kommer man under kvällens sändning inte ha några grafer alls

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael Rasmusson maj 4, 2021, 14:44

  Det är mycket i Sverige som når tragikomiska höjder………..undrar om de kommer att visa hela x-axeln?

 • K maj 5, 2021, 13:30

  Ja, det måste vara besvärligt att vara komiker i Sverige idag, när man skall tävla med över två tusen skattefinansierade proffs!

 • Claes Persson maj 5, 2021, 13:42

  Ja ”Rapports” SVT redovisning av fakta är genomgående under all kritik. Just nu kör man stenhårt med Indien, antagligen för att rikta strålkastarna från Sveriges misslyckande.
  I stora drag har Sverige haft 10 ggr per döda per miljon och idag har Indien och Sverige ungefär lika många döda per dag, per miljon.
  Och till denna eländiga och manipulerande information av fakta tvingas vi medborgare betala skatt, Ungern någon?

  • JMA maj 7, 2021, 13:02

   Löjligt att jämföra Sverige med Indien. Ett land som knappt har koll på hur många som bor i landet. Tror du på fullt allvar att det Indien rapporterar in har någon som helst förankring i verkligheten?
   Att titta på den där fåniga sammanställningen som John Hopkins har är ännu mer ”falskt” än vad SVT håller på med. Du kan lika väl kasta tärningen och få ett mer rättvisande resultat.

   • Kristian maj 8, 2021, 12:13

    Jag skulle slå vad om att Indien har bättre koll på både precis hur många och vilka som bor där, än både Sverige och USA.

    Sverige har inga gränskontroller.
    I USA använder man sin elräkning för att bevisa sin identitet när man hämtar ut sitt körkort.

 • peter maj 6, 2021, 22:01

  Tack Emanuel för att du har tagit upp problemet.
  I diktaturen Sverige kan man inte längre säga något i etablerad media, finns ingen möjlighet att få säga något om man har fel åsikt.

  Det känns som att SVT vill mörka våra problem för att Sverige bilden inte ska försämras.

  Ett till problem
  ”Uppmaning från forskare: ”Ställ er sist i kön och rädda liv””
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppmaning-fran-forskare-stall-er-sist-i-kon-och-radda-liv

  Det är en självklarhet att dom som har haft covid ska vänta och bli dom sista som tar vaccinet.
  Ingen fick säga det förut SVT vägrade att ta in den åsikten först nu kommer det fram.

  Det verkar som FMH fortfarande vill att vi ska smittas av viruset för att få en naturlig immunitet, deras idéer är obegripliga.
  Det stora problemet förutom död är att många blir långtidssjuka, våra myndigheter vill inte prata om problemet.
  https://www.youtube.com/watch?v=wgZWmKtZENU
  Lisa Norén, Sofia Breland och Åsa K Hedlund | Långtidscovid
  Vetenskapsforum covid-19

  Sverige är en diktatur nu det är bara på Emanuels blogg och på andra ställen sanningen får sägas tills även den möjligheten tas bort av marknadens åsiktspoliser Google facebook och fler.
  Mutor kommer att bli vanliga politikerna säljer billig el mark eller annat mot att bolagen censurerar.
  Journalister som säger sanningen blir av med presstöd.
  Vi är i det forna sovjets diktatur där inget sas i media, folk kunde bara prata med varandra.

 • Mikael maj 7, 2021, 13:26

  John Hopkins är åtminstone officiella data, sedan. får vi se om det kommer pålitliga data ang. dödsfall och dödlighet i Indien. Från Ryssland har det ju läckt ut.

 • Ingemar maj 11, 2021, 18:14

  Vad media presenterar av statistik om CV-19 är endast skrämselpropaganda! Det är endast ca 6% som avlider AV CV-19. Av smittade globalt sett,avlider ca 0,15% – att jämföras med influensans 0,10%. Medias syfte, är att höja NOCEBO- effekten, dvs att fler känner sig sjuka. Nocebo är alltså motsatsen till Placebo. Sökbart på nätätet

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.