≡ Menu

Kronprinsessans julhälsning – ett klipp i takt med tiden

Det är ingen hemlighet att jag är djupt fascinerad och ibland till och med förtjust i hur kungahuset använder nätet. Jag skrev i en krönika för ett tag sedan att de är ett exempel på en auktoritet som tar ägandeskap över sin kommunikation på ett ganska fascienrande sätt. Med både Facebook-kanaler och till exempel videoklipp.

Och dagens klipp på kronprinsessans julhälsning är i fas med det.

1985 bjöd slottet in SVT för att filma förberedelserna inför julen. Kamerorna fick vara med under en korvstoppning och Silvia fick bli talesperson för familjen och förklara att ”detta inte gjordes för kamerornas skull”. Klippet, där det egentligen inte sades särskilt mycket, blev en direkt klassiker. Fortfarande refereras det till som något varmt och genuint svenskt (med – btw! – en Silvia som bryter på svenska och halvt förvillat försöker förklara en märklig svensk tradition som hon verkar ensam om att fira).

Kärnan i det fina verkar ha varit just det: Att vuxna, när de är tillsammans med sina barn, blir nakna in i själen. En kung i förkläde som lekte med sina småbarn. Det handlade inte om vad man sa, bara att de var där, att de fanns.

Den moderna varianten av detta, som alltså nu släpptes, är nästan komiskt avskalad till att innehålla bara den kärnan. En julhälsning som inte en enda gång hälsa till oss som tittar. Istället får vi bara se tre minuter av en kronprinsessa och en prins som leker med sin dotter.

Trots det klistras vi. Eller som Julia sa direkt efter vi tittat klart: Jag vill se det igen!

Väldigt, väldigt fascinerande. Well played, kungahuset.

(och snälla, säg att ”mera deg” är en parafras på klassiska ”mera kött!”)

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • @claes december 13, 2013, 15:45

  Så bra och så rätt att jag nästan blir rojalist!

 • Maria Hägglöf december 13, 2013, 15:57

  Så klart att det är en parafras!
  Ps. Jag erkänner. Jag kollade också två gånger.

 • Suzannes december 13, 2013, 21:24

  Underbart!! Älskar den! Kommer garanteras ses ett antal gånger till ;D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.