≡ Menu

Lättade restriktioner: Du får vara 50 personer om du anordnar konsert, men ska du ha middag gäller max 8

Den 1 juni lättas restriktionerna, men vad gäller egentligen? För vad är en allmän sammankomst och vad är en privat tillställning? Här är ett försök att bringa ordning i saken.

För det första fortsätter rekommendationerna om att hålla avstånd och jobba hemifrån. Det som lättas är framför allt hur många som får samlas. Tidigare har rekommendationen varit max åtta personer. Men nu får man plötsligt vara fler inomhus – ifall alla är sittande. Och ännu fler utomhus, upp till 500 personer ifall folk sitter ner.

Så det innebär fritt fram för fester och middagar? Nej.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten är särskilt noga med det här. Lättnaderna innebär inte att man får umgås med andra än ”den trängre kretsen”.

Skillnaderna är alltså begreppen ”allmän sammankomst” och ”privat sammankomst”.

En allmän sammankomst är en tillståndspliktig verksamhet om den ska hållas utomhus. Där ingår konserter, teater, demonstrationer, gudstjänster och midsommarfirande. Ska sammankomsten hållas inomhus krävs inget tillstånd, men då är regeln 8 personer, eller 50 personer om alla är sittande.

En privat sammankomst är fester, middagar och allt sådant som sker i hemmet. Här finns ingen lag som reglerar vad du får göra, utan rekommendationer, vilket är det starkaste ordet en myndighet kan använda utan att kalla det lag. Rekommendationen är att vara max åtta personer, att hålla sig till en ”trängre krets”.

Detta gäller alltså: Från och med den 1 juni kan arrangera midsommarfester eller konserter utomhus för 50 personer – om du fått tillstånd från polisen. Har du inte fått tillstånd gäller åttapersonersregeln – förutom om du har konsert inomhus, då får du ha 50 sittande gäster.

Så varför har man gjort det så krångligt? För kontrollens skull.

Genom att bara tillåta offentliga samlingar delegeras kontrollen på smittspridning till företag eller den som anordnar ett event. Det är på liknande sätt som restauranger har kunnat hålla öppet.

Men vad händer härnäst?

Regeringen tror att nästa lättnad kan komma 1 juli. Men datumet kan mycket väl vara ett lockbete, ett datum som sätts för att ge allmänheten en horisont att fästa blicken på. Tidigare har Folkhälsomyndigheten arbetat fram olika nyckeltal som ska uppnås för att kunna gå vidare till nästa nivå. Om vi ska komma till nivå 2, där maxtaket är 50 för privata tillställningar, så måste det i snitt finnas färre än 200 fall per 100 000 medborgare under de senaste två veckorna. Just nu är den siffran mer än dubbelt så hög – 427 fall per 100 000. Utöver det måste det vara färre än 300 på sjukhus. Just nu är det ganska exakt 1 000, bara på intensivvården är det knappt 200 patienter.

Är det då rimligt att det kommer att falla 60 procent till den 1 juli? Ja, inte helt omöjligt. Smittan har fallit 30 procent per vecka, de senaste två veckorna. Och antalet inlagda på IVA har halverats den senaste månaden. Skulle det fortsätta på samma sätt kan det innebära att vi kommer få lättnader den 1 juli som gör att vi kan ha större privata fester.

Men några stora midsommarfester blir det inte. Om du inte söker tillstånd hos polisen först.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.