≡ Menu

Coronaveckan som gått, v22 2021: Lägsta antalet på IVA i år/KU kritiserar regeringen/Stora vaccinskillnader mellan regionerna

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 22 (31 maj – 6 juni, 2021).

14 523 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 72 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är 13 färre dödsfall än förra veckan och det lägsta inrapporterade antalet sedan vecka 44 förra året.

Förra veckan skedde ett dataintrång i databasen Sminet, vilket innebar att databasen stängdes ner onsdag-fredag den veckan. Den mesta av datan kunde rapporteras in under helgen, men inte all, varför nedanstående data är ofullständig och det inte går att dra säkra slutsatser på den.

Antalet testade ingår dock inte i Sminet och är därmed fullständig. Här synes en fortsatt stadig minskning, 12 procent färre testade sig under senast inrapporterade helvecka.

Utifrån den ofullständiga data som har hunnits rapporteras in har antalet bekräftade fall minskat. I princip kan det dock konstateras att smittan minskar över hela landet, förutom i Norrbotten där man fortfarande kämpar med en ökande spridning av smittan. Om veckans data skulle vara korrekt skulle vi inte längre ha den högsta smittan i norden, något som Svenska dagbladet gjort rubriker på. Men även om smittan skulle vara så här låg, ligger Sverige fortsatt väldigt högt jämfört med många andra länder.

Vad som därmed är en säkrare indikator är vårdbeläggningen. Den datan är också färskare och där är vi nere i 169 fall på intensivvården i Sverige (grön linje, vänstra grafen). Totalt (orange linje, vänstra grafen) vårdas nu 640 patienter med covid-19 på sjukhus. Det är den lägsta siffran i år och en kraftig minskning. Trots det har organisationen Sveriges kommuner och regioner tagit kontakt med grannländerna för att se om de kan få hjälp med avlastning under sommaren, eftersom vårdpersonalen är kraftigt sliten och flera nu lämnar IVA.

Den minskande vårdbeläggningen är viktig eftersom den är vägledande för om Sverige kan övergå till nivå 2 i restriktionerna, så maxantalet för privata samlingar kan ökas. Jag har skrivit mer detaljerat om nivåerna förut, men i korthet behöver det vara färre än 300 på sjukhus med covid-19, vilket innebär att beläggningen behöver minska ganska dramatiskt för att vi ska nå dit till 1 juli. Planen ligger fast och Tegnell tror att nästan alla restriktioner ska vara lyfta till september, även om rekommendationen att jobba hemma kan ligga kvar hela hösten. Den verkar inte bekymra svenskarna särskilt som gärna jobbar hemma minst halvtid.

I veckan har Sverige öppnat upp lite mer, vilket gjort att det känts som innan pandemin på krogarna, att kön utanför gudstjänster ringlat lång och att 21 titlar har fått premiär på bio. Samtidigt ligger flera lokala restriktioner kvar, framför allt i de regioner där smittan inte viker av lika snabbt. Idag, söndag, försvinner Västra götalands lokala restriktioner.

Konstitutionsutskottet (KU) har kommit fram till att regeringen brustit i hanteringen av pandemin. Kritiken kokas ned i fyra punkter: Testning och smittspårning, äldreomsorgen, hanteringen av pandemilagen – och regeringens strategi. I den sista punkten lyfter KU särskilt fram det som jag på denna sajt avslöjade: Att regeringen i tysthet ändrade en central mening i strategin på sin hemsida. KU kritiserar till exempel att man inte införde en rättelse vid ändringen. KU:s granskning är den största sedan Tsunamin och kritiken anses förväntad, men tandlös i jämförelse med den kommande coronakommissionen. Nu är det upp till regeringen att ta till sig av kritiken, men statsministern tycker att de gjort så gott de kunnat.

De 22 forskarna har i DN nu blivit 26 och skriver att de tror att en ny fjärde våg kan nå Sverige i höst, varför strängare restriktioner behövs. Vågen antas komma med skolbarnen och i artikeln presenteras data om att 13 barn hittills har dött i covid-19. Men forskarna har fel, menar Socialstyrelsen som säger att datan misstolkats. Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten menar att det är ”väldigt otroligt” med en fjärde våg.

Den mutation som dominerar i Sverige är 60 procent farligare än ursprungsvarianten, menar Socialstyrelsen. Tidigare har mutationen kallats den ”brittiska”, men i veckan gick WHO ut och önskade att världen istället ska benämna mutationerna efter det grekiska alfabetet för att minska enskilda länders stigmatisering. Den brittiska mutationen kallas nu ”Alfa” och den ”indiska” dubbelmutationen heter Delta Kappa. Just Delta Kappa har fått stort fäste i Storbritannien trots att många är vaccinerade, men svenska experter är inte oroliga för Sverige – eftersom vaccinet antas skydda mot svår sjukdom.

Vaccin

3 859 437 har nu fått minst en dos vaccin (47,1% av vuxna befolkningen), och 1 692 883 (20,7%) är fullt vaccinerade. Totalt har vi nu passerat femmiljonerstrecket: 5 miljoner doser vaccin har nu delats ut i Sverige. Det är 550 000 fler än förra veckan. Om man tittar på grafiken över veckan blir det tydligt att den senaste veckans fokus primärt har varit på att ge andradoser.

Det blir allt större skillnader mellan regionerna i vaccineringen. I Dalarna har man i veckan öppnat upp för vaccinering av 30-åringar, medan hälften av Sveriges regioner fortfarande bara vaccinerar de 50 år eller äldre. Men skillnaderna handlar inte så mycket om att regionerna har fått olika mycket vaccin, utan att vaccinviljan är olika. När regionerna märker att bokningstrycket lättar öppnar man upp för en ny ålderskategori, så som man gjort i Skåne den senaste veckan. I Dalarnas fall innebär det att man har låg andel vaccinerade i de äldre åldersgrupperna – eftersom de inte vill vaccineras. För att ändå inte få tomma vaccintider har de därför prioriterat de som vill vaccineras. I andra regioner, som Kalmar, har de ett stadigt tryck på vaccintider i äldre åldersgrupper vilket gör att andelen vaccinerade är högre. För att komma åt problemet med befolkningen som inte vaccinerar sig ska regeringen nu skjuta till pengar och i vissa regioner görs det informationsturnéer.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan! Saknar du något? Skriv en kommentar.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Yvonne juni 6, 2021, 21:13

    Forskarna blir även ifrågasatta av Daniel Bremell, överläkare, infektion, Sahlgrenska universitetssjukhuset

    https://www.dn.se/debatt/forskarnas-pastaenden-om-barn-saknar-vetenskapligt-stod/

    • Björn juni 7, 2021, 10:43

      Instämmer.

      Detaljer i sammanhanget, men tycker att stycket var lite konstigt: ”De 22 forskarna har i DN nu blivit 26”. Detta säger ju ingenting om vilka dessa forskare är eller är det några som man borde känna till som ”de 22”? Det verkar ju inte som att de är speciellt trovärdiga forskare när de saknar vetenskapligt stöd och presenterar data som inte stämmer…

      • Emanuel Karlsten juni 7, 2021, 11:01

        Ja, testade lite olika formuleringar kring det där. Vetenskapsforum – är det tex en vedertagen förening? Är ”de 22” bättre? Jag vet inte.

        • Björn juni 7, 2021, 18:02

          Ok, jag vet faktiskt inte, båda funkar kanske om man är insatt, men är man inte det, säger de nog inte mycket. Har du rapporterat mer kring denna grupp forskares åsikter i någon specifik artikel eller är de några som har återkommit då och då i din rapportering?

  • rabey@vp.pl juni 6, 2021, 21:55

    Dags för sammanfattningar. Jag tror att jag hittade det jag letade efter. Vistelserna på svenska sjukhus fram till februari 2021 minskade med cirka 12%. Besök hos specialister cirka 6%. Som jämförelse hade Tyskland förra året en minskning av patienterna med 14% och Belgien med 19%. Det spelar någon roll för de överdrivna dödsfallen. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/1-globalt/covid-19-statistik/relaterad-statistik/statistik-over-lakarbesok-i-somatisk-specialiserad-oppenvard.xlsx ..…. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/1-globalt/covid-19-statistik/relaterad-statistik/statistik-avslutade-vardperioder-och-vardtider-somatisk-sluten-vard.xlsx Annan intressant information. Tidigare års influensa omfattade 4 451, 7 999, 11 437, 7 506 sjukhusvistelser och 295 804, 1 119 520 dödsfall. Rekordet för influensapatienter är (möjligen) 1100 sjukhusvistelser, covid 3004 (IVA 550). Total sjukhusvistelse för Covid 66 238, IVA 7708. Andelen dödsfall på grund av influensa bland sjukhuspatienter under 2018 var 0-39 år 0,6% / 40-64 år 3,1% / 65-74 år 5,1% / 75-84 år gammal 8,0% / 85+ år 14,1% Återkommande COVID-infektioner bedömda i slutet av 2020 under 1%.

  • Inåge Nilsson juni 7, 2021, 11:55

    De som redan har haft covid har genom kroppens eget immunförsvar fått ett bra skydd som troligen är mer verksamt än de vaccin man nu uppmanar även de som redan har haft covid att ta.
    Något som borde tas i beaktande när man nu planerar vaccination av unga. Unga som ändå knappt drabbas av civid mer än som en vanlig influensa.

    https://www.nyteknik.se/innovation/covid-19-ger-immunitet-anda-in-i-margen-bra-skydd-7015490

  • Mikael Rasmusson juni 7, 2021, 16:36

    Vetenskapsforum har ju varit betydligt träffsäkrare än FHM. Bekymmersamt att virussekvenseringen fortfarande inte är uppdaterad.

  • Kane juni 7, 2021, 17:36

    Hej Emanuel,

    Jag har följt din bevakning om upphovsdirektivet och detta skulle ju vara införlivat i medlemsstaternas lagstiftning senaste idag, den 7 juni 2021. Vet du något om det? Och om det redan har gjorts i Sverige nu? Svårt att hitta direkt information om det på nätet.

  • Inge Nilsson juni 8, 2021, 05:24

    Är det inte hög tid att även vi i Sverige nu börjar våga tala om de problem som vaccinet orsakar? Att det nu visat sig att spikeproteinerna i vaccinet ger fertilitetsproblem hos kvinnor som även förs vidare via modersmjölken till barnet är ytterst alarmerande, speciellt nu när man även planerar för vaccinering av barn.
    Emanuel kan du som reporter kommentera denna typ av uppgifter eller bör vi avfärda detta som fakenews?

    https://www.brighteon.com/3d683a15-fc3d-432d-a057-3313969eb075

    • Mikael Rasmusson juni 8, 2021, 20:33

      Lyssnade lite: det är klart att vaccinet inte stannar i skuldran annars skulle inte kroppens immunsystem tränas upp. Vi får vänta på den utlovade vetenskapliga artikeln, jag hittade den inte. Misstänker en godtycklig tolkning av en genuin artikel. Det finns inga larm från Storbritannien, där det finns mycket statistik och rapportappar.

  • Robin juni 11, 2021, 04:56

    Har det gått ut några rekommendationer till press angående namnen på mutationerna? Alltså det som skickades ut från WHO om att kalla dem Delta och Kappa istället. Många andra länder har bytt. Här heter det fortfarande den indiska mutationen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa