≡ Menu

Coronaveckan som gått, v21 2021: Smittan faller snabbt/Färre än tusen på sjukhus/Allt om de lättade restriktionerna

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 21 (24-30 maj, 2021).

14 451 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 85 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är sex färre dödsfall än förra veckan och den lägsta inrapporterade veckosiffran sedan vecka 45 förra året. Men veckans siffra är osäker, eftersom ett dataintrång i Folkhälsomyndighetens databas innebär att man inte uppdaterade under fredagen.

Och nu finns det många positiva trender. De sågs redan förra veckan, men antogs då ha att göra med eftersläpning i och med några helgdagar. Men när vi nu åter är i det normala blir det tydligt att det istället handlar om en kraftig minskning av smittan. För antalet som testat sig fortsätter att minska dramatiskt. Inte sedan julveckan har antalet testade minskat så snabbt på två veckor: Totalt är det nästan 100 000 färre testade.

Men ännu viktigare är så klart att antalet bekräftat smittade minskar. Två veckor i rad har antalet minskat 30% och är senast inrapporterade vecka nere på 18 200. Det är den lägst siffran sedan vecka 43 och anses bero på både vaccin och bättre väder vilket innebär att vi är mer utomhus. Trenden följer också ett av de scenarior som Folkhälsomyndigheten tidigare tog fram. De enda regionerna smittan inte minskade i är Halland och Norrbotten, vilken vi återkommer till senare.

Även vårdbelastningen fortsätter att minska dramatiskt. Nu är det totalt färre än 1 000 (949) inskrivna på sjukhus med covid-19, den lägsta siffran sedan november förra året. Men även om det är en nedgång, är nivån fortfarande hög. I veckan rapporterades det att sjukvårdspersonal redan överskridit gränsen för årets övertid och att sjukhus ansökt om tillstånd för att öka den ännu mer. En annan enkät visar att en tredjedel av landets sjukhus anser att det höga trycket har drabbat patienter och orsakat skador. Personal kallar situationen ”otröstlig” och regeringen fortsätter att ha samtal med grannländerna för att eventuellt lösa semester för IVA-personal under sommaren.

I Norrbotten är smittoläget fortsatt mycket tufft. Kommunalråd kallar till och med situationen för ”kris!!”. Det antas vara unga som smittas och sprider vidare till äldre. Det akuta läget innebar att regionen rekommenderar distansundervisning även för grundskolan och är oroliga för vad det innebär att landet nu lättar på restriktionerna. Generellt är det många unga studenter i landet som nu längtar efter att fira. Hälften av de som tar studenten kommer att fira, även om det är ett brott mot restriktionerna. Förbjudna partybussar är många gånger bokade och företagen som hyr ut dem har nu hotats med vite om de ändå hyr ut. Folkhälsomyndigheten rekommenderar studenterna att gå på restaurang istället.

Från och med den 1 juni lättas nu de nationella restriktionerna i fem steg och genom tre nivåer. Det meddelade regeringen i veckan – trots att Kungliga vetenskapsakademin ville se förlängda restriktioner. Men regeringen har i princip helt gått på de förslag som Folkhälsomyndigheten tidigare presenterat.

Det innebär i korthet att vi, efter 1 juni, får samlas fler, att restauranger får ha öppet senare, distansundervisning slopas och det blir fritt resande inom norden. Rådet om att hålla distans och arbeta hemifrån gäller fortsatt. Trots att man alltså får samlas 50 sittande inomhus och 100 utomhus för offentliga sammankomster avråds allmänheten fortfarande från att ha privata tillställningar/middagar för fler än den närmsta kretsen. Företag tillåts heller inte hyra ut lokaler för privata fester för fler än 8 personer.

Men i nästa nivå – med preliminärt datum 1 juli – öppnas restriktionerna upp desto mer. Denna nivå delas också upp i två steg: I det första steget får privatpersoner bjuda till middag och fest för upp till 50 personer. Maxtaket för allmänna sammankomster höjs också rejält. Restauranger får ha öppet ännu senare och behöver inte hålla avstånd utomhus. Och i nivåns andra steg (vilket preliminärt blir 15 juli) får fler resa på långdistanståg och munskyddsrekommendation och kvadratmetersreglen för trängsel i inomhusmiljöer försvinner.

Den sista och lägsta nivån – nivå 1 – nås preliminärt i september. Även den nivån är uppdelad i två steg: I det första steget tas deltagarbegränsningar bort helt och i det andra steget (utan preliminärt datum) tas alla eventuella kvarvarande restriktioner bort. Läs mer om alla nivåer här.

Regeringen är noga med att understryka att allt kan ändras, beroende på smittoläget. Något som också får många politiska analytiker att vara skeptiska till den preliminära tidsplanen.

Reaktionerna från branschen är i regel jublande. Kulturen får nu öppna upp utomhusscener, Lisebergs bokningssajt kraschade av allmänhetens anstormning och fotbollen jublar över tanken att kunna fylla arenor med 3 000 personer efter EM-uppehållet. Krögare är mer kritiska, framför allt eftersom bara fyra personer per bord tillåts.

Vaccin

3 640 423 har nu fått minst en dos vaccin (44,5% av vuxna befolkningen), och 1 356 386 (16,6%) är fullt vaccinerade. Totalt har 4,99 miljoner doser vaccin nu delats ut i Sverige, vilket är 500 000 fler än förra veckan.

Regionerna har inga problem att hinna med att vaccinera: Det finns fortfarande mer kapacitet än det finns vaccin och det är leveranserna som styr takten. I juni beräknas 2 miljoner förstadoser och en miljon andradoser ges. Olika regioner har kommit lite olika långt, vilket mest beror på hur många äldre man har i regionen. Vadstena kommun ligger bäst till, sämst är Göteborg – varför är oklart. Längre ned på listan är också Halland som tidigare drabbats hårt av vaccinturism då personer från andra regioner bokat tider i Halland. Framåt ser det också olika ut. I Kronoberg flaggas det att 30-åringar kan få vänta till augusti, medan det i Stockholm redan nästa vecka öppnas kölista för 18-åringar.

Vaccinviljan är fortsatt god: 9 av 10 vill vaccinera sig, enligt en ny enkät från Folkhälsomyndigheten. I vissa fall är vaccinviljan också desperat: Vårdgivaren Kry berättar hur personer försöker runda bokningssystemet genom att boka in två tillfällen för förstasprutan och hoppas att på så sätt få sin andra dos tidigare. När patienten vägras har personal hotats.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt Pfizers vaccin för barn 12-15 år. Frågan är känslig och även om Läkemedelsverket också godkänner vaccinet i Sverige, är det hos Folkhälsomyndigheten det slutgiltiga godkännandet ligger. De har tidigare varit avvaktande och menar nu att det tidigast kommer besked i frågan under sommaren eller hösten. I veckan kom dock beskedet om att gravida nu kan vaccineras som vanligt.

Nyheter i korthet

Till sist:

Esme Lomax från Skanör-Falsterbo har uppfunnit ett munskydd som färgas när det använts för länge. Hon prisas nu på uppfinnartävlingen Finn upp, berättar SVT.

Det var allt för den här veckan – saknar du något? Skriv en kommentar.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael Rasmusson maj 31, 2021, 08:56

  Jo, det ser lovande ut, men den indiska varianten är ju här och kommer obönhörligen att ta över, dåligt att virussekvenseringen släpar efter.Ang. studentflak så är det faktiskt ett bättre alternativ än att sitta på restaurang. Dessutom, vilka studenter har råd att sitta på krogen och festa?

  • Emanuel Karlsten maj 31, 2021, 13:46

   Hittills är det inte särskilt många fall av den indiska varianten här.

   • Mikael Rasmusson maj 31, 2021, 18:55

    Omöjligt att säga, ofullständiga data för v 15-17 och sedan inget mer. Troligtvis minst 100 fall nu.

 • rabey maj 31, 2021, 10:52

  Vet någon vilken inverkan pandemin kommer att ha på det totala antalet patienter på sjukhus 2020? Förmodligen en nedgång. Tyvärr hittar jag det inte.

  • Emanuel Karlsten maj 31, 2021, 13:46

   varför skulle det vara en nedgång? Personalen är ju helt utslitna.

   • rabey maj 31, 2021, 14:14

    I mitt slaviska land hade antalet patienter minskat med 40% i juli 2020. Officiell information som knappast någon letar efter. Det är som en genomsnittlig våg x 16. Panikeffekt på TV: n Nackdelar med läkare och patienter. Jag förstår att allt är normalt i Sverige. Hälsningar

    • Nisse augusti 17, 2021, 05:51

     Exakt jävla covid gråtandes

  • Nisse augusti 17, 2021, 05:50

   Exakt så.. jävla gråtande på alla covid fjantar

 • Eva maj 31, 2021, 13:09

  Hej! Vet du hur man resonerar kring snabbtester inför läger? Att några unga vuxna som inte känner varandra sedan tidigare ska bo ihop på ett utbildningsläger inom idrotten (flerbäddsrum) känns inte tryggt. Och det hjälper ju inte om vi bara låter vår son testa sig. Finns det ett regelverk? Kunde inte hitta någonstans…

  • Emanuel Karlsten maj 31, 2021, 13:45

   Finns inget regelverk, däremot finns det ju snabbtester att köpa, men det är upp till varje lägerarrangör.

  • Nisse augusti 17, 2021, 05:52

   Du ska inte känna dig helt trygg när du äter yoghurt o dricker läsk heller cancer o hjärtsjukdom

 • Stefan juni 2, 2021, 08:06

  Intressant att ett land som sagt sig ha sjukvård i världsklass och som valt en egen C19 väg (vi sägs inte haft någon strategi) nu tror att grannarna skall rädda den anorektiska sjukvården.
  Kom ihåg planerna i Stockholm att reducera antalet anställda innan pandemin.
  Nyckeltalen för antalet IVA platser skiljer stort mellan Sverige, Italien och Tyskland, Sverige med minst antal platser per invånare.

  Sverige utbildar så få läkare att vi är beroende att ”stjäla” utbildad sjukvårdspersonal från länder som har stort behov att behålla dessa och då hör jag ingen diskussion om etik och moral.
  Känner till att en del Svenska ungdomar läser till läkare utomlands bara för att de kommer in där.
  Varför ökas inte antalet utbildningsplatser så att det blir balans.

  • Mikael Rasmusson juni 2, 2021, 10:12

   Jag vet inte om det är mest brist på läkare eller sjuksköterskor, men oavsett så är det många som jobbar utomlands för att svenska sjukvården likt många andra yrken i Sverige är överbelastad av administration. Sedan hoppar man som stafettläkare för att undvika administrationen på hemmasjukhuset. Min kusin som är läkare, lever i detta ekorrhjul.Sä det största problemet är att arbetsmarknaden inte är attraktiv i Sverige, vi får se hur många fler som slutar efter semestrarna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.