≡ Menu

Coronaveckan som gått, v6: Restriktioner slopade/ Covid-19 kan avklassas som samhällsfarligt i april/ Vårdbelastningen minskar

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 6 (7 – 13 februari 2022).

  • Vårdbelastningen minskar
  • Nästan alla restriktioner är släppta, inklusive inreseförbudet.
  • Covid-19 kan avklassas som samhällsfarligt i april
  • Stora skillnader i vaccintäckning i storstäderna.

16 501 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 321 dödsfall sedan förra veckan.

Eftersom testrekommendationerna ändrats är det nu svårt att följa smittans utveckling. Både antal tester och antal bekräftade fall har minskat, men Folkhälsomyndigheten tror ändå att smittan under senaste inrapporterade helvecka är på ungefär samma nivå som föregående vecka. Det bekräftas också av tester av avloppsvattnet, där virusnivåer minskar.

När den breda testningen nu avslutas kommer Folkhälsomyndigheten följa smittan genom just test av avloppsvatten och andra övervakningar, men inte minst genom hur vården belastas. Under veckan har vårdbelastningen vänt ned, även om den fortfarande är hög och i nivå med tredje vågen. Men vården ser flera fördelar med slopade restriktioner, till exempel att anhöriga åter får sitta vid patientens sida. Vårdanställda har också fått bonus för sitt slit under pandemin, men hur bonusen ser ut varierar kraftigt runtom i landet.

I onsdags släpptes alltså nästan alla restriktioner – även inreseförbudet. Klubbar och konserthus öppnade upp för jublande besökare redan vid tolvslaget. Men i jublet fanns också oro för hur man ska lösa det enorma problemet med personalbrist i framför allt restaurangvärlden.

Men allra störst oro känner de som är i riskgrupp. De är oroliga för hur de ska kunna skydda sig när i princip alla restriktioner nu försvunnit. Folkhälsomyndigheten poängterar att viruset fortfarande är farligt, särskilt för den som inte är vaccinerad och hur viktigt det därmed är med fortsatt vaccinering. I veckan släpptes ett antal diagram som tydliggör riskerna, och hur de minskar med tre doser. Till exempel hur risken har varit att behöva intensivvård som ovaccinerad, under vecka 2-5, 2022:

Eller hur hög risken att dö har varit som ovaccinerad, jämfört med vaccinerad, mellan vecka 2-5, 2022:

Regeringen vill avklassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom först i april, samtidigt som pandemilagen upphör. Folkhälsomyndigheten har tidigare menat att de nu kan göra det och förslaget har därför gått ut på remiss. Regeringen meddelade i veckan också att Sveriges finanser nu ska börja återgå till normalläge och att de stöd som finns ligger kvar, men att de inte kommer att förlängas ytterligare.

Vaccin

7 791 817 har nu fått minst en dos vaccin (86,6% av befolkningen över 12 år) och 7 546 350 (83,9% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 4 551 390 har fått en tredje dos (55,1% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 20 023 325 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 350 000 doser – 150 000 färre än förra veckan.

Det är fortsatt stora skillnader i vaccintäckning i Sveriges städer. Regeringen har tidigare satsat 40 miljoner kronor på att jämna ut skillnaderna, men trots det skiljer det sig 24 procentenheter mellan de bäst och sämst vaccinerade i Stockholm. I Göteborg är det ännu värre (26) och i Malmö värst, 36 procentenheter. Att bara varannan är vaccinerad i Rosengård, Malmö, får forskare att varna för att nya mutationer kan uppstå där.

Att Sverige – som enda land i Västeuropa – inte vaccinerar barn under 12 år har i veckan fått viss internationell uppmärksamhet.

59 av 928 bedömda fall har hittills fått ersättning för vaccinskador. Någon exakt information över vilka skador det handlar om vill Svenska läkemedelsförsäkringen inte ge, men de är jämnt fördelade mellan vaccintyperna. Ersättning kan utdelas om en skada kvarstår i mer än 30 dagar.

Nyheter i korthet

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • real Hmm februari 13, 2022, 21:58

    Först!

    Bara för att bryta trenden. 😅

    • Hope februari 15, 2022, 14:24

      Det fungerade visst. Skönt! =)

  • rabey februari 14, 2022, 08:31

    Tegnell understryker i intervjuer att NO LOCKDOWN var ett bra beslut.
    Kommissionen gjorde det klart?

    • Hope februari 15, 2022, 14:25

      Nej det har dom inte. Och inte övriga forskare heller som inte enbart fokuserar på ekonomin.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.