≡ Menu

Pierre skapade sajten som är lösningen på vaccin-kaoset: Så hittar du lediga tider i din region

Över hela Sverige sitter allmänheten och uppdaterar olika sajter i jakt på lediga tider. Överallt klagas det och kritiseras det – men utvecklaren Pierre Mesure tog saken i egna händer och skapade sajten alla vill ha: Den som samlar all data och visar när och var det finns lediga tider.

Jagvillhavaccin.nu släpptes i helgen och är en omarbetad version av den franska succé-tjänsten Vitemadose. Den franska förlagan byggdes av ett gäng kodare eftersom det i Frankrike, precis som resten av Europa, fanns stora problem att överblicka var det finns lediga tider. Sajten fick enorm spridning och slog nationella trafikrekord med miljontals användare under maj. Sajten har blivit en sådan succé att den 25-årige grundaren av sajten i veckan adlades för sin insats, rapporterar flera medier.

Pierre Mesure är själv från Frankrike, men bor i Sverige. Han följde rapporteringen om sajten och såg att koden bakom sajten fanns fritt tillgänglig på Github. Kunde man göra något liknande i Sverige? Han såg att de flesta svenska systemen för vaccinbokning var slutna, men hittade att två företag hade gjort sin data tillgängligt.
– Jag började en svensk kopia av det här för några dagar sedan och lyckades att anpassa det fint, säger Pierre Mesure.

Han uppskattar att han har lyckats kartlägga ungefär 25 procent av de tillgängliga mottagningarna i Sverige, via företaget Mittvaccin och Vaccina. Han registrerade sajten Jagvillhavaccin.nu och har med hjälp av den franska plattformen skapat en slags sökmotor över alla dessa. Vem som helst kan nu skriva in sin region och sedan få upp en förteckning över vilka vaccinationscentraler som har tider kvar i regionen och när man kan boka in sig. När man klickat sig vidare lämnar man Mesures sajt helt och därmed slutar sajtens roll. Tiderna bokas direkt hos vaccinatören. Tjänsten är gratis och utan annonser och all teknik finns öppet för allmänheten att granska. Trots att sajten bara varit lanserad några dagar har många redan hittat dit.
– Intresset är stort, minst sagt, säger Mesure.

I Frankrike har sajten fått stor uppmärksamhet, eftersom den också synliggjorde hur många vaccintider som inte bokades upp av allmänheten. Sajten gjorde dels att tiderna kunde bokas upp bättre, men skapade också anledning för landets regering att se över sin strategi. Sajten ger viss möjlighet för sådana politiska konsekvenser även i Sverige, men då behöver fler vaccin-tjänster öppna upp sin data. Vilket också är nästa steg för Pierre Mesure.

– Jag håller på att kontakta de två stora och stängda, 1177 och Alltid Öppet, säger Pierre Mesure.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Jenny D maj 26, 2021, 14:03

  Jag, som bor i Uppsala län, har svårt att förstå varför detta ens måste vara ett problem. Jag fick kallelse för både första och andra dosen samtidigt, med en länk att använda för att boka om ifall tiden inte passade.

  Jag skulle tro/killgissa att majoriteten av personerna i länet kommer att acceptera den bokade tiden, vilket då förstås innebär att belastningen på ombokningen blir mycket lägre än vad den blivit på bokning i t.ex. Stockholms län, och det torde bli ett litet fåtal obokade tider.

  • Karin maj 26, 2021, 17:12

   Jag som bor i region Jönköping och tillhör fas 4 kommer inte få någon kallelse och behöver boka min egna tid. Välkomnar initiativet, grymt bra!!

 • Nils maj 27, 2021, 09:53

  Sajten fungerar ej då många regioner stoppar programmet.

  Bla Skåne o sthlm.

  Region Skåne bryter fOhm sju veckors intervall, region Skåne orsakar då onödiga dödsfall, långtids covid och agerar i direkt motsats till sitt uppdrag

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.