≡ Menu

Coronaveckan som gått, v20 2021: Lägsta dödstalen i år/Sverige i vaccin-topp – men svårt nå utrikesfödda

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 20 (17-23 maj, 2021).

14 366 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 91 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är den lägsta inrapporterade veckosiffran under 2021. Inte sedan vecka 45 i november (när andra vågens dödstal började ta fart) har det rapporterats om så få döda.

Trots att går att se flera positiva trender i statistiken har helg- och klämdagar medfört eftersläpningar som ger stor osäkerhet i hur datan ska tolkas denna vecka. Till exempel har antalet tester fallit kraftigt efter att de senaste två veckorna legat på rekordnivåer. Men det får antas ha att göra med att skolorna – som tidigare varit anledningen till rekorden – varit delvis stängda under den aktuella perioden.

Det innebär också att antal bekräftade fall av covid-19 minskar. Det hade det sannolikt gjort annars också, men nu rasar det 23 procent och minskningen sker i samtliga Sveriges regioner liksom i alla åldersgrupper. Att smittan ändå är för hög noteras i till exempel Norrbotten där man i veckan öppnade för att skärpa restriktionerna om smittan inte går ner ännu mer.

Vad som däremot inte är lika drabbat av eftersläpning är vårdbelastningen. Där minskar nu belastningen snabbare än vad det gjort under pandemins tidigare vågor. Det gäller både för intensivvården (grön linje) och vanlig slutenvård (lila). Även i Stockholm (högra grafen) börjar det nu synas en allt tydligare nedgång på intensivvården, även om den inte är lika stark som i övriga landet (orange linje total i sjukvården).
Trots det är givetvis trycket på sjukvården fortsatt högt och i veckan gick Sveriges kommuner och regioner ut och krävde att Sverige skulle låna personal från våra grannländer för att klara sommaren. Om inte annat för att säkra svensk personals semestrar. Regeringen undersöker frågan, Danmark står redo, men facket undrar varför initiativet kommer först nu.

Läget blir alltså bättre. En indikation på det är att vårdcentralerna får allt fler patienter med andra problem än covid. En annan indikation på att läget inte är lika akut är att Folkhälsomyndigheten drar ner antalet veckoliga presskonferenser till en. Men trots att läget blir bättre, finns fortfarande oro för mutationer. Särskilt den indiska varianten oroar, som slagit extremt hårt mot Indien. I Sverige finns hittills bara 20 upptäckta fall av varianten, varav endast fem ännu är utan koppling till inresa. Men trots det oroas läkare, eftersom mutationen antas vara ännu mer smittsam än den brittiska som dominerar i Sverige nu. Vaccinen antas än så länge verka även mot denna mutation, men klart är att innan smittan är under kontroll i hela världen finns risk för mutationer som vaccinen inte biter på.

Nya bidrag lanseras nu för att hjälpa samhället på fötter när vi nu öppnar upp. I veckan meddelades att kultursektorn får ytterligare 750 miljoner kronor för uppstart och idrotten 600 nya miljoner för att särskilt fokusera på barn och unga. Det innebär att Idrotten hittills har tagit emot nästan 2 miljarder i krisstöd. Det innebär också att regeringen föreslaget stöd på totalt 3,5 miljarder kronor för kultursektorn under 2021. Under veckan delades 1,4 kulturmiljarder ut av Kulturrådet. Mest fick eventbolaget Live nation, medan till exempel DJ:s fick noll.
Regeringen har också beslutat förlänga socialförsäkringens olika coronaåtgärder, bland annat slopad karensdag.

Vaccin

3 437 129 har nu fått minst en dos vaccin (42% av vuxna befolkningen), och 1 106 338 (13,5%) är fullt vaccinerade. Totalt har 4,5 miljoner doser vaccin nu delats ut i Sverige, vilket är 400 000 fler än förra veckan.

Sverige anses nu vara en av de bästa i Europa på att vaccinera då vi är med i toppen av de länder med högst vaccinationstäckning – högre än både Norge och Danmark. Flera regioner har nu också börjat öppna upp för 40- och 45-åringar. I Skåne har öppnandet av fas4 inneburit att bokningsappen kraschat, vilket regionen bett om ursäkt för och planerat åtgärder mot. Även om Sverige i veckan säkrade stora mängder doser inför kommande år är vaccinbristen just nu fortfarande stor. I Göteborg står till exempel Scandinavium nu redo att ta emot 11 000 personer , men hade bara doser för 1 600 i veckan. Allt strul med tillgången till vaccin har skapat oro hos de som inte haft möjlighet att boka sin andra dos, men läkare menar att det inte gör något om man får vänta lite extra. Samtidigt kommer allt fler rapporter om personer som insjuknar eller hamnar på sjukhus trots vaccin. Men det är naturligt, dels för att en dos inte är fullgott skydd och dels för att så många nu vaccinerats. Trots det rekommenderas nyvaccinerade att vara försiktiga. I veckan dog den person i Sverige som var först att få vaccinet. Hon dog av naturliga orsaker.

Utrikesfödda vaccinerar sig inte i samma utsträckning som svenskfödda. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten. I den äldsta och sköraste gruppen är det 95 procent av de svenskfödda som vaccinerats, men bara hälften bland personer födda i ”övriga Afrika”.

Generellt är det afrikafödda som vaccinerat sig i minst utsträckning. Problemet slår olika beroende på var i Sverige man bor. Folkhälsomyndigheten har delat upp i om man är född i eller utanför Europa. Bland de födda i Europa varierar vaccinationstäckningen mellan 73% (Stockholm) och 87% (Västmanland). Bland de födda utanför Europa varierar det mellan 52% (Blekinge) och 66% (tex Östergötland). Även om dessa grupper också varierar kraftigt i storlek – inte minst i de olika regionerna – är mönstret och därmed problemet tydligt:

I veckan har två kampanjer försökt stävja denna utveckling. Dels av kändisar som har lagt ut bilder med uppkavlade ärmar – en kampanj som helt saknar relevans, enligt kritik i medier. Och dels av företaget Kry, som genom en gerillakampanj klistrade upp affischer med vaccineringsbudskap. Men det gick lite för snabbt: Företaget stavade helt fel på sina affischer, vilket företaget själva beskriver ”sjukt olyckligt och pinsamt”.

Nyheter i korthet:

Till sist:

…vill jag avsluta med att tuta i egen lur! För i fredags lurades jag in att intervjuas under Stora kommunikationspriset — för att sedan överraskas med att få ett eget hedersomnämnande! Det gjorde mig glad och tacksam att just dessa veckosummeringar får uppmärksamhet som en viktig informationskanal under pandemin! Tack alla ni som läser!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Julia maj 23, 2021, 22:23

  Hej, Emanuel! Här kommer en fråga som väcktes av förra veckans rapportering: vad är det som gör att idrott- och kulturevenemang kan anses genomföras på ett smittsäkert sätt med publik men en grundlagsskyddad gudstjänst gör inte det?

  • Samuel maj 24, 2021, 08:45

   Jag tror svaret stavas ”byråkrati” …

  • Emanuel Karlsten maj 24, 2021, 08:45

   Hur menar du, de särskiljs väl inte?

 • Mikael Rasmusson maj 23, 2021, 23:02

  Grattis! Jag lyckades boka en vaccinationstid i Skåne i måndags, jag hade uppenbarligen tur. Sedan tog vaccindoserna slut under lördagkvällen på det ställe jag vaccinerats några timmar tidigare…. Dödstalen sjönk från ca 20 per dag ner till 17 under april månad, så det går långsamt åt rätt håll.

 • Björn maj 24, 2021, 11:44

  En artikel i SVT som jag reagerade på förra veckan var fetmaforskaren som menade att FHM ignorerar vetenskapen om att övervikt och fetma mångdubblar risken för att drabbas allvarligt av covid och att man borde tagit hänsyn till det vid turordning för vaccination t.ex.. Jag noterar dock att denna ”nyhet” inte verkar fått något genomslag i media och att du inte heller nämner den i din rapportering (om jag inte missat det), vilket för övrigt känns som att det går hand i hand med det som sägs i artikeln att fetmaforskare inte fått något gehör under pandemin.

  Detta verkar ju vidare leda till att FHMs riskgrupp för fetma varit och är alltför snäv och borde inkluderat många fler personer enligt forskningen, vilket känns anmärkningsvärt. Även om detta kanske inte är någon nyhet så tycker jag det är märkligt att det inte uppmärksammats mer under pandemin, eller så har jag missat det.

  • Emanuel Karlsten maj 24, 2021, 12:31

   Jag hade faktiskt med den, men strök i sista stund, eftersom det ju inte riktigt var något som hänt (eller fått stor uppmärksamhet) under coronaveckan som gått. Och det verkar ju heller inte ske någon slags ändring i saken, eftersom FHM menade att fas4 nu ändå är igång och då är det regionerna som får prioritera inom den (inte FHM).

   • Björn maj 24, 2021, 13:47

    Ok, förstår ditt resonemang och att frågan inte är någon prio nu, men tycker som sagt ändå att det är uppseendeväckande kritik. Även om artikeln inte tar upp det, kan man ju även ställa sig frågan hur drabbad denna grupp är av covid (vilket vi antagligen inte kan veta) och hur det påverkat statistiken. Kanske blir det något att reflektera över nån gång framöver.

  • Mikael Rasmusson maj 24, 2021, 15:33

   Ja, det finns oerhört många bekräftade riskfaktorer, presenterade både av CDC i USA och ONS i Storbritannien. Oklart hur mycket FHM tagit in av denna information,

 • real Hmm maj 24, 2021, 15:05

  🌷🏅

 • rabey maj 24, 2021, 15:12

  Som extern observatör beundrar jag den svenska statistiken. Sverige har den bästa strategin och extremt få dödsfall i Europa. Men jag kan inte förstå varför Danmark eller Norge inte har några problem med viruset och balansen mellan alltför stora dödsfall på kontoret är noll. Hur gör dom det? I andra länder bär människor masker, har starka begränsningar, går inte ofta ut och ingenting hjälper. Är situationen i Danmark och Norge relaterad till elektronisk övervakning? När Tegnel ber om ursäkt för något känner andra länder stor smärta. I mitt land har fem gånger så många människor dött till följd av paranoidbekämpning av viruset.Sjukhus är ofta tomma, kyrkogårdar är fulla

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.