≡ Menu

Regionerna motarbetade sajten som ville effektivisera vaccinbokning – nu är den tillbaka dubbelt så stor

För några veckor sedan öppnade Jagvillhavaccin.nu – en sajt som hittar lediga vaccintider på regionernas sajter. Kort efter lansering försökte flera regioner försvåra för bokningssajten. Sajtens grundare backade tillfälligt – men är nu åter tillbaka större än tidigare.
Nu kartläggs nästan hälften av landets vaccintider.

Jagvillhavaccin.nu är en kopia av en den franska motsvarigheten ”Vite ma dose”. I Frankrike har grundaren belönats med en av landets ädlaste medaljer, men när fransk-svenska Pierre Mesure använde den öppna källkoden för att bygga en svensk variant, möttes hans med skepsis. Efter att jag för några veckor sedan skrev om sajten gick Region Blekinge, via Svt nyheter, ut och varnade för sajten. Inte heller verkade de regioner som haft störst problem med bokningen vilja ha hjälp och de sex regioner som redan fanns med på sajten bad Mesure ta ned deras bokningstider. Åtminstone tills de rett ut vad det egentligen innebär. Utredningen pågick en tid, kom inte fram till någon negativ aspekt och även om två regioner gav sitt uttryckliga tillstånd kunde inte samtliga ge ett brett godkännande. Vilket fick Pierre Mesure att tröttna och istället besluta sig att indexera så många vaccintjänster han kunde.
– Jag har sagt tydligt till regionerna att jag inte såg deras ”ok” som ett krav från deras sida. Och nu känner jag att det är onödigt att vänta på deras entusiasm.

Pierre Mesure är aktiv i nätverket Civic tech Sverige och finns där med i flera projekt som arbetar för att öppna data och öka transparensen för allmänheten i Sverige. Han säger ha förståelse för regionernas utredning, men menar att eftersom den tydliggjorde att han tjänst varken inneburit risk eller överbelastning fanns det ingen anledning att vänta. Och i de fall det funnits rimlig kritik har han byggt om sajten. Som i fallet Blekinge, som påpekade att medborgare missade viktig information om de landade direkt vid bokningen. Under tiden har han nu också hunnit lägga till fler nya aktörer och istället för de 25 procent av landets vaccinmottagningar sajten tidigare nådde, är sajten nu upp nästan 50 procent.

Och alla har inte varit negativt inställda. I Västra götaland har regionen tillgängliggjort ett API, vilket gör det lättare för Pierre Mesure att komma åt och indexera regionens bokningar. Från att ha täckt en minoritet av Västra götalands bokningstider täcker han nu nästan 70 procent. Och även i flera andra regioner har han hittat sätt att kartlägga lediga tider. Det innebär att regionernas vaccinsajter avlastas och istället för att medborgare behöver ladda samma sajt flera gånger, kontrollerar Mesures spindlar sajten två gånger i timmen efter nya tider och sammanställer resultatet på jagvillhavaccin.nu.

Egentligen är det bara Stockholm som nu säger att de är rakt av negativa till Pierre Mesures sajt – trots att Pierre inte själv tjänar några pengar på sajten och den bygger på öppen källkod och öppen data. Han vill inte recensera regionernas beteende närmare.
– Jag kan bara upprepa att det här kan hjälpa dem mycket, deras medborgare, deras vårdpersonal. De får gärna höra av sig för att göra sina tider öppna, säger Pierre Mesure.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här är regionerna som spindlas av Jagvillhavaccin.nu

RegionProcentVaccinatörerVaccinatörer på JagvillhavaccinBefolkning som nås
Blekinge100% ✅MittVaccinMittVaccin160000
Dalarna7st/17 🔶MittVaccin, 11771177287000
Gävleborg0% 🛑Platform24Platform24
Gotland0% 🛑Alltid ÖppetAlltid Öppet
Halland0% 🛑MittHalland (MittVaccin)MittHalland
Jämtland0% 🛑11771177
Jönköping100% ✅MittVaccinMittVaccin360000
Kalmar100% ✅MittVaccinMittVaccin245000
Kronoberg7st/16 🔶MittVaccin, Vaccina, 1177, PreviaMittVaccin, Vaccina, 1177, Previa200000
Norbotten0% 🛑11771177
Örebro100% ✅MittVaccinMittVaccin302000
Östergötland100% ✅MittVaccinInte öppet ännu450000
Skåne37/49st 🔶MångaMittVaccin, Vaccina, 1177, KRY, Doktor24, Bokamera, MACC, MinDoktor1340000
Sörmland6st/13 🔶MittVaccin, Vaccina, 1177, Doktor24MittVaccin, Vaccina, 1177, Doktor24295000
Stockholm0% 🛑Alltid ÖppetAlltid Öppet
Uppsala0% 🛑11771177
Värmland0% 🛑11771177
Västerbotten100% ✅1177, Kolla deras sida1177268000
Västernorrland100% ✅MittVaccinMittVaccin245000
Västmanland100% ✅1177, Kolla deras sida1177274000
VästraGötaland135/207st 🔶Många, Kolla deras sidaMittVaccin, Vaccina, 1177, CGM, Collabodoc, Doktor, Doktor24, Patient.nu m.fl.1710000
Invånare (ungefär)4761870
Andel befolkning46.55%
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Arne juni 10, 2021, 11:51

    Hej,

    Jag är inte helt emot detta, men det finns nog vissa anledningar till att myndigheter och landsting är tveksamma till öppna API, når skissartade motiveringar:

    – Att skapa ett lättanvänt och väldokumenterat API kräver ett merarbete för myndigheterna och kan bli dyrare.

    – I en situation där många börjar använda/förlitar sig på tredjepartstjänster för att komma åt dessa databaser så blir det antagligen svårare att uppdatera/förbättra API då det kan förstöra tredjepartstjänster. För att göra det på ett bra sätt måste man antagligen annonsera sina förändringar långt innan med en tydlig dokumentation alternativt behålla ett legacy API, oavsett innebär det ett merarbete för myndigheter.

    – Oklar supportsituation: Om en person tex tror att de har bokat en vaccintid eller ett föräldramöte och det inte fungerar så kan det vara svårt att diagnostisera var det har gått fel eller vem som bär ansvaret.

    – ”risk” för kommersiella aktörer: denna ide bygger på att de som utvecklar sidorna gör det helt gratis, men på sikt kan man ju tänka sig att någon försöker tjäna pengar på en bättre front-sida till en myndighet. Då kompliceras situationen ytterligare. Mardrömsexemplet är USAs deklarationer där de flesta måste betala ett företag för att kunna lämna in sin deklaration (tex turbotax) och skatteverket är förbjudet från att utveckla en egen gratis webbtjänst för att deklarera.

    Bara några tankar…

    • hertzahaeon juni 13, 2021, 11:08

      Med tanke på hur dyr Stockholms Skolplattform blivit utan öppet api är kostnaden inte ett övertygande argument. Den spagettikod som verkar finnas nu kan inte vara lättare att utveckla eller underhålla än ett öppet api. Det blir ett sätt att hålla offentliga aktörer ansvariga för sina IT-tjänster och göra medborgarna mer delaktiga.

      Om staten vill vara hård kring användandet av sina öppna api:er kan de villkora tillgången med att de enbart får användas icke-kommersiellt, och lägga sin energi på att blockera aktörer som tar betalt istället för alla. Alternativt får kommersiella tjänster konkurrera med de som är gratis och mäta sina betalda konsulter mot Sveriges öppna källkods-fans. Lycka till.

      Risken med att privata aktörer tar över kan väl jämföras med hur privata IT-konsulter tagit över Skolplattformen och vad det kostat medborgarna i skatt och dåliga tjänster. Med tanke på hur sjukvården fungerar i Stockholm blir jag inte förvånad om någon tidigare politiker och beställare sitter i IT-företagens styrelse nu. Vi lever i ett mardrömsscenario just nu. Det kan inte bli så mycket värre, men det kan bli väldigt mycket bättre.

      • Arne juni 14, 2021, 16:19

        Ja, stockholms skoplattform verkar ju vara en katastrof…

        Utmaningen med open-source projekt är ju att någon måste hålla igång dem på frivillig basis. Risken är att vi t.ex. får en jättebra konkurrent som alla föräldrar börjar förlita sig på som börjar få problem när den t.ex. inte uppdateras till nya versioner av ios eller förlitar sig på en server som någon måste betala för.

        En annan utmaning är att dessa tjänster hypotetiskt kan hantera persondata och det kan vara svårt att veta att man kan lita på dessa alternativa lösningar.

  • Hans Jonsson juni 10, 2021, 12:15

    Det här belyser avsaknaden av ett gemensamt IT-system för HELA hälso- och sjukvården i Sverige. Det skulle gå att ha ett sådant via statlig ledning trots uppsplittring på privat, offentlig, kommunal och regional drift. Vi sitter och tittar på medan landet faller isär till någon slags USA-kopia.

  • hertzahaeon juni 13, 2021, 10:56

    I fallet med Stockholm är risken för inkompetens som förklaring för motståndet rätt betydlig, med tanke på hanteringen av Skolplattformen. Beställarna verkar inte förstå vad ett api är, och det är tveksamt om konsulterna gör det.

    Inför nästa kommun- och landstingsval hade det varit bra att veta de olika partiernas inställning till öppna plattformar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.