Alla svenska ledamöter har sagt att de kommer att rösta mot artikel 13 – utom Socialdemokraterna. Trots upprepade försök att få en kommentar, har partiets ledamöter i EU vägrat svara på hur de kommer att rösta.
Men i torsdags släpptes ändringsförslagen inför voteringen på tisdag och där fanns en överraskning. Ett svenskt socialdemokratiskt namn, Anna Hedh, hade skrivit under ändringsförslaget. Och förslaget förordar att stryka hela det kontroversiella artikel 13,” internetfilter”, i upphovsrättsdirektivet.

Anna Hedh har varit ledamot sedan 2004, men meddelade i december att hon kommer att lämna sin plats och inte ställa upp för omval 2019. Det kan vara en anledning till att hon, som ensam svensk S-ledamot, skrivit på ändringsförslaget. Eftersom hon inte ska gå till omval, kan hon gå mer efter egen övertygelse, än partiets eventuella linje. Det kan också vara ett sätt för henne att sätta press på de övriga ledamöterna.

Men mer om de bakomliggande orsakerna vet vi inte. Vi har sökt Anna Hedh via alla kanaler, men hon vill inte kommentera ytterligare. Socialdemokraternas pressekreterare meddelar återigen att ingen ledamot uttalar sig innan omröstningen, men bekräftar att Hedh har skrivit under ändringsförslaget.
Beskedet är avgörande, eftersom det bland svenska ledamöter nu är minst två som har ändrat sig. Och det bland de 751 ledamöter som röstade om direktivet senast det var i parlamentet, bara skiljde drygt 30 röster.
Samtidigt är det ovanligt att parlamentet röstar ned ett direktiv i sista röstningen, det har bara hänt några få gånger tidigare, men hände till exempel med ACTA-avtalet 2012.
Uppdaterat: Artikel 13 har i det senaste utkastet av direktivet fått namnet artikel 17. Men ledamöterna ser också de gamla artikelnumren, och i ovansteånde fall handlar det alltså om den ”gamla” artikel 13, ”internetfilter”, som Hedh motsatt sig.
Den här texten finansieras av en Kickstarter för att bevaka upphovsrättsdirektivet under den sista omröstningen. Text och bild är skriven under cc-by, en licens som gör den fri att använda var du vill, så länge du hänvisar tillbaka hit.
Läs också: