≡ Menu

Svea vaccin gav minst 15 personer fel vaccin: ”Ett misstag från vår personal”

Svea vaccin har vaccinerat minst 15 äldre personer med Astra Zenecas vaccin – trots att det går emot rekommendationerna. Svea vaccin har inledningsvis stått på sig, men nu backar företaget.
– Anledningen är att man inte velat kasta vaccin som någon annan kan ha, säger Ridha Hadfi Svea Vaccins vd.

I onsdags förra veckan besökte Reza Golkar-Fard, 73 år, Svea vaccins mottagning i Borås tillsammans med sin son. Reza fick sin dos och ett vaccinationskort, men när de var klara reagerade sonen på att de fått Astra Zenecas vaccin. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska Astras vaccin inte användas på personer över 65 år, eftersom det kan ha sämre effekt på äldre. De gick tillbaka och påtalade det för vaccinatören, som svarade att de borde sagt till i förväg om de önskat ett särskilt vaccin. De lämnar Svea vaccin, men återvänder några dagar senare. Då ser de ytterligare en äldre person som nyss vaccinerats. De frågar honom vilket vaccin han fått och förstår att även han vaccinerats med Astras vaccin. När de igen påtalar det för Svea vaccin säger vaccinatören att det förvisso är rekommenderat med andra märken, men ”inte förbjudet” att ge Astras vaccin.

Ingen från Svea vaccin hör i efterhand av sig till någon av de felaktigt vaccinerade. Företaget gör sig också onåbara och återkommer inte med svar på frågor om den felaktiga vaccineringen, varken under söndagen eller måndagen. Däremot kontaktar de Västra götalands vaccinsamordnare, Kristine Rygge. Och till henne medger Svea vaccin misstag.

– De hörde av sig till mig igår morse om att fel har begåtts. Jag bad dem då att återkoppla med hur många det handlar om och totalt är det 15 personer. Dels i Borås, dels i Hisingen.

Hur ser ni på misstaget?
– Vi ser allvarligt på det här och ser nu till att de har uppdaterade rutiner och ser till att alla medarbetare är uppdaterade om vad som gäller. Invånarna ska känna sig trygga att vi ger rätt vaccin till rätt personer, säger Kristine Rygge.

Under tisdagseftermiddagen svarar också Svea vaccin på frågor. Bolaget är ett av nordens största vaccinationsföretag och vd Ridha Hadfi har precis rest till Göteborg tillsammans med sin operativa chef. Han menar att han kände till tre fall redan under fredagen, men att han velat undersöka saken noggrant innan han återkopplar.
– Vad vi vet idag är att det troligen handlar om misstag hos vår personal. Anledningen är att man vill inte kasta vaccin som kan användas, säger Ridha Hadfi.

För vidare detaljer hänvisar han till sjuksköterska Elisabet Müntzing som arbetar på avdelningen i Borås. Hon understryker också att det handlar om enstaka misstag, men att de egentligen inte har gjort något fel.
– Det finns olika rekommendationer. WHO rekommenderar att vilken åldersgrupp som helst kan ta vaccinet från Astra, medan Folkhälsomyndigheten säger att det inte ska ges till de över 64 år.
Vems rekommendationer följer ni?
– Vi följer ju Folkhälsomyndigheten.
Men då är det väl fel, det ni har gjort?
– Ja. Men det är inte skadligt att ge det och det är en rekommendation, säger Elisabet Müntzing.

Ridha Hadfi säger nu att de nu kommer att kontakta alla som fått Astras dos och erbjuda dem Pfizers vaccin. Han är säker på att de har hittat alla misstag som begåtts och menar att det inte kommer att upprepas.

För bara några veckor sedan kom en nyhet att en bokningslänk från er, avsedd för vaccinering av vårdpersonal, utnyttjats av privatpersoner. Nu kommer detta. Är ni ovanligt slarviga?
– Nej, absolut inte, det här är nordens största vaccinationskedja och vi har aldrig haft någon kritik eller något annat på oss, säger Ridha Hadfi

Västra götalands vaccinsamordnare säger att det inte farligt att få vaccin av två olika sorter. Och någon åtgärd mot Svea vaccin är inte aktuellt.
– Det är inte brottsligt det som hänt, men väldigt olyckligt. Det är en förtroendefråga, man ska få rätt vaccin och man ska känna sig trygg. Därför är det viktigt att Svea vaccin går ut och informerar alla medarbetare. Det är inget som vi tar lätt på, säger Kristine Rygge.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Den här texten sampubliceras med GP.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Margareta Tham februari 23, 2021, 18:51

  Det publicerades just en skotsk studie som inte bekräftar ev skillnad mellan AstraZeneka o Pfizer; snarare Astra bättre!!! och i Sverige lägger vi dem på hög.

  • Emanuel Karlsten februari 24, 2021, 10:31

   På hög?

   • Roger Sperrling februari 24, 2021, 22:26

    Hon menar bildligt ASTEAZENECA’s VACCINER!
    R

 • Robban februari 24, 2021, 00:34

  Hörde motsatsen i P4 igår….

  • Emanuel Karlsten februari 24, 2021, 10:31

   Motsatsen på vad?

 • Roger Sperrling februari 24, 2021, 05:09

  MEN EMANUEL…. DETTA ÄR MEST NYS – SÅ HÄNG INTE PÅ DET HÄR BLUDDRET!
  ASTRAZENECAS VACCIN ÄR MED > 99% SANNOLIKHET LIKA EFFEKTIVT SOM ANDRA PÅ MOTTAGARE ÄVEN ÖVER 65 ÅR!
  MEN BLEV JU EN DEL AV COVID19 HYSTERINS UTTRYCK AV SVBK’ARE OCH HYSTERISKA HYPOKONDRIKER!
  – MEN FFA MEST AV ASTRAZENECAS KONKURRENTER SOM SNABBT HAKADE PÅ FÖRTALET….
  MEN VI HAR INTE ”RÅDA MED” ATT FÖLJA JOHN OCH SPELA MED I DETTA KOMMERSIELLA RÄVSPEL OCH FULHETER NU!
  FÖR DET ÄR EN MILJON GGR BÄTTRE ATT VACCINERA ALLA DESSA SSSM OCH OAVSETT MED VILKET VACCIN DET ÖHT SKER!
  OCH NOTA BENE – DET KAN F.Ö. T.O.M. FÖRMODLIGEN VARA BÄTTRE ATT GE OLIKA VACCINER I DOS ETT RESPEKTIVE 2 FÖR ATT DET SANNOLIKT GER ETT BÄTTRE & BREDARE IMUNOLOGISKT GENSVAR!
  SÅ LÅT INTE OBILDADE HYSTERIKER LURA DIG ATT HAKA PÅ DETTA SKITPRAT OCH LÖSA RYKTEN…!

  • Lars Holmström februari 24, 2021, 07:40

   Återkom gärna med belägg för dina påståenden,

   Tack på förhand,

   • Roger Sperrling februari 24, 2021, 22:08

    VILKA ”PÅSTÅENDEN” TALAR DU OM?
    DER JAG SKREV ÄR KALLA FAKTA LIKSOM BASERAT PÅ LÅNG ERFARENHET OCH KUNSKAPER LIKSOM KONKLUSIONER SOM RIMLIGEN KAN GÖRAS UTIFRÅN DESSA!
    DET FINNS NU OCKSÅ FORSKNING INOM DET MEDICINSKT VETENSKAPLIGA OMRÅDET SOM BELÄGGER DETTA ÄVEN OM EN DEL AV DETTA OCKSÅ ÄR AV GANSKA UNGT SATUM!

    F.Ö. VORE JAG TACKSAM OM DU I DIN TUR PRECISERAR BELÄGG OCH KÄLLHÄNVISNING FÖR MOTSATSEN EFTERSOM JAG TYCKER MIG LÄSA ATT DIN UPPLEVELSE ÄR ATT DETTA PÅ NÅGOT SÄTT SKULLE FINNAS…!?

 • Göthe Wallin februari 24, 2021, 10:10

  Kanske bättre om det kommenterades hur Sverige kan falla allt längre ner på rankingen när det gäller vaccinering. Igår på 40 plats bland 90 länder, idag 42 plats. Och hur kan ett land som Danmark ha en 50% bättre vaccinationsprocent och för varje dag dra ifrån Sverige. Och alla nordiska länder ligger före Sverige.

  • Emanuel Karlsten februari 24, 2021, 10:32

   Det har det både kommenterats och rapporterats om. Läs gärna mina veckorapporter så får du koll!

 • Gun.Lundberg februari 24, 2021, 14:05

  Jag vaccinerade mej i november hos Svea Vaccin i Sundbyberg mot säsongsinfluensan och mot lunginflammation. Upptäckte senare att dom gett mej ett vaccin mot det senare som inte vårdcentralerna använder längre. Det hette Prevenar och om man läser på FHM hemsida rekommenderar dom inte det till äldre då det har väldigt dålig effekt på äldre…Det finns ett nyare o bättre vaccin för äldre o jag är äldre..dom ville väl inte slänga det heller..850 kr fick jag betala för det.

  • Emanuel Karlsten februari 24, 2021, 14:06

   Oj, har du dokumentation på det? Har du möjlighet att skicka över det på mejl?

   • Roger Sperrling februari 24, 2021, 22:21

    OCH EN ÄNNU BÄTTRE FRÅGA ÄR… VARFÖR I HÖGE FARAO ÄR EN VACCINKOMPONENT OCKSÅ MOT COVID19 INTE INKLUDERAT I DET HÄR ÅRETS
    INFLUENSA-VACCIN?
    FÖR ÄVEN DENNA SÅ KALLADE COVID19 ÄR JU OCKSÅ EN VIROLOGISKT SETT HELT VANLIG TYP AV SÄSONGSI-NFLUENSA!
    F.Ö. SÅ SKA VÄL ALL INFLUENSA VACCINERING AV ALLA ÄLDRE ÄN 60 ÅR; ELLER ÄR DET FRÅN 65 ÅR OCH UPP – DET SKA VARA GRATIS!?

    • Göte Wallin februari 25, 2021, 08:49

     Jo, men man förmodade ju att siffrorna skulle jämna ut sig med tanke på den sparade andra dosen. Men det ser inte ut så. Och märkligt att man fortfarande inte verkar vara intresserade av att följa den danska linjen att få ut 6 dose. Är den svenska sjukvården så mycket sämre och mindre noggrann vid vaccinering?

     • Roger Sperrling februari 26, 2021, 03:36

      P.S. – SORRY…. MEN JAG FÖRSTÅR INTE RIKTIG HELT DITT SVAR!
      MEN JAG SER OCH LÄSER KANSKE DÅLIGT?
      R

 • Göte Wallin februari 25, 2021, 08:46

  Är det möjligt att beräkna hur många doser som gått åt till fuskare? Finns information om hur man hanterat fuskproblematiken i andra länder? Hörde om att man i Italien skulle placera de som fuskat sist i vaccinationskön. Det verkar ju rimligt med tanke på att det inte ska råda någon brist på vaccin i höst. Att istället belöna fuskarna med en andra dos är oanständigt och oetiskt. Några kommentarer till detta?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.