≡ Menu

Därför är Rapports graf över dödstal så missvisande: ”Vi vill inte göra egna grafer”

Varje gång SVT Rapport publicerar en graf över antal döda i Sverige, är Y-axeln alltid så hög att linjen över Sveriges dödstal framstår som puttrande låg. Det är inte enskilda misstag, utan genomgående för året, något som forskaren Peter Dahlgren återkommande kritiserat och illustrerat:

Grafen har fått ny spridning idag och eftersom jag tidigare har undersökt det här, men då bara skrivit några tweets om det, kommer här en publicering.

Kort sagt beror det på att SVT använder Folkhälsomyndighetens graf, enligt egna uppgifter. Men när SVT redovisar grafen har de tagit bort de enskilda dagarna och visar bara sjudagarssnittet. Så här ser en sådan graf ut från Folkhälsomyndigheten, enligt SVT:

Beslutet att fokusera på sjudagarssnittet är inte dåligt – tvärtom! – men blir missvisande när Y-axelns värde inte justeras. Ännu konstigare blir det när Y-axelns värde ökar dramatiskt över tid (som i videosammanställningen här ovan) medan kurvan minskar. Detta föder också en rad konspirationsteorier om att SVT vill spela ned dödligheten i Sverige. Det är fel, skriver sändningsansvariga Judit Ek i ett mejl.
”Kritiken vi fått handlar om att vi på SVT skulle justerat grafen vilket alltså inte alls stämmer och det är så klart tråkigt. Rapport vill ge en så korrekt bild av det dagsaktuella läget över antalet smittade och avlidna med Covid-19 i Sverige och vi hämtar därför vår information från FHM som ansvarar för den officiella statistiken.”
Hon fortsätter:
”Folkhälsomyndigheten har under året förändrat Y-axeln vid ett par tillfällen och då justeras den också i Rapport. Om vi inte justerar Y-axeln så hamnar den röda kurvan fel och hela grafen blir då missvisande. Därför måste vi följa FHM.s utsnitt. ”

Men när man tar bort de enskilda dagarnas toppar är väl kritiken rimlig och det finns anledning för er att justera hur ni visar grafen?
”Vi vill inte göra egna grafer då det mycket lätt blir fel. Vi kommer därför fortsätta som nu och får bemöta kritiken med sakliga argument”, säger Judit Ek.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.

Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få nya bloggposter direkt i mejlen!

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Bengt Hansson februari 22, 2021, 14:00

  Bra att du försöker bringa klarhet i sån´t här onödigt tjafs. Finns verkligen viktigare, fast svårare, saker att rikta uppmärksamheten på.

 • Inge Nilsson februari 22, 2021, 14:12

  I P1 idag kl1400 i påstår man att överdödligheten
  I Sverige är den högsta sedan 1918 då spanska sjukan härjade.

  Men enligt Dagens medicin konstaterar man följande.
  ”För om folkmängden tas i beaktande dog 1,1 procent av Sveriges befolkning år 1993, att jämföra med ”bara” 0,9 procent förra året, pandemin till trots.”

  https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/infektion/overdodligheten-2020-tyder-pa-lagre-dodstal-i-covid-19/

  • Emanuel Karlsten februari 22, 2021, 14:21

   Alla har rätt, och ingen har rätt. Här har jag skrivit: https://emanuelkarlsten.se/aldrig-har-farre-dott-i-sverige-an-augusti-2020-och-darfor/

   • Inge Nilsson februari 22, 2021, 15:04

    Det kan du ha rätt i, men det är något lurt med denna Coronaepidemi då de officiella organen oftast överdriver åt det ena hållet. Därför är det bra att du gräver lite djupare och belyser frågan från fler än ett håll. Märkligt dock att du tycks vara så ensam om detta?

    • Inge Nilsson februari 23, 2021, 05:18

     SCB har sammanställt tydlig och bra statistik över dödstal och befolkningsutveckling i Sverige åren 1749-2020

     Ett problem är att när press, radio & TV jämför fysiska dödstal mellan olika år så tar man oftast inte hänsyn till befolkningsutvecklingen i landet vilket lätt blir missvisande.

     https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik–riket/befolkningsutveckling-fodda-doda-in–och-utvandring-gifta-skilda/

     • Lars Holmström februari 23, 2021, 12:24

      Inge;

      Min erfarenhet är att det är betydligt större risk med att ta hänsyn till t ex befolkningstillväxten,

      Eftersom korrelation mellan ålder och dödstal ter sig mycket hög, borde en mer adekvat jämförelse vara med antal dödsfall i förhållande till befolkning som är över t ex 65 år, men å andra sidan går det då knappast att jämföra med tidigare år, varför SCB gör det enda rätta; redovisar antal dödsfall med kommentar hur många fler vi har blivit sedan spanska sjukan,

      https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/sverige-har-aterigen-overdodlighet–aldre-hardast-drabbade/

    • Lars Holmström februari 23, 2021, 12:15

     Inge Nilsson, du hävdar; officiella organen oftast överdriver åt det ena hållet.”

     Vilka belägg har du för det du hävdar?

     själv ser jag ingen märklighet i att inte fler kikar på detta, men samtidigt beklagar SVTs ovilja att justera Y-axeln, minst sagt dåligt,

     • Inge Nilsson februari 25, 2021, 06:28

      Jag reagerade på att P1 i ett kort inslag i princip jämför överdödligheten för år 2020 med spanska sjukan för hundra år sedan utan att nyansera med fakta. De missar då helt det faktum att 2020 års dödstal endast marginellt avviker i jämförelse med de naturliga dödstalen de senaste 100 åren. Tar man dessutom hänsyn till befolkningstillväxten så är dödstalen i många fall lägre nu än tidigare år vilket troligen inte passar in i medias sensationsjournalistik?

      Jag föringar inte allvaret i denna pandemi men saknar relevanta jämförelser med tidigare epidemier som nog varit minst lika smittsamma och där överdödligheten varit minst lika stor. Man missar lätt att en viss överdödlighet är en indirekt konsekvens av de extrema åtgärder som samhället nu vidtagit. Många har nekats normal sjukvård eller drabbats av påtvingad ensamhet, kraschad ekonomi, med depression och självmord som en följd. De långsiktiga konsekvenserna har vi bara sett början på.

      Som jämförelse och få bättre perspektiv kanske vi borde reflektera lite över dödstal orsakade av svält och krig, för att bredda vår kunskap och få en bättre förståelse av vilken värld vi lever i, ingen av oss är odödlig.(med eller utan vaccin) Ca 800 miljoner människor saknar mat och lider dagligen av svält och svåra sjukdomar till följd av undernäring, människor som med stor sannolikhet kommer att dö i förtid, människor som vi knappt ägnar en tanke åt i vår överflöd.
      För att inte tala om överdödligheten i form av aborter, när ca 34000 ofödda barn dör (slaktas) per år i Sverige, vilket motsvarar 1.34 miljoner (för tidigt döda) enligt socialstyrelsens egen statistik för de senaste 40åren.
      Betrakta detta i jämförelse med de 12 713 i många fall mycket gamla personer som hitintills dött av Corona i Sverige.

      • Lars Holmström februari 25, 2021, 08:46

       Inge; Naturligtvis är det din fulla rätt att jämföra med krig etc. men ser inte något stöd i ditt svar för påståendet ”officiella organen oftast överdriver åt det ena hållet.”

       Själv tycker jag att just hur ska man ska redovisa resultatet av pandemin diskuterats flitigt i officiella organen, inte minst Tegnell och nu senast bäst att jämföra med överdödligheten,

       Förstår ej heller vad ”ca 34000 ofödda barn dör (slaktas) per år i Sverige”, har med saken att göra?

       F ö är anser jag att människan själv ska få avgöra sitt öde, och inte förbjudas ta sitt liv e d. men som sagt ej relevant i frågan,

      • Mikael Rasmusson februari 25, 2021, 12:57

       På länk i slutet finns trovärdigaste statistiken, 12% överdödlighet i Sverige, jag vet inte vart du vill komma, men inför man hårda åtgärder i tid, så går det att undvika överdödlighet. Färre smittade, färre sjuka och därmed en normalt fungerande sjukvård. Du verkar glömma de långtidssjuka i Covid, Storbritannien och Danmark har öppnat speciella mottagningar för dessa, i Sverige ligger vi efter. Detta kommer att belasta Sveriges sjukvård ytterliggare. Och titta på det värst drabbade landet Peru, med 89% överdödlighet. 110000 avlidna i överdödlighet, så går det när man inte har resurser och/eller kompetens att bekämpa pandemin. Som en naturkatastrof eller svältkatastrof.

       https://raw.githubusercontent.com/dkobak/excess-mortality/main/img/all-countries.png

 • Lars Holmström februari 22, 2021, 15:29

  Instämmer till fullo, beklämmande av SVT då bl a grafik är deras hemmaplan,

  lika obegripligt som MSBs rapportering om medborgarnas inställning, vi har en myndighet, SCB, som har uppdraget och kompetensen till skillnad från MSB,

  Ställer mig även frågande till Myndighetens namn, vari beredskapen? i vart fall inte i några lager mig veterligen,

  Är däremot imponerad av MSBs medverkan på FHMs presskonferenser, att nästan aldrig få frågor men ändå medverka torde vara världsrekord i uthållighet och bra självförtroende, själv hade jag vägrat medverka då ingen journalist visat någon som helst intresse för deras medverkan,

 • Mikael Rasmusson februari 22, 2021, 15:33

  Tja, när var det man lärde sig hur man skulle presentera data i grafform? Idag lär man sig det iaf på högstadiet. Beklämmande bortförklaring,

  • Rikard februari 22, 2021, 16:47

   Hej.

   Enkla kurvor och diagram, och vad man ska tänka på när man gör/läser dem (t ex inte luras av tårtdiagram i 3-D) brukade förr höra till matematiken i tredje/fjärde klass i grundskolan. Vill minnas det var liggande och stående staplar, tårtor och enkla kurvor (av typ kronor/veckopeng på y-axeln och hekto godis på x-axeln).

   Instämmer med dig att det låter som en bortförklaring från SVT. De uppenbara följdfrågorna på den ursäkten blir ju dels varför man i sin budget på över 8 500 000 000:- inte har en enda anställd som kan använda ett enkelt bildredigeringsprogram, dels varför man annars både kan producera egna diagram och grafer så väl som modifiera andras.

   Judit Ek kanske har något barn i tioårsåldern i bekantskapskretsen som kan rycka in och hjälpa till?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

 • Göran februari 23, 2021, 10:14

  Idag 2021-02-23 hävdar SVT att 586 000 svenskar har fått minst en dos coronavaccin, det tolkar jag som att det är 586 000 unika personer har fått minst en dos vilket inte stämmer.

  Enligt Folkhälsomyndigheten: 2021-02-19 Antal vaccinerade med minst 1 dos 398 092 varav Antal vaccinerade med 2 doser 187 751 vilket ger sammanlagt 585 843

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.