≡ Menu

Tidningsutgivarna efter Facebooks länkändring: Ska bilda organisation som förhandlar med Meta

Efter att Facebook plockat bort bilder från artikellänkar och krävt ett nytt avtal från svenska medier reagerar nu svenska medier. I ett internt mejl uppmanar organisationen Tidningsutgivarna sina medlemmar att avvakta och invänta en nybildad organisation som ska förhandla med Facebooks ägarbolag Meta. Målet: Att få ersättning för att artikelinnehåll syns på Facebook.

Det är den första konsekvensen av det kontroversiella upphovsrättsdirektivet i Sverige: Den som postar en artikellänk på Facebook får inte längre upp en bild som förhandsvisning. Allt skedde under årets första dagar, då direktivet trädde i kraft som svensk lag.
– Det här borde jag förstått, om jag ska vara självkritisk. Det har sett likadant på de andra marknaderna som i Danmark och Nederländerna, säger nu Tidningsutgivarnas jurist, Jan Fager.

Efter att denna sajt publicerade nyheten under tisdagen skickade Tidningsutgivarna ut ett internt mejl till sina medlemmar med rubriken ”Om begäran från Facebook/Meta att få godkännande om fortsatt delning”. I mejlet skriver juristen Jan Fager att ”vi anser att Facebook/Meta har en skyldighet att förhandla med presspublicister om denna typ av licens och inte sätta press genom att tvinga någon att på kort varsel godkänna en royaltyfri licens eller förlora innehåll i länk. Tidningsutgivarna kommer att begära möte med Facebook/Meta kring detta.”

I en uppföljande intervju förklarar Jan Fager nu att Tidningsutgivarna (TU) planerar att kontakta Sveriges tidskrifter och andra relevanta publicister för att skapa en ny bred ”kollektiv förvaltningsorganisation” som ska förhandla med Meta i Sverige.

Facebook har redan offentligt förklarat att varken förhandsvisning av bilder eller rubriker är en inskränkning av upphovsrätten. Fager inte vill ge några detaljer av vad TU tycker är en korrekt tolkning, men målet är att medlemsföretagen ska kunna få ut en ersättning. Och strategin är tydlig och inspirerad av kollegor runt om i Europa som tidigare år varit i liknande situationer:
– En nyckel kommer att vara uthållighet. Att vara beredd på att det här tar tid. Att bygga och skapa en organisation som blir uthålllig, säger Jan Fager.

Från Meta Sverige är kommunikationen knapphändig. Facebook svarar på frågor på mejl, via deras representant Sami Tahir. Nedan följer ett utdrag från kommunikation som skett via mejl:
Planerar Meta att kompensera svenska medier på något annat sätt i framtiden för deras innehåll?
– Vår data visar att nyheter och länkar till nyhetsinnehåll inte är anledningen till att de flesta personer besöker Facebook. Våra kostnadsfria verktyg och plattformar förblir öppna för de som har nytta av dem, samtidigt som vi lägger mer tid och resurser på de format och källor som folk säger att de vill ha mer av. Vi är dock glada över att många nyhetsutgivare ser ett värde i vår plattform.

Tror du att Facebookanvändare kommer uppfatta förändringen?
– Nyheter har alltid varit en liten del av innehållet på Facebook. Faktum är att länkar till nyhetsartiklar endast utgör cirka 3% av vad folk ser i flödet. Vårt mål är alltid att koppla samman människor på Facebook med det innehåll som de tycker är mest meningsfullt, skriver Metas representant Sami Tahir.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • H:son januari 18, 2023, 09:05

    Det blir ju lite löjligt att tidningarna vill ha betalt av Meta för att visa bilder till deras artiklar, när bilderna de facto är lockmedlet för att folk ska klicka på länken. En länk utan bild är helt ointressant, den lockar inte till klick överhuvudtaget. Vill tidningarna inte ha läsare? Snålheten som bedrar visheten som vanligt. Jag har slutat dela länkar eftersom det ser så tråkigt ut i flödet.

  • matsdlinder januari 18, 2023, 12:12

    Jag förstår inte. Är problemet att det inte finns bilder i länkarna, eller att tidningsutgivarna vill ha betalt för att bilderna ska få visas? Om tidningarna inte vill att bilderna ska visas gratis är det väl bara att sitta still och gilla läget. Precis som H:son säger här ovan så har dom dock allt att förlora på det. Att plötsligt kräva att få betalt för det som de hittills inte har fått betalt för verkar vara att skjuta sig själv i foten.

  • Inge februari 7, 2023, 06:28

    Även seriös vaccinkritik gällande covid-19 måste kunna belysas och bemötas i media, men där är locket på.

    https://www.varldenidag.se/ledare/serios-vaccinkritik-maste-kunna-belysas-och-bemotas-i-media/repwad!k3XTl5RJTL0uPXcQGgIsA/

  • Inge februari 10, 2023, 17:41

    Världen Idag diskuterar i sin podd kring frågan varför inga meinstream media vågar nämna något om den stora covidkonferens som varit i Stockholm?
    https://youtu.be/Rz2oBu_-LwY

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.