≡ Menu

Coronaveckan som gått, v1-4: Överdödligheten större än på flera år/ Regionerna ska testa – får inget statligt stöd/ Tre år sedan första fallet

Sedan maj 2022 har Coronaveckan gått över till att månadsvis sammanfatta det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är veckorna 1-4 (1 januari – 31 januari 2023):

23 563 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 1736 dödsfall sedan förra månaden. Det är alltså nästan åtta procent av alla pandemins dödsfall som inträffat sedan årskiftet.

Under december och januari har det funnits en hög överdödlighet inte bara i Sverige, utan också i hela Europa. Kurvan över dödlighet är sedan början av året nedåtgående igen.

Men vi har varit igenom en historiskt hög dödlighet. Vi får leta oss tillbaka till pandemins första våg för att hitta ett liknande samband, även om det sedan vecka 3 inte längre uppmätts överdödlighet i Sverige. Att överdödligheten varit så hög (både i Sverige och Europa) handlar inte bara om covid-19, utan om en giftig blandning av influensa och andra luftvägsinfektioner (som RS-virus) som slagit hårt under vintern.

Smittan har nu åter parkerat på en låg nivå, enligt den testning som fortfarande görs. För sedan årskiftet skjuter inte staten till pengar till regionerna för testning. Trots det rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortfarande regionerna att testa. Det är nu oklart vilka regioner som kommer att fortsätta testa i samma utsträckning som tidigare.

I vården är det tydligt hur stark pressen varit. Det blev en rekordnotering av antalet samtidigt inskrivna covid-19-patienter vid årsskiftet, men sedan dess har antalet rasat och är nu nere vid sommarens nivåer.

Det har nu gått tre år sedan Sverige fick sitt första bekräftade fall med covid-19. Då var det en kvinna som hade varit i Kina och flög hem till Jönköping. Sveriges radio har återbesökt läkaren som tog emot det första fallet.
Tre år senare är det åter kineser med smittan som sätter skräck i världen. För när Kina lyft alla hårda sanktioner – trots utbredd smitta – sprider sig kineser nu över hela världen. Sverige har infört tillfälliga krav på test för alla inresande från Kina, efter hemställan från Folkhälsomyndigheten. Flera länder i världen gjorde samma sak, Kina rasar över testerna och experter tror att de har liten effekt. Även Folkhälsomyndigheten tror att de har en begränsad påverkan på smittan i Sverige, men de fortsätter och dessutom mäter man också avloppsvattnet på svenska internationella flygplatser.

En ny undervariant av covid-19 har fått stor spridning i USA och har kallats ”Kraken”. Detta får kritik i Norge då namnet, som anspelar på ett havsmonster, felaktigt ger sken av att vara mer skrämmande. Även i Sverige har varianten påträffats, men inte i någon stor utsträckning och experter menar att vi inte behöver vara oroliga.

Vaccin

88,2% av vuxna befolkningen (7 365 044) har nu fått minst en dos vaccin och 86,4% (7 213 316) är vaccinerade med två doser. 66,8% (5 578 881) har fått en tredje dos och bland de 65 år och äldre har 82% (1 796 082) vaccinerats med en fjärde dos.
Totalt har 25 669 590 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 200 000 doser jämfört med förra månaden.

Från och med första januari finns en ny covid-medicin tillgänglig via apoteket. Personer som tillhör riskgrupp har getts medicinen på sjukhus för att förhindra allvarlig sjukdom, men kan alltså nu skrivas ut av läkare till personer via apotek.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här månaden!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Georg februari 13, 2023, 08:27

  Jag blev förgiftad av detta s.k. vaccin för två år sedan. aldrig mer kommer ja låta denna skit sprutas in i min kropp.

  Och jag är inte ensam: https:// makismd.substack.com/p/eric-clapton-i-cant-sleep-because?utm_campaign=post

  • Emanuel Karlsten februari 21, 2023, 13:26

   Nej, det vore ju konstigt om du var ensam med en sådan känsla när miljarder vaccinerat sig. Nästan vem som helst kan känna vad som helst efter vaccinering och inte vara ensam. Det är ju inte så forskning eller vetenskap fungerar.

   • Mattias februari 21, 2023, 16:55

    Jo, det är så forskning och vetenskap fungerar. Ett nytt läkemedel, i detta fall ett vaccin, introduceras. De som får läkemedlet blir, pga att läkemedlet är nytt, uppmanade att rapportera eventuella biverkningar, uppföljning görs och utredning görs om läkemedlet medfört oangenäma biverkningar. Insamling av data, sammanställning av data, forskning kring data vilket i slutänden leder till vetenskap. Så fungerar forskning och vetenskap, eller gjorde iaf innan pandemin. Din nedlåtande kommentar till Georg är ovärdig

 • Inge februari 13, 2023, 11:56

  Du har fortfarande ingen kommentar till den stora läkarkonferensen med över 1000 deltagare från 17 olika länder varav ca 100 läkare, forskare och sjuksköterskor som redogjorde över sina erfarenheter kring covidhanteringen?

  Det är tydligen inte längre intressant att redovisa överdödligheten i vaccinerade rept. ovacinerade?
  Varför?

  Delar du fortfarande Folkhälsomyndighetens mantra,
  ”Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död”?

  Att covidvaccinet skyddar dåligt mot sjukdom är ju bevisat, men skyddar det verkligen mot död?

  Det som talar emot det är den stigande överdödlighet vi nu ser? Alla skall ju dö förr eller senare så det är kanske inte så farligt? Men har du vågat tänka tanken att det möjligen skulle kunna finnas ett samband mellan massvaccineringen och överdödligheten?

  • Micke februari 15, 2023, 08:53

   Det beror på att Emanuel har bestämt sig för, att om läkarkonferensens deltagare har en del sanning att förmedla så har Emanuel förmedlat en hel del lögner. En av de värre är artikeln som han länkar till ovan, den om att gravida blir sjukare av Covid, att delta i att få gravida att ta sprutan är långt under ribban.

   • Mattias februari 15, 2023, 14:16

    Emanuel gav i början av covideran skenet av att vara en riktig grävande journalist med perspektivseende. Detta var just ett sken och han (du Emanuel) sållar sig numer till den stora skaran av solidariskt vaccinerade skygglappsbärare. Sorgligt och skrämmande

  • Emanuel Karlsten februari 21, 2023, 13:28

   Den var väl i februari? Tänkte skriva något kort kommenterande om det, men förstår inte riktigt upphetsningen. Klart att det finns sammanslutningar som är kritiska? Jag ser inte den här gruppen som särskilt tung, eller vetenskapslutande. Och min rapportering vill ta upp det mest relevanta som hänt.

   • Mattias februari 24, 2023, 11:42

    Du tycker alltså att Läkaruppropet, en grupp bestående av 109 medicinska forskare, 1733 yrkespersoner verksamma inom vården och 24253 ifrågasättare av värdet av vaccin för unga och friska människor inte är relevanta?
    ”Klart det finns sammanslutningar som är kritiska?”. Ja men detta är inte random foliehattar som du verkar tro. Det är en stor grupp seriösa forskare och yrkesutövare som, på vetenskaplig grund, ifrågasätter användandet av vaccin på unga och friska. Det har framkommit i många forskningsstudier att nyttan av att vaccinera unga och friska är väldigt begränsad. Detta är något tom Bill Gates, som investerat mycket tid, energi och pengar på vaccinen, säger. Om nyttan föga överväger risken med ett läkemedel ska läkemedlet ej användas.

    Din rapportering har blivit irrelevant Emanuel. Den är inget annat än omskriven befintlig text tagen från myndigheter och andra medier. I början av covideran var du en källa till kunskap ur ett lite annat, ibland tom större perspektiv. Nu är du irrelevant, vetenskapsfrånvänd och feg.

 • Inge februari 13, 2023, 12:27

  Covidvaccin för 1,5 miljarder kronor har slängts bort i Sverige

  Sverige har kasserat nästan 8,5 miljoner doser covidvaccin, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

  Det betyder att nästan en femtedel av allt vaccin som hittills har köpts in till Sverige har destruerats.

  https://sverigesradio.se/artikel/covidvaccin-for-1-5-miljarder-kronor-har-slangts-bort-i-sverige

 • rabey februari 13, 2023, 14:22

  https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2023/01/12/EP_Autumn_2022__EB042EP_presentation_en.pdf?fbclid=IwAR2dvqklPLTzga28OS-oraSi-r2NU7Tw6G292WR05K1MOVwllfyM5HI13Xw

  Eurobarometer. En nedgång i levnadsstandarden.Sida 19.
  Sverige är bäst (24%) sämst Cypern (70%), EU – 46%, Finland – 27%, Danmark – 39%

 • Inge februari 17, 2023, 15:33

  Nu kommer bevis om vaccinets farlighet. mRNA vaccinet har orsakat skador på hjärtat resp hjärnan.

  https://youtu.be/NZhzWzoPB3M

  • Emanuel Karlsten februari 21, 2023, 13:26

   Jag tror du behöver bättre källor.

   • Mattias februari 21, 2023, 16:39

    Vad baserar du det på? Hans källa är Dr. John Campbell vars källa är en peer-reviewed fallstudie publicerad på MDPI. Vad i detta led gör att du avfärdar Inges kommentar som grundlös?

   • Inge februari 21, 2023, 23:45

    Dr. Campell är en försiktig general och släpper ingen information som inte är väl underbyggd med verifierad och erkänd fakta.
    Nedanstående artikel hänvisar till Pfizers egna rapporter. Underkänner du även detta som källa?

    En berättelse om två Pfizer rapporter. ”Pengar och dödlighet respt. sjuklighet”
    https://www.globalresearch.ca/the-pfizer-big-money-maker-have-a-look-at-their-report/5807009

 • Björn februari 18, 2023, 19:25

  ”Att överdödligheten varit så hög (både i Sverige och Europa) handlar inte bara om covid-19, utan om en giftig blandning av influensa och andra luftvägsinfektioner (som RS-virus) som slagit hårt under vintern.”

  Som jag förstått det har iaf i England hjärtrelaterade dödsfall ökat kraftigt 2022. Finns det någon statistik över vilka typer av dödsfall som ökat i Sverige och Europa? Undrar t.ex. om hjärtrelaterade dödsfall gått upp generellt. Av det som framkommit i media om ökat antal kändisar som drabbats av hjärtrelatade problem under senaste året, känns det inte orimligt.

 • Monica februari 23, 2023, 17:19

  Finns det faktiskt ingen statistik över antalet inlagda på sjukhus eller döda uppdelat per vaccinationsstatus? Det är ju väldigt märkligt i så fall. Varför skulle man inte vilja följa upp och se hur bra vaccinet fungerar?

  Vi behöver också få veta vad folk dör av och hur det är fördelat på olika åldersgrupper, när det nu ser ut som att vi har en ganska hög dödlighet som inte är direkt kopplad till covid-infektion. Det är ju också märkligt att det inte är en dipp i statistiken när vi hade en topp tidigare. De känsligaste har ju dött av så att säga. Finns det en förklaring till det? Höga födelsetal på 40-talet? Vi vill veta vad som händer.

  Numera ger man endast vaccin till människor över 65. Om vaccinet är så himla bra och säkert så undrar jag varför man inte fortsätter att vaccinera alla? Kanske finns det ekonomiska förklaringar här men det är svårt när det är så otydligt.

  Om man på riktigt vill bemöta de frågor som finns och skingra konspirationsidéerna så borde det vara enkelt att gå ut och förklara siffrorna, vara transparenta och tydliga. Jag kan inte förstå att det inte pratas om dödsfallen som ju är oväntat höga i västvärlden. Men det är kanske lite tätt inpå 2022 för att få fram all statistik om t ex hjärtproblem och cancer.

  ELLER är det jag som inte kollar på nyheterna, kanske har vi fått all information :D

 • rabey februari 24, 2023, 17:39

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.