Jägare och Flashback avslöjar Årets naturfotograf med omfattande bildfusk

av Emanuel Karlsten den september 3, 2011

i Medier och internet

Jag vet inte om ni följt med i det här, men SR Jönköping har de senaste dagarna rapporterat om ett helt häpnadsväckande avslöjande.

Allt började med att en jägare fick upp ögonen för Årets naturfotograf 2010, Terje Hellesö. Han förstod inte hur fotografen kunnat se fler lodjur på några månader än vad jägaren själv sett under 50 år. Han skrev en initierad bloggpost om saken som fick stor uppmärksamhet.

Samtidigt är saken känslig. Fotografen är inte bara prisbelönt, utan har i sitt tagit foton som varit både stilbildande och samhällspåverkande. Ett utdrag från fotosidans artikel om honom:
Sedan slutet av 1980-talet har Terje Hellesø varit en de stora namnen inom svensk naturfotografi. Terje gick i frontlinjen när i utvecklingen av mer estetisk och subjektiv naturfotografi. Terje Hellesø är också en uppskattad föredragshållare och workshopledare.

Efter att han flyttat till Mullsjö förra året började Terje publicera bilder från skogarna i trakten med lodjur och mårdhund. Bilderna togs som bevis i den lokala debatten om förekomsten av sällsynta djur i trakten. De publicerades bland annat i Jönköpings-Posten.”

Med bakgrund av konflikten ringer därför P4 Jönköping upp jägaren och fotografen och låter dem mötas i en debatt som, med sken mot vad som nu avslöjats, blir häpnadsväckande. Fotografen lägger hela sin person, karaktär och allt han har och är bakom löftena om att han råkat träffa en Mårdhund, att han inte har fler än ett foto på lodjuren för att han inte ville skrämma dem och att vem som helst kan komma och se bildbevisen. Lyssna på intervjun här:

Och där kunde historien vara slut, om inte Flashback och fotoforum började diskutera saken intensivt, googlade fram lodjursbilder och plötsligt hittade bevis som krossade alla tvivel.

Här är den första bild som avslöjades. Här har Terge helt enkelt googlat sig till mårdhund på engelska ”racoon dog”, klickat sig fram till sidan tre där han hittat en duglig och klistrat in. Avslöjare var flashbackaren ”Mickepickepö”

Därefter hittar flashbackanvändaren ”blonco” en lodjursbild på superstock som stämmer exakt.

Det är också Blonco som till sist hittar fuskbilden (även denna från Superstock) som låg till grund för den bild som Naturvårdsverket använt för att promota Terje som ”årets naturfotograf”.

I morse åkte så naturfotografen ut till skogen igen, men väl på väg greps han uppenbarligen av ånger, ringde upp sin fru och berättade hela sanningen. Hon, som stöttat honom, trott på honom och till och med dragit vita lögner för att backa upp honom mot drevet, förkrossades. Och när radio ringde upp berättade hon allt, hängde ut fotografen och hela hans historia, direkt. Det är skärande tragiskt att lyssna på intervjun med kvinnan som i chock berättar allt:

Med bakgrund av bloggposten igår, där Flashback trollade SR, är det ganska intressant att se hur de i dag skapar synergier för bättre journalistik.

Uppdaterat: Nu har även Aftonbladet skrivit. Utan att credda Flashback. Uppdaterat2: Nu (söndag fm) har Aftonbladet creddat Flashback.

Previous post:

Next post: