≡ Menu

Coronaveckan som gått, v34 2021: Nya scenarior pekar på fortsatt ökning/ Inga lättade restriktioner/ Ingen tredje dos

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 34 (23 – 29 augusti, 2021).

14 668 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är 17 fler inrapporterade dödsfall än förra veckan. Det är andra veckan i rad antalet inrapporterade dödsfall ökar och det är den högsta rapporterade siffran sedan juni. Dödsfallen rapporteras in med eftersläpning, men sett till de senaste fem veckorna är medelåldern på döda med covid-19, 71 år (82 för hela pandemin).

Smittan fortsätter att öka, vilket den nu gjort sedan juni. Totalt handlar det om 6 466 fall, vilket mätt i procent (+11%) är en något mindre ökning än senast inrapporterade helvecka.

Smittan sprider sig ojämnt i landet: Den minskade i tre regioner (Gotland, Gävleborg och Västerbotten), men ökade i sex av landets 21 regioner. I övriga regioner har smittan varit oförändrad, vilket inkluderar Stockholm – ett efterlängtat trendbrott efter en längre tids ökning i regionen. I övriga två storstadsregioner, Västra götaland och Skåne, fortsätter smittan öka.

Det finns trots allt två positiva saker att ta med sig: Det första är att antalet testade ökar högre än antalet positiva fall, vilket pekar på att smittan inte ökar lika snabbt som under tidigare smittovågor. Det andra är att andelen positiva fall bland unga vuxna, 20-29 år, minskar. Det är fortfarande den åldersgrupp som har högst andel fall, men när i princip alla andra åldersgrupper ökat, står de för ett trendbrott. Fortfarande står de under 40 år för drygt 70 procent av samtliga nya bekräftade fall, men även denna andel minskar. Sannolikt i takt med att fler i åldersgruppen hunnit bli helvaccinerade.

Även vårdbelastningen fortsätter att öka, för fjärde veckan i rad. Det totala antalet patienter i all slutenvård (orange linje) ökar med 26 procent och antalet IVA-patienter (grön linje) ökar med 21 procent.

För intensivvården publiceras löpande statistik över hur stor andel av de inlagda som är vaccinerade. Och där ser vi att de ovaccinerade står för den absolut största andelen av fallen under den senaste veckan.

I veckan kom Folkhälsomyndigheten också med uppdaterad statistik över hur det ser ut på sjukhus totalt: Det visar att ungefär 11 procent av alla som läggs in i sjukvården just nu (de två första veckorna i augusti) är fullvaccinerade. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan den mätningen senast gjordes (innan sommaren), men ökningen är samtidigt förväntad, eftersom en så stor andel av befolkningen nu är helvaccinerad.

Det här är siffror vi behöver börja förbereda oss på att se allt mer av, men framför allt förstå är normala: Andelen vaccinerade kommer snart bli dominerande i covid-sjukvården. Även om risken att bli svårt sjuk för en vaccinerad är liten, är den inte obefintlig. Så när hela samhället har vaccinerat sig kan även en liten andel bli många enskilda personer. I veckan postade Emma Frans en graf som tydliggör det. Bilden kommer ursprungligen från Financial times (och använder brittisk data):

Smittan förväntas öka under hösten, enligt Folkhälsomyndighetens tre scenarier som presenterades i veckan. En gång i kvartalet uppdaterar myndigheten tre olika scenarier för hur smittan kan utveckla sig, ett slags planeringsstöd för myndigheter och sjukvård. Tidigare har Folkhälsomyndigheten inte varit så träffsäker, redan för några veckor sedan hade Sverige långt högre smitta än det värsta scenariet. Men enligt de tre uppdaterade scenarierna kommer smittan att öka fram till tidigast mitten på september och som värst till början på oktober. Det beror dels på hur mycket mer smittsam den nu helt dominerande deltavarianten är och dels på hur täta våra kontakter med varandra blir. Folkhälsomyndigheten menar att detta varit det svåraste scenariobyggandet hittills, eftersom de ännu inte vet hur mycket värre deltamutationen smittar. I länder runt om i Europa har smittspridningen varit väldigt ojämn. I Israel har till exempel sjukvårdsinläggningar ökat, trots stor vaccinationstäckning, medan det varit annorlunda i andra länder.

Viktigast är dock inte hur många som smittas, utan vilken effekt det får på vården. Och även om Folkhälsomyndigheten tror att även vårdbelastningen kommer att öka, är det på betydligt mer blygsamma nivåer än under tidigare smittvågor. Givetvis på grund av tillgången till vaccin.

Restriktionerna i Sverige kommer inte att lättas i början av september. Det slutgiltiga – om än väntade – beskedet kom i veckan, till stor besvikelse för flera kulturinstitutioner. Men Folkhälsomyndigheten utesluter samtidigt inte att det kan komma lättnader senare under september eller i alla fall under hösten, om man ser att smittan inte belastar vården.

Trots vaccin fortsätter alltså det tuffa pandemiläget både i Sverige och världen. Därför har UD beslutat förlänga reseavrådan till de flesta av världens länder och justitiedepartementet förlänger inreseförbud till Sverige. Norge passar samtidigt på att rödmarkera hela Sverige, vilket innebär karantän för den ovaccinerade som vill resa till Norge.

Vaccin

6 675 926 har nu fått minst en dos vaccin (81,5% av vuxna befolkningen) och 5 156 245 (67,4% av vuxna befolkningen) är fullt vaccinerade.
177 481 av alla 16-17–åringar har fått minst en dos vaccin (50,5 procent av alla i åldersgruppen) och 7 481 i samma åldersgrupp är fullvaccinerade (3,9%).

Totalt har 12 391 955 doser vaccin nu delats ut i Sverige. Det är 450 000 fler doser än förra veckan, vilket är ungefär lika många som det varit under hela sommaren.

När vi nu passerat över 80 procent som tagit första dosen och tillgången till nya doser är god, blir det allt viktigare att öka vaccinationstäckningen i varje åldersgrupp. Enligt studier ökar vaccinationstäckningen om sjukvården skickar ut kallelser med fast tid för vaccinering. Uppsala har testat metoden framgångsrikt, men Skåne är skeptiska. Samtidigt har högskoleministern i veckan slagit fast att en hög vaccinationsvilja är en förutsättning för att till exempel högskolor ska kunna öppna som vanligt i höst.

Det kommer inte bli aktuellt med en tredje dos under hösten. Undantag görs för de med nedsatt immunförsvar. Det meddelade Folkhälsomyndigheten i veckan, efter att USA redan satt igång med en ”boosterdos” – något Anders Tegnell tycker är oförståeligt. Det kan däremot bli aktuellt med en tredje dos längre fram. Fokus nu är att nå de ännu inte vaccinerade, vilket kommer att kräva spetsinsatser.

Ska även 12-15-åringar vaccineras? Sverige är nu det enda landet i EU som inte tillåter vaccinering av 12-15-åringar, trots att det är godkänt av europeiska läkemedelsmyndigheter. I Skåne kräver politiken svar, men Folkhälsomyndigheten utreder fortfarande frågan. Enligt en undersökning är en stor majoritet av svenskarna positiva till vaccinering av yngre barn.

Allt fler i kulturbranchen är öppna för att använda covid-pass till evenemang. Musikbranschen välkomnar det och artisten Jonas Gardell skrev i veckan en debattartikel om att besked måste komma. Men det finns flera problem med ett sådant, och i veckan listade jag några här.
Problem kan det också bli om din arbetsgivare kräver att du vaccinerar sig, något som TT avhandlade i veckan.

Nyheter i korthet:

Till sist:

Ofta min rapport av coronaveckan avslutats med något fint, en skruv eller något roligt. Det har inte funnits så mycket de senaste månaderna, men den här veckan har SVT hittat en fin story: När pensionären Birgitta fick reda på att hon, som också tillhör en riskgrupp, inte skulle kunna ha umgänge med sin familj innan hon fick vaccin, satt hon och virkade.
”Det var den 11 mars förra året som jag blev isolerad. Jag hade en låda med garn och tänkte: Jag ska fan virka upp hela lådan. Så jag bara fortsatte och struntade i fönstermått och annat”, säger Birgitta.

Nu har alla barn träffats för första gången, rullat ut hela den virkade löparen – som hann bli 320 meter lång.

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Roger Sperrling augusti 30, 2021, 02:14

  MEN FORTSATT ÄR ÄNDÅ DETTA JU NU MEST AV ALLT BARA EN VANLIG SÄSONGSINFLUENSA – OCH ALLA VARIANTER AV DEN BARA NÅGRA YTTERLIGARE MUTATIONER AV DE MINST CIRKA 50 MILJONER SOM UPPSTÅR VARJE DYGN – OCH SOM PGA EN MASSA ONÖDIGA RESTRIKTIONER OCH MEDIA-HYSTERI, OCH POLITRUKERNAS INKOMPETENS OCH UTNYTTJANDE AV ATT HITTA PÅ ATT DET ÄR EN EPIDEMI M.M. GALENSKAPER…. ISF ATT TVINGA FRAM SNABBARE VACCINERINGAR OCH MER ADEKVAT INFORMATION OM ATT BARA EN ELLER ETT PAR PERSONER AV TIO TUSEN RISKERAR ATT BLI SVÅRT SJUK ELLER DÖ AV DENNA BONNFÖRKYLNING = SÄSONGSINFLUENSA = SOM ALLA DESSA S.K. COVID19-INFEKTIONER JU EGENTLIGEN BARA ÄR! – SÅ VARFÖR I HELGOLAND FORTSÄTTER DETTA HYSTERISKA VANSINNE OCH ALLA RESTRIKTIONER HELT I ONÖDAN?!
  SÅ SKÄRPNING I MEDIA-HUSEN OCH REGERINGSKVARTEREN – PLEASE…!

  • real Hmm augusti 30, 2021, 14:23

   Över 4 miljoner döda i Indien. Så pass många att bränslet inte räckte till för alla kremeringar. Detta av en helt vanlig influensa säger du?

   Detta blir inte mer sant hur mycket du än skriker om det.

   Förställer mig när jag läser alla dina spam dig likt en treåring som fått nej till köpa godis från mamma inne på Ccop. Du ligger där på mage på golvet i gången mellan pasta och chips sprattlandes och vansinnigt kickande med alla fyra armar och ben, skrikandes i falsett med högrött ansikte.

   Någon annan? 😊

   • real Hmm augusti 30, 2021, 15:07

    Dvs, de har fått fälla alla träden i parkerna för att kunna kremera sina döda.

    • Inge augusti 31, 2021, 15:52

     Du mr. ”real flum” påstår alltså att i Indien har man fått fälla ”alla” träd i parkerna för att kunna kremera de som dött av Corona? Sorry men tror du verkligen på det själv?
     Ingen tvekan om att överdrifterna slår åt alla håll i dessa Coronatider.
     Det är svårt, ja i det närmaste omöjligt att föra en sakligt debatt om vad som egentligen är rätt eller fel i bekämpningen av denna pandemi. Polariseringen är i det närmaste total.

     • real Hmm september 5, 2021, 01:55

      1 Jag är kvinna.
      2 Jag behöver inte tro. Jag vet att det är fakta.

   • Sandra augusti 30, 2021, 23:25

    Kunde inte sagt det bättre själv! ☺

   • Pelle Pludt september 3, 2021, 22:36

    439 000 döda i Indien, inte 4 miljoner.

    https://coronavirus.jhu.edu/region/india

    • Inge september 4, 2021, 23:15

     Jo överdrifterna slår verkligen åt alla håll!
     Jämfört med Sverige så är det mindre än en tiondel som dör i covid i Indien när man tar hänsyn till folkmängd. Ändå målas Indien upp som skräckexempel i antalet döda?

    • real Hmm september 5, 2021, 01:48

     Du får kolla din fakta igen samt studera den uppskattade siffran utifrån att allt inte kunnat registreras.

     Och den uppfattningen är att det är drygt 4 miljoner som dött.

     • Inge september 5, 2021, 07:02

      Med tanke på att Indien har drygt 1 384 miljoner invånare och det dör ca 191miljoner per år i landet så skulle även 4miljoner vara mindre i % jämfört med antalet döda coronasmittade i Sverige.
      Det är inte seriöst att endast jämföra antal döda i ett land utan att ta hänsyn till folkmängden?

      • real Hmm september 5, 2021, 12:04

       Börja här. Sök själv sedan vidare efter fakta.

       https://www.svd.se/rapport-tio-ganger-fler-coviddoda-i-indien

      • real Hmm september 7, 2021, 03:08

       Hade skrivit ett långt svar här ang ditt kallblodiga resonemang där jag jämförde rapportering av svältkatastrofer och om dessa hade gällt 4-5 miljoner, hur rapportering och säkert även dina egna resonemang hade låtit och gått då, folkmängd eller inte.

       Vet inte om den försvann i cyberrymden eller vad, men jag orkar inte skriva om den.

 • Inge augusti 30, 2021, 06:52

  Tegnell hade rätt när han i början av pandemin talade vikten av att uppnå flockimunitet i befolkningen! (något som tyvärr senare förnekades)
  Det har nu visat sig att smitta ger bättre skydd än vaccin.
  Kroppens naturliga immunförsvar efter en tidigare sars-cov-2-infektion ger ett bättre skydd mot coronavirusets deltavariant än två doser av Pfizers vaccin, visar en israelisk studie.
  Studien har via tiotusentals journaler jämfört immuniteten i befolkningen.

  https://www.sciencemag.org/news/2021/08/having-sars-cov-2-once-confers-much-greater-immunity-vaccine-no-infection-parties

  Med tanke på att man nu även planerar att vaccinera barn som ändå inte riskerar att bli allvarligt sjuka så borde detta ändå kunna väcka någon form av eftertanke?

  • rabey augusti 30, 2021, 09:03
   • Kristoffer augusti 31, 2021, 00:46

    Rabey, Vad hävdar du skulle vara fel?

    När jag läser din länk så drar jag följande slutsatser:
    Att nu, när Spanien vaccinerat hög andel även av yngre åldrar så är det i till stor del bara 80+ som blir så allvarligt sjuka att de dör? (då de sköraste har svårt att stå emot även styrkan hos en vanlig virusinfektion)
    Men att även de har en betydligt bättre chans att klara sig trots smittotal nästan i klass med tidigare kraftiga toppar.
    Och att för de under 80 så gör vaccinet att riskerna minskar enormt.

    Och sjukhusdata lite mindre tydligt, men med samma tendens.
    Dvs en större andel 80+, men inte riktigt lika stor dominans som i dödsfallen.

    Dvs, att vaccinet skyddat en hel del under denna våg.
    När vi ändå är inne på Spanien, någon som vet om det är genom fortsatt vaccinering eller nya restriktioner som smittspridningen går ner i Spanien senaste veckorna?

    • rabey augusti 31, 2021, 10:38

     Vaccinet hjälper. Många länder tror att det är ett problem med barn nu. Det finns många lögner. Som ett resultat vaccineras många äldre inte. Konsekvenserna kan vara fruktansvärda. 3 dos och mrna mix + vektor värt att överväga

  • real Hmm augusti 30, 2021, 14:24

   Du förenklat data och rycker det ur sitt sammanhang.

   • Björn augusti 30, 2021, 20:40

    Ursäkta, men utveckla gärna på vilket sätt data är förenklat och tagit ut sitt sammanhang. Om du sågar ett resonemang och resultat från en forskningsstudie, utan att ge någon förklaring eller specificerar vad som är fel enligt din mening, känns det inte speciellt trovärdigt.

    • real Hmm september 5, 2021, 01:53

     Björn:
     Jag såger inte en studie eller ett resultat. Jag ”sågar” Inge och rabys slutsatser och i vilket sammanhang de sätter studien i.

     För din egen del så kan du bara följa deras länkar samt läsa vidare till övriga studier.

     Men om du inte pallar det så har även Aftonbladet sammanfattat det åt dig.

     • Björn september 5, 2021, 09:21

      Ok, fine, men det jag var intresserad av var ju främst på vilket sätt du menar att deras slutsatser är förenklade och ryckta ur sitt sammanhang.

      • real Hmm september 5, 2021, 12:10

       Haha, allt!

       Ta det de säger och tänk ca det motsatta. ;)

  • Kristoffer augusti 31, 2021, 00:30

   ”Kroppens naturliga immunförsvar efter en tidigare sars-cov-2-infektion ger ett bättre skydd mot coronavirusets deltavariant än två doser av Pfizers vaccin, visar en israelisk studie.”

   Jag har inte undersökt huruvida studien är korrekt gjord och att den faktiskt visar det du hävdar.

   Men, om det nu skulle stämma så förstår jag inte riktigt vart du vill komma med det.
   Vitsen med vaccin är ju att, med en betydligt lägre risk, träna upp kroppen mot ett virus.
   Så att den är betydligt bättre på att klara sig från allvarlig sjukdom redan första gången den möter viruset. Istället för att helt otränad stå mot viruset med stor risk för kraftig sjukdom (smakförlust, helt utslagen i veckor) eller mycket kraftig sjukdom (inläggning på sjukhus, kanske tom IVA) samt risk för dödsfall.
   Dyrt blir det också med alla IVA-inläggningar om det är via infektion du ska få flockimmunitet (jämfört med vaccinering).

   Funderingarna på immunitet genom att låta de minst sköra möta sjukdomen var aktuella i ett stadie när det var oklart när (eller om) vaccin skulle kunna hittas. Då hade enda räddningen från permanenta covidrestriktioner varit immunitet genom infektion (antingen direkt eller ha restriktioner och hoppas på en snällare mutation framöver).
   Med vaccin så har man en betydligt lindrigare väg att närma sig flockimmunitet. Men ju fler som inte vaccinerar sig, desto längre ifrån med allvarlig sjukdom hos både ovaccinerade och de bland vaccinerade som hade otur och blev sjuka ändå.

   (Jag lämnar dock frågan kring vaccinering av barn öppen – där personliga risken för kraftig sjukdom verkar vara liten och en mer insatt bedömning behövs)

   • Björn augusti 31, 2021, 09:23

    En konsekvens av studien är ju att man kan ifrågasätta behovet av att vaccinera sig om man redan haft covid och redan har ett betydligt bättre skydd än vad två doser av vaccinet ger. Detta går ju emot FHMs nuvarande riktlinjer att alla vuxna bör vaccinera sig.

    Visst, i studien säger de att om man ändå tar vaccinet får man ett ännu bättre skydd, men om skyddet redan är så bra från början kan man fundera på om nyttan överväger risken med vaccinet för denna grupp. 100% skydd kommer man aldrig kunna få. Yngre personer som inte tillhör en riskgrupp har ju även utan något skydd en väldigt liten risk att drabbas allvarligt och om personen redan haft covid och har ett skydd som är bättre än 2 doser vaccin, känns det inte som att de behöver ett bättre skydd.

    Självklart kan det vara så att studiens resultat inte stämmer, men jag har sett det publiceras i åtminstone en medicinsk tidskrift och håller det för sannolikt att det stämmer tills jag hör något annat.

    • Sandra augusti 31, 2021, 22:41

     Men vi har väl redan testat detta? Flockimunnitet utan vaccin? Det gick ju sådär förra året? Om man kollade på iva o dödstalsstatistiken så funkade det inget vidare. För det kom en ny våg med inläggningar och höga dödsiffror igen fast vi hade kört ”flockimmunitets taktiken”. Skulle vi vilja fortsätta ha det så? Hur länge klarar samhället av det? Både ekonomiskt, psykiskt och sen de människorna som ska jobba på iva. Du är kanske inte en av dem som känner någon som drabbats eller värre omkommit. Det är ju ändå så att många av de ”gamla o sköra som ändå hade dött” som hade kunnat leva några år till. Kanske spelar roll för deras barn o barnbarn i alla fall.
     (Jag tycker inte heller barn behöver vaccineras.)

     • Inge september 1, 2021, 05:49

      Poängen med flockimunitet är att majoriteten av befolkningen tillåts att drabbas lindrigt av en infektion, de får då ett naturligt och bättre skydd än av vaccinet, dessa grupper utgör då en mindre risk att föra smittan vidare. Det är i alla fall min tolkning. Vaccineringen bör fokuseras på äldre och riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka och belasta sjukvården och i värsta fall dö.
      Statistiken visar ju entydigt på att de som dör är äldre redan svaga, samt olika riskgrupper med underliggande sjukdomar vilka främst behöver skyddas. Det har visat sig att friska ovaccinerade eller personer som haft covid och överlevt löper en mindre risk att föra smittan vidare än de som blivit vaccinerade och därmed själva fått ett bättre skydd men samtidigt lättare kan föra smittan vidare när de själva drabbas av en lindrigare smitta.
      Alltså de som är vaccinerade men ändå drabbas av en lindrig variant av Covid löper en större risk att föra smittan vidare än de som genomlidit en sjukdom, blivit friska och därmed skaffat sig ett naturligt skydd mot sjukdomen.
      Det är genom flockimunitet som mänskligheten i alla tider har byggt ett naturligt försvar mot olika sjukdomar. Det är endast det sista århundradet som vi haft tillgång till penicillin och olika vacciner vilket naturligtvis minskat lidandet och förhindrat en allt för tidig död. Dessa nya så kallade RNA vacciner som nu skall rädda mänskligheten från undergång är till stora delar oprövad teknik men verkar ändå ge ett visst skydd eller möjligen i alla fall kortsiktigt ett mycket bra skydd för den enskilde människan, tyvärr är gruppen fortfarande potentiella smittbärare trotts vaccinering, vilket är anmärkningsvärt då det inger en falsk trygghet. Det som oroar mig mest är dock de eventuellt långsiktiga biverkningar, dessa RNA vacciner kan orsaka, vilket återstår att se?
      Att då vaccinera barn och yngre friska personer med dessa nya oprövade preparat, dessa grupper som ändå inte riskerar att belasta sjukvården är oetiskt då det gynnar endast läkemedelsindustrin, helt fel väg att gå om man verkligen vill skydda de mest utsatta i samhället.

     • Björn september 1, 2021, 08:57

      Man måste hålla isär de olika delarna.

      Min kommentar handlar inte om flockimmunitet som strategi. De som drabbats allvarligt i pandemin, var antagligen de som inte hade ett naturligt skydd dvs inte hade haft covid tidigare. Självklart hade dessa kunnat skyddas av ett vaccin.

      Det som studien har kommit fram till är att om du har haft covid, så har du redan ett skydd som är mycket bättre än 2 doser vaccin och då tycker jag att man kan fråga sig om man behöver ta vaccinet, speciellt om man är i en lågrisk grupp.

    • real Hmm september 5, 2021, 12:12

     Nej!

     Studien ifrågasätter inte nödvändigheten av att vaccinera sig. Läs allt igen.

 • Georg augusti 30, 2021, 07:29

  Håller med kommentarerna ovan. Denna ”pandemi” är 2000-talets största bedrägeri vars egentliga syfte man kan bara gissa om. Vart tog medicinsk vetenskap med mångårig erfarenhet av infektionssjukdomar vägen? Väldsledande specialister förtrycks och fördrivs från diskussionsforum, i stället dyket upp ”experter” här o var som igår ingen hörde talas om, WHO styrs av icke-läkare, sociala nätverk tog över forskning på området och framför endast de åsikter som gagnar ”partilinjen”…

 • Ingemar augusti 30, 2021, 10:35

  Follow the Money: Rekordartat uppgång av börsen. Rekordartat antal nya miljardärer. Rekordvinster för läkemedelsbolagen. Alla miljarder till lönsamma företag. = En ”nödvändig” injektion till pyramidspelen aktiebörser.

 • Ingemar augusti 30, 2021, 10:46

  Follow the Money: Rekordartad uppgång på börserna. Rekordartat fler miljardärer – inte minst i Sverige. Rekordartat antal stödmiljarder till lönsamma företag. = ”Nödvändig” injektion till pyramidspelen aktiebörser för att undvika ny kris á la 2008
  Kontrast: Inga miljarder till sjukvården, (Offentliga sektorn har tappat 1600miljarder sedan år 2000) vilket hade varit det bästa sättet för att få sjukvården att klara belastningen.

 • Magnus augusti 30, 2021, 11:30

  En kort kommentar till figuren som Emma Frans postade. Vi vet ju att risken att hamna på sjukhus om man är smittad inte är lika för alla åldrar, här används samma risk (10%) oavsett ålder. En ganska viktig detalj som det inte togs hänsyn till……

 • Inge augusti 30, 2021, 11:58

  Lyssna på en intressant intervju med läkaren Hanna Åsberg som blandanat anser att det det var helt fel att endast fokusera på ej färdigtestade vacciner när det har framkommit att det finns fungerande allternativa behandlingar. Hon vill även på goda grunder stoppa covidvaccinering av barn.

  https://swebbtv.se/w/bb700672-6b1e-4760-8cdf-2d9b14c0b4b4

  • real Hmm augusti 30, 2021, 14:30

   80% på IVA är ovaccinerade. Resten är inte fullvaccinerade….

 • real Hmm augusti 30, 2021, 15:11

  Är det så att de Ryska och Kinesiska trollfabrikerna hittat till hit till dig Emanuel?

  https://www.dn.se/varlden/eu-ryssland-sprider-antivaccinpropaganda/

 • Björn augusti 30, 2021, 21:07

  Nu förstår jag att fokus är på Sverige här, men tycker det är intressant det som sker i Danmark där man ska slopa alla restriktioner till skillnad från Norge där man väl snarare skärper en del. Det som sker i Danmark har väl också påverkan på alla Svenskar som reser dit eller arbetar där? Var lite förvånad att det inte nämnts alls här, men det kanske har rapporterats om det tidigare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.