≡ Menu

Coronaveckan som gått, v37 2021: Barn får vaccineras/ Vårdbelastningen minskar/ Allmänna rekommendationer tas bort för vaccinerade/ Sverige halkar efter i vaccinationen

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 37 (13 – 19 september, 2021).

14 775 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 72 fall sedan förra veckan. Det är en dramatisk ökning jämfört med tidigare veckor, men beror på att databasen uppdaterats med dödsfall som ligger upp till en månad tillbaka i tiden. Därför kan ökningen inte användas som en indikator för den senaste veckan. Det innebär också att förra veckans siffra, där antal inrapporterade döda minskade något, inte ska tolkas som ett trendbrott.

Smittan fortsätter att öka, men i samma blygsamma takt som de senaste veckorna. Totalt 7 997 fall konstaterades under senast inrapporterade helvecka, vilket är en ökning med 11 procent. Det är fem regioner som står för ökningen, Västra götaland, Örebro, Dalarna, Norrbotten och Västerbotten. I Skåne minskar smittan något medan övriga regioner står kvar på oförändrad nivå.

Men många testar sig fortsatt, eftersom vanliga förkylningsvirus fortsätter att cirkulera i hög utsträckning. Men bara 3 procent av de totalt 256 000 testade var positiva med covid-19.

Smittan upptäcks fortfarande mest i de yngsta åldersgrupperna, 10-19 år. Det finns flera anledningar till det. Främst för att de är minst vaccinerade, men också att skolor i flera kommuner kräver att den med förkylningssymptom ska testa sig. Smittan minskar inte i någon åldersgrupp, men ökade även i 50-59 och den äldsta åldersgruppen, men från låga nivåer.

Vårdbelastningen vänder nu nedåt, efter att ha ökat i sex veckor. 321 var inlagda (orange linje) med covid-19, vilket är 13 färre än förra veckan. Även intensivvårdade (grön linje) minskade med 20 procent ned till 47 inlagda. Samtidigt finns det stora regionala skillnader: I Stockholm (höger graf) ökar antalet inlagda med covid-19, liksom antalet som dör med covid-19.

intensivvården ökar också andelen som är fullt vaccinerade även om den fortfarande dominerades av de ännu inte vaccinerade. I takt med att gruppen vaccinerade så totalt dominerar i samhället, är det logiskt att också andelen vaccinerade ökar på intensivvården.

De ”allmänna råden” kommer att tas bort den 29 september – för de fullvaccinerade. Det innebär alltså att ”hålla avstånd” och ”tvätta händer” inte längre gäller som råd för de vaccinerade, även om man även fortsättningsvis ska stanna hemma om man är sjuk (liksom att testa sig vid covid-symptom, mer om det längre fram).
Men för de ovaccinerade kommer följande råd att gälla:

”Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

 1. hålla avstånd till andra människor, och
 2. särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.”

Det innebär att man bör undvika att besöka bar, dansa eller gå på teater eller fotbollsmatch. Trots att det efter den 29 september inte längre finns krav på att arrangörer ska minimera trängsel, är flera försiktiga inför nystarten. Fotbollsförbundet vågar inte fylla till maxkapacitet på Friends arena och Svensk elitfotboll förklarar att de kommer göra det enkelt att inte trängas. Flera fotbollsklubbar planerar också för vaccinkampanjer och frivilliga snabbtester eftersom de känner ansvar, men också är rädda för konsekvenserna om smittan snabbt vänder uppåt igen.
Att använda vaccinpass för att porta de ickevaccinerade vid större evenemang är hittills inte aktuellt, enligt Folkhälsomyndigheten.

När restriktionerna försvinner, borde andra riktade åtgärder införas. Det tycker debattören och epidemiologen Tove Fall och exemplifierar med bättre smittspårning och kontroll över områden med låg vaccinationstäckning. Matematikern Tom Britton sluter upp och ger ytterligare förslag.

Även rekommendationen om att testa sig vid symptom kan försvinna – om man är vaccinerad. Folkhälsomyndigheten menar att den rekommendationen kan försvinna om man ser att smittan vänder ner under hösten. Även rekommendationen att förskolebarn ska stanna hemma vid symptom kan bli kvar.

Men en restriktion blir helt säkert kvar och kommer vara det under överskådlig tid: Reserestriktioner. Det vill säga vaccinpass vid utlandsresa, liksom att som svensk behöva testa sig vid hemkomst efter utlandsresa. Anders Tegnell tror att restriktionen kan finnas kvar i många år, inte minst för att Sverige ska ha koll på nya mutationer som kommer in i landet.

De flesta av de ekonomiska pandemi-stöden till företag fasas nu ut. Samtidigt presenterade regeringen i veckan en satsning på nästan 10 miljarder kronor för smittspårning, vaccinering och testning framåt.

Vaccin

7 070 462 har nu fått minst en dos vaccin (82,8% av befolkningen över 16 år) och 6 332 614 (74,1% av befolkningen över 16 år) är fullt vaccinerade.

Totalt har 13 403 076 doser vaccin delats ut i Sverige. Det är 260 000 fler doser än förra veckan, vilket är ovanligt lite. Inte sedan april har så få nya vaccinationer skett under en vecka.

12–15-åringar kan nu börja vaccineras. Sverige är därmed sista land i både norden och EU som tar beslutet, men till skillnad från till exempel Norge rekommenderar Sverige två doser.
Vaccineringen rekommenderas dra igång i november, efter höstlovet. Folkhälsomyndigheten vill vänta så att fokus nu får vara på de ännu inte vaccinerade, samt vaccinera klart 16-åringar. Men region Stockholm tyckte det var för sent och kommer erbjuda vacccination redan måndag 20 september. Övriga regioner håller tidsplanen.
Folkhälsomyndigheten menar att beslutet varit svårt, men att nyttan ändå övervägde. Beslutet togs inte främst för att man tror att smittan markant kommer att bromsas, utan för att det innebär ett skydd för de som kan drabbas av svår sjukdom. Den nu dominerande deltamutationen är mer smittsam även bland barn.
Läkare välkomnar beslutet, några tycker det tog för lång tid, medan andra att tiden behövdes så att fler förstod vad som stod på spel. De flesta tycker också att Sveriges beslut om att ge två doser, istället för en (som i Storbritannien och Norge) är rätt. Att några länder ger bara en dos beror på att pojkar har en något förhöjd risk för hjärtmuskelinflammation efter två doser, även om risken är minimal. Dessutom är vaccinet designat för två doser och risken för hjärtmuskelinflammation ännu större om man drabbas av covid-19, menar läkare.

Sverige halkar efter i vaccinationsstatistiken och ligger på plats 15 i EU över länder med flest dubbelvaccinerade. Anledningen till att andra länder ökat snabbt handlar oftast om vaccinpass, men i Sverige behövs fler riktade insatser. Regeringen satsar 40 miljoner på att hitta sätt för att nå de 1,5 miljoner över 16 som ännu inte vaccinerat sig. Just nu finns en oro över att gravida väljer att inte vaccinera sig. Flera gravida är inlagda på IVA och fler väntas det bli när restriktionerna lyfts – om de inte vaccinerar sig.
Bland regionerna börjar allt fler följa Uppsalas framgångsrika taktik med att skicka ut brev med färdiga vaccinbokningar. Både Kalmar och Örebro hoppas på liknande positiva effekter. Västra götaland har nyligen också sett en stabil ökning, vilket är ett resultat av regionens riktade åtgärder. Härnäst ska man satsa på mass-sms tillsammans med en stor moské erbjuds det i Göteborg vaccination efter fredagsbönen.

Det kan bli en tredje dos för de äldsta och sköraste redan innan årets slut. Det meddelar nu Folkhälsomyndigheten. Den senaste tiden har fler äldreboenden återigen drabbats av smitta och nu undersöker man möjligheten att en tredje dos kan ges i samband med influensavaccin.

Nyheter i korthet:

Till sist:

Många har tagit rekommendationerna på blodigt allvar under året, men frågan är om någon har tagit det så långt som Magnus Uggla. I en intervjun i programmet Skavlan säger artisten att han varken kramat sin fru eller dotter under pandemin – i rädsla för smitta.

Det var allt för den här veckan! Saknar du något – skriv en kommentar.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Georg september 20, 2021, 07:00

  Varför ska vi tro på politiker men förkasta info från ledande specialister?
  https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-coronavirus-vaccines-skeptic/

 • Inge september 20, 2021, 10:53

  Något är märkligt med denna Corona pandemi?
  Under år 2021 har hitintills drygt 9.3 miljoner människor dött i vår värld av smittsamma sjukdomar. Observera då är Hiv, Malaria etz. samt Covid-19 inberäknade.
  Detta skall jämföras med hitintills utförda aborter under 2021 som nu är uppe i hela 30.6 miljoner!
  Antalet döda av alkohol, tobak och självmord är drygt 6 miljoner bara i år.

  Enligt WHO har under hela denna pandemiperiod totalt 4.6 miljoner människor avlidit MED Covid-19.
  Under samma period har minst 80 miljoner aborter utförts i världen plus alla tiotals miljoner som dött av alkohol, tobak eller självvald övervikt.

  Borde inte dessa siffror få en och annan att fundera på logiken i de ensidigt extrema åtgärder som nu pågått i snart två års tid för att bekämpa covid-19?
  Ställ det i relation till myndigheternas åtgärder för att minska antalet aborter och missbruk av olika slag som orsakar betydligt större problem i vår värld.

 • rabey september 20, 2021, 11:21

  Aktuella data, ONS, antal antikroppar och / eller vaccinationer, maxvärden
  Nordirland 16-24 87,2% …. 25-34 95% …. 35-49 94,2% …. 50-69 97,7% …. 70+ 98,7%
  Skottland 16-24 88,7% …. 25-34 95,5% …. 35-49 95,9% …. 50-59 97,6% …. 60-64 98,4% …. 65-69 98,8 % …. 70-74 98,9% …. 75-79 99% …. 80+ 98,8%
  England 16-24 88,7% …. 25-34 95,2% …. 35-49 96,2% …. 50-59 97,9% …. 60-64 98,7% …. 65-69 99 % …. 70-74 99,1% …. 75-79 99,2% …. 80+ 99%

  Vem blir sjuk (England), värt per miljon invånare
  0-4, 5-14, 15-24, 25-44, 45-54, 55-64, 65-74, 75- 84, 85+
  2,66 1,30 2,49 5,07 6,01 8,47 11,91 22,77 38,38

  Tegnell är en enastående specialist och han hade fel. Är det bara han? Finns det kollektiv immunitet?
  Coronavirus (virusfamiljen) ansvarar för förkylning. Inte influensa. Det finns ett problem med sådana virus. Problemet med immunitet.
  Influensa utan symptom är (förmodligen) 3/10 fall, sars-2 utan symptom 8/10.

 • Arne september 20, 2021, 12:27

  Emanuel idag ” Det innebär också att förra veckans siffra, där antal inrapporterade döda minskade något, inte ska tolkas som ett trendbrott.”

  Emmanuel förra veckan ”Det är något färre rapporterade dödsfall än förra veckans ökning, vilket innebär ett trendbrott.”

  Känns som att det finns en konsekvent trend i svensk media att bortförklara negativa trender men presentera positiva resultat utan att granska dem närmare.

  Finns det någon förklaring till varför FHM IT är så dålig och dessutom snarare blir sämre än bättre? Under första vågen rapporterades majoriteten av dödsfall in på under en vecka medans det nu tar betydligt längre tid: https://adamaltmejd.se/covid/

  • Mikael Rasmusson september 20, 2021, 13:55

   I början så rapporterade FHM dödsfall löpande, men sedan skulle alla dödsfall hamna på rätt datum och då blev det fördröjningar. Jag är inte säker på hur de rapporterar smittotalen heller, är det baserat på när testet togs eller när det analyserades. Det brukar vara tomt i kolumnen för ”New cases” för Sverige på worldometer. Det var väl Tegnell som skapade en ”uppåtsluttande platå” fast när det går åt andra hållet är det bara neråt…….på engelska heter det bara ”levelish”. Men ingen större överdödlighet i EU just nu, det är bara Spanien som ser lite orväckande ut trots hög vaccinationstäckning. Men en topp lär det bli i höst.

 • Ingemar september 21, 2021, 23:55

  Det alternativa medicinska vetenskapliga paradigmet representeras fortfarande Great Barrington declaration.org – 860 000 underskrifter i västvärlden, samt lakaruppropet.se med 8475 underskrifter varav drygt 600 medicinskt verksamma

 • Lise-Lotte september 24, 2021, 13:19

  Varför är det sån skillnad mellan Folkhälsomyndighetens statistik över vaccinerade vs Our World in Data? Enligt Our World in Data, som uppdaterades igår så är 69,6% vaccinerade med en dos och 63,1% är fullvaccinerade.

  • Emanuel Karlsten september 24, 2021, 14:03

   För att Sverige räknar andel av de som får vaccinera sig. Fram till nyligen bara de över 16 år. World in data räknar på hela befolkning, allt från spädbarn och uppåt.

   • Lise-Lotte september 24, 2021, 16:18

    Tack för svar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.