≡ Menu

Coronaveckan som gått, v51: Nya hårda restriktioner/ Folkhälsomyndigheten tror januari kan ge rekordsmitta/ Vaccinvecka och nytt vaccin godkänt

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 51 (20 – 26 december 2021).

15 265 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 34 dödsfall – vilket är 6 färre än förra veckan.

Smittan ökade 32 procent under senast inrapporterade helvecka och de vaccinerade är nu i majoritet bland de bekräftade fallen: 53 procent, jämfört med de 47 procent av alla fall som den lilla gruppen ovaccinerade alltså når upp till. Smittan är nu hög, men fortfarande en bra bit under de tidigare smittvågornas toppar.

Att smittan ändå är lägre bland de vaccinerade är tydligt om man lyfter ut grupperna och räknar per 100 000 invånare.

Vi har också testat oss mer nu än under någon annan vecka i år: 386 000 personer totalt, vilket är en bra bit över föregående rekord och en ökning med 15 procent från föregående vecka. Andelen positiva fall var 6,4 procent, en ökning med 0,7 procentenheter från föregående vecka.

Det är fortsatt de ovaccinerade barnen som mest sprider smittan och deras föräldrageneration.

Vårdbelastningen fortsätter att öka, men här är det ännu tydligare att vi är långt ifrån de tidigare smitt-topparna. Även om ökningen på IVA är relativt liten, är det nu den högsta noteringen sedan i somras, vilket oroar sjukvården. Inför julhelgerna har sjukhusen varit fulla av influensarelaterade fall och akutsjukhusen bävade för helgerna. I Stockholm bad man medborgare ta det lugnt med alkohol och elsparkcyklar och i Norrbotten är det helt slut på IVA-platser, varpå regionen önskade att invånarna inte skulle ta ”en enda risk”.

Skillnaden mellan vaccinerade och ovaccinerade är enorm bland de som behöver sjukvård, särskilt när man ser på intensivvården.

Nya restriktioner kom efter att Folkhälsomyndigheten i veckan överlämnade uppdaterade scenarier om hur smittan kommer att spridas. Vi återkommer till restriktionerna, men börjar i scenarierna.

Folkhälsomyndigheten antar att varianten Omikron kommer att dominera i Sverige inom en månad. Omikron antas vara 25 procent mer smittsam än idag och vaccinet ha mellan 40-75 procents skyddseffekt. Allt detta antas leda till en kraftig ökning i antal fall i Sverige, men också till ökat tryck på sjukvården. I tre scenarior har detta ritats upp och alla utom ett visar att Sverige kommer att nå rekordmånga smittofall i mitten på januari. Här nedan hur scenariorna ser ut framåt och hur de tidigare sett ut. Vi ser då att vi är strax ovanför det värsta scenariot, men att antal faktiska fall (svart linje) ser ut att ligga mer i höjd med mellanscenariot (källa för graf).

Hittills har Omikron inte upptäckts i särskilt stor utsträckning, men här finns lång fördröjning i sekvensering (undersökning av vilken variant de bekräftade fallen tillhör). För vecka 49 är nio procent av den mer smittsamma varianten omikron, enligt preliminära siffror. Men här finns stora regionala skillnader, i vissa regioner kan Omikron stå för nästan var fjärde fall under samma vecka. Fortfarande är det Delta som dominerar nationellt och i veckan har det också kommit flera uppgifter om att Omikron inte genererar lika många sjukhusinläggningar. I Sydafrika har man till och med slutat smittspåra efter viruset i ett försök att återgå till normalitet.

All denna data om kommande smitta har lett till att regeringen, med bara dagar kvar till jul, kom med ett stort paket med åtgärder:

 • Alla bör undvika miljöer med trängsel.
 • Alla bör arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.
 • För mässor, marknader, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter inomhus ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
 • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning fram till 16 januari. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
 • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.
 • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan olika sällskap krävs.
 • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus tillåts bara sittande deltagare om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.
 • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
 • Vid arrangemang på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:

 • Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
 • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik
 • Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

I praktiken innebär det att nattklubbar får stänga och att det är avstånd, stillasittande och inställda barncuper som gäller. Det innebär också att vaccinbevisen inte blir en huvudlösning, något som Folkhälsomyndigheten i ett tidigare remissvar flaggat för är otillräckligt.

I samband med restriktionerna kom också nya ekonomiska stöd, till exempel ersättning för karensavdrag, och ersättning för riskgrupper. Det blir också stödpengar för kultur och idrott.

Reaktionerna har varit blandade. Konsertarrangörer är också besvikna, men bioägare tycker inte det är så stort problem. Krögare är arga på att beskedet än en gång kom sent, bara dagar innan det ska verkställas, något som kan innebära hundratusentals kronor i inkomstbortfall för enskilda företagare. Framförhållningen kritiseras också av hockeyligan som på kort tid måste ställa om publiksittningen till de nya reglerna. JVM ställs också in för damer – men inte herrar. Timbro förstår inte varför regeringen valde nedstängning och oppositionspartierna menar att de hade förordat vaccinpass. Både socialministern och kulturministern säger att de förstår de starka känslorna.
Virusexperter är generellt positiva till åtgärderna. Någon tycker man kunde väntat lite, andra hade tvärtom gärna sett skolor stänga tidigare för jullov och ytterligare någon tycker det var onödigt med covidintyg för resor inom norden.
Flera debattartiklar har också fått stor uppmärksamhet: Åtgärder är onödiga tycker en psykiater och gör sifferexercis och åtgärderna är regeringens sätt att signalera handlingskraft, tycker Fria moderata studentförbundet.
Allmänheten tycktes ta saken med ro, i alla fall i Stockholm där trängseln fortsatte under julklappsjakten.

Vaccin

7 737 026 har nu fått minst en dos vaccin (85,6% av befolkningen över 12 år) och 7 346 375 (81,3% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 2 318 300 har fått en tredje dos (27,9% av befolkningen 18 år och äldre).

Totalt har 17 401 816 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 350 000 doser – hundra tusen färre än förra veckan. Fortfarande är det stora grupper som ännu inte vaccinerat sig, även om det i veckan berättades om hur man i Rosengård sett viss ökning.

200 miljoner kronor ska nu satsas på att nå de ovaccinerade. Vecka 11 ska i år bli en ”vaccinvecka” med riktade informationsinsatser för att få fler att ta sprutan. Beskedet möttes med viss skepsis, eftersom det är nu – inte i mars – som vaccinveckan skulle behövas. I veckan lovade regeringen också att 80 procent av befolkningen ska ha erbjudits en påfyllnadsdos innan april månad, nästa år. Att sänka intervallet för att fler snabbare ska få en tredje dos är inte aktuellt, eftersom tillgänglig data inte visar på ökat antal genombrottsinfektioner innan sex månader.

Myndigheterna har kommit med flera vaccinnyheter i veckan:
Barn från 5 år kan vaccinera sig med Pfizers vaccin från och med januari, om de ingår i riskgrupper, meddelade Folkhälsomyndigheten i veckan.

EU har godkänt ett nytt vaccin från Novavax och Sverige har beställt 2,2 miljoner doser till nästa år. Vaccinet är ett mer traditionellt proteinbaserat vaccin och förhoppningen är att den som varit skeptisk mot mRNA-vacciner (som Pfizer) nu hellre ska vilja ta detta.

I Dalarna gäller från och med 1 januari vaccinkrav för anställda. Beslutet togs formellt av regionen i veckan efter fyra månaders diskussion. Det är den första regionen i Sverige som tar beslutet och en expert på arbetsrätt menar att det inte är mer dramatiskt än att kräva att en lastbilschaufför har körkort. För anställda i regionen kan nu omplacering ske. Även kommunen Landskrona vill nu följa efter.

Men diskussionen om vaccinering är fortsatt stor. I veckan har det skrivits om anställda som fått sparken efter att de vägrat vaccin och en debattartikel om att vaccinpass leder till kontrollsamhällle har delats flitigt av sympatisörer i sociala medier.

Nyheter i korthet

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson december 27, 2021, 01:37

  Vi vet med 100% säkerhet att det har dött förre än vanligt under någon annan tidigare tvåårsperioden, jämfört med åren 2019+2020 (18,12 per 1000 människor enligt SCB)

  Vi vet därmed med 100% säkerhet att vi kan vara lyckligare än någonsin tidigare under historisk tid. (Om det är dödstalen som ger oss lycka)

  Vi vet också att världens ledare berövat oss mänskliga rättigheter och vår frihet inom några månader, för absolut ingenting, inte ens Stalin och Hitler var som skickliga.

  Vi kan m a o vara säkra på att nu när våra ledare, utan att ha blivit kritiserad av journalister eller så många andra, sett hur enkelt det är att ta ”total control” över alla människor, så kommer vi nu i framtiden ha förlorat allt som mänskligheten kämpat för, yttrandefrihet, mänskliga grundläggande rättigheter och frihet att leva.

  Som vanligt kommer givetvis ”medlöparna” bli de omedelbara förlorarna.

  • Georg december 27, 2021, 06:04

   Sedan kommer som vanligt ”det såg vi inte komma”.

  • real Hmm december 27, 2021, 13:11

   Claes:
   Det vi vet med säkerhet är att den förväntade livslängden har minskat drastiskt både i USA, flera länder i Afrika och även i övriga länder i Väst.

   Ryssland och övriga totalitära länder, tex i Asien och Sydamerika redovisar inte lika öppet, men vi kan med lätthet anta att samma gäller för dem.

   Så din rant i förhållande till Covid-19 betyder inget.

   • Micke december 27, 2021, 18:15

    Real Hmm,

    Hur mycket ökade livslängden under 2019 i Sverige, är det värt att nämna att den minskning som kom 2020 i princip var densamma som den ökning som 2019 medförde ?

    • real Hmm december 27, 2021, 19:59

     Fast det kvittar egentligen. Om avancemang inom medicin, miljö mm orsakat en ökade förväntad livslängd fram till 2019, så har fortfarande förklaringen att covid-19 drastiskt minskat den samma innebörd ang effekten av Sars-cov-2 under dessa år pre vaccin.

     Men för att svara på din fråga iaf. Ang tex USA så har den förväntade livslängden har sjunkit med ett och ett halvt år i USA och under 2020 års pandemi föll den till 77,3 år, vilket är den lägsta nivån sedan 2003. Alltså den lägsta på 18 år.

     • Micke december 29, 2021, 21:26

      Det var en mild influensa, hade inte att göra med sjukvården och det vet du, tror du ör en liten trollerikarl ….

  • Fredrik Gräslund januari 7, 2022, 17:11

   Hej Claes, härligt se hur du kämpar på mot hjärntvätten. I Karlstens inlägg ovan kan vi se hur det typiska och hela tiden återkommande sifferljugandet ser ut. I början basunerar han ut att ”smittan ökat med 32%”. Det är sant om man räknar i absoluta framtestade smittotal, men förstås oerhört lögnaktigt när man ej ställer det i relation till att antalet tester ökat markant. Detta tricks användes också när regeringen motiverade jul-nedstängningen, kraftigt ökad testning under 5 veckor men ungefär samma procenttal för smittade

   • Claes Persson januari 7, 2022, 18:00

    Hej Fredrik,

    Tack för omnämnandet.

    Ja, WHO-bluffen börjar nu genomskådas så öppet att WHO själva börjar svänga till sanningen, att covid inte har varit märkvärdigare än influensor tidigare år.

    Läkemedelsverkens rapporteringar om biverkningar av ”nödgodkända/villkorat godkända” vacciner är däremot förskräckliga.

    Men för att sluta tala om marginella småsaker som covid är det fruktansvärt att världens ledare berövat oss mänskliga rättigheter och vår frihet inom några månader, för absolut ingenting, inte ens Stalin och Hitler var så ”skickliga”.

    100-tals miljoner människor har fått sina liv mer eller mindre förstörda, skolbarn har tages ifrån utbildning, allt detta för ingenting som vi inte är med om varje år, i lite varierande skala.

    Man blir bedrövad och livrädd av hur rädda och lättlurade så många människor är.

 • rabey december 27, 2021, 10:03

  Det finns ”positiva” nyheter för Sverige.
  London har 2 problem. Delta och Omikron. Vi vet inte sanningen om proportioner.
  Inläggningar på sjukhuset 1.12 – 114 … 13.12 – 169 … 22.12 – 386
  Antal patienter 1.12 – 1074 … 13.12 – 1360 … 24.12 – 2260
  Mekanisk ventilation 1.12 – 183 … 13.12 – 203 … 24.12 – 207
  Antalet sjukhusinläggningar ökar, men det finns ingen tydlig ökning av antalet mekaniskt ventilerade patienter.
  Sverige har få IVA så detta är relevant information.
  https://coronavirus.data.gov.uk/details/healthcare?areaType=nhsregion&areaName=London

  *Det är svårt att hitta ovaccinerade personer i UK. Sjukhusinläggningar är (delvis) konsekvenser för restriktioner och undvikande av läkarbesök. Sajid Javid sa att 7 miljoner britter är drabbade.
  ** Reinfektioner är oundvikliga. Danmark, ~4%, sista dagarna: 11 229 infektioner / 527 reinfectioner …. 12 487/613 …. 13 386/531 …. 13 558/501
  ***Finland (per capita) har för närvarande en högre (än Sverige) ”överdödlighet” (2020-21, jämförelse 2016-19)

  • real Hmm december 27, 2021, 13:15

   Ja precis!

   Bra bevis på att vaccinationer verkligen fungerar.

   Sedan får vi inte glömma att GBG vaccinerade tidigt och med Astra som har ett något lägre skydd räknat i procent jämfört med Moderna och Pfizer.

 • Sten Mikael Rasmusson december 27, 2021, 13:15

  10% som bär munskydd låter optimistiskt.. För övrigt tror jag att omikron dominerar runt nyår, dvs mer än 50% av fallen.

 • Micke december 27, 2021, 18:24

  Anledningen till att Sverige har bättre resultat än de flesta länder just nu är att vi inte stängt ned, utan har haft en mer naturlig spridning och då givetvis fått en högre naturlig immunitet, detta är självklart och lättförståeligt, att vaccinationsgraden skulle vara frälsaren i det hela blir patetiskt, då det inte finns samband mellan hög vaccinationsteckning och låg smittspridning, bifogar stor studie på detta..
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8481107/?fbclid=IwAR1CECDVi909amELwp9tas6Vp2Qd_GEDjE-oZ6InW1TQFUyHp1rx1ghZGIA

  • real Hmm december 27, 2021, 20:03

   Och….

   Sverige har fortfarande betydligt högre antal döda än många övriga, framförallt i Norden. Nödvändiga offer?

   För även om smitta och spridning är stor och till viss del större så har fortfarande de flesta nu hunnit få vaccin, så trots sjukdom dör betydligt färre. Såvida du inte är ovaccinerad dvs.

   (Har inte hunnit kolla studien du länkar och ifall den är bekräftad, för i det stora hela kvittar det historiskt sett.)

   • Micke december 29, 2021, 21:29

    Om vi tittar i Europa, var hamnar Sverige då, du cherrypickar dom få länder med bättre dödstal än Sverige, du trollar fortfarande

  • real Hmm december 27, 2021, 20:08

   Ok, nu kollat din studie. Den säger inget om det du påstår.

   Den pratar enbart om effekterna från vaccin. Och de var positiva till vaccinering.

   • Claes Persson december 27, 2021, 20:31

    Hej Micke,

    Studien du presenterade var intressant:
    ”Ökningen av covid-19 är inte relaterad till vaccinationsnivåer i 68 länder och 2947 län i USA”

    Vi vet ju också via SCB att det dog färre människor än normalt per 1000 personer under åren 2019+2020 jämfört med någon tidigare 2-årsperiod (18,12 personer)

    Vi vet ju också, via Läkemedelsverket, att biverkningarna och allvarliga biverkningar av covid-vaccinerna har varit ca 15 ggr flera än samtliga biverkningar av vaccin och samtliga läkemedel är ett normalår, och då har vi ingen aning om biverkningar under de kommande 10 åren.
    (Det tar ju enligt Läkemedelsverket ca 10 år att fullt ut godkänna nya vacciner, just därför att man måste vara mycket noga med att utröna långsiktiga biverkningar.)

    • real Hmm december 27, 2021, 23:39

     Claes:

     Precis, de pratar om vaccinet och spridning på smitta. Inte huruvida om man varit infekterad minskar på spridning.

     Du pratar vidare BS. Det tar inte så lång tid på att ta reda på biverkningar på lång sikt. De flesta vet man om inom 6 månader och efter 1 år finns det ingen chans att en biverkning uppstår.

     Så, iom att den största gruppen av människor någonsin simultant har tagit vaccinet, över 4 miljarder, så kommer du aldrig att få mer data än den vi har nu, ett år efter påbörjade vaccineringar.

     Din referens till Läkemedelsverket är också BS. Du refererar till rapporterade biverkningar, vilket självklart är så många fler iom att så många, över 80% av den vuxna befolkningen, tagit vaccinet till skillnad mot tex TEB där de bara är ett fåtal pers per år. Men de allra flesta av de inrapporterade biverkningar kommer att avskrivas, och det vet du också.

     Kopierar in det jag skrev under förra inlägget även här, för det tycks behöves upprepas. Det får också vara som ett svar till allt övrigt i din kommentar.

     Skäms ni inte att sprida fejk news? ‼️

     Det sitter tusentals människor på olika läkemedelsmyndigheter världen över och kollar alla eventuella biverkningar med vaccinet och effekten utvärderas ständigt i vetenskapliga studier. I och med att vaccinet började ges till de äldsta från och med årsskiftet 2020/21, gick dödligheten ned kraftigt och många tusentals liv har sparats. Vi har massor med data som visar mycket lägre dödlighet och risk för allvarlig sjukdom hos dem som tagit vaccinet.
     Hur man lyckas slå i folk att vaccinet är bluff och farligt övergår mitt förstånd. Hur kan någon tro att man skulle kunna hålla en sådan gigantisk konspiration vid liv? Det värsta är att folk faktiskt dör för att anti-vaxxpropagandan är så effektiv

     Det är så bisarrt att helt normala svenskar som annars varit vettiga har gått på den sanslösa propaganda som producerats av ryska trollfabriker, kinesiska desinformationscentraler och galna amerikanska konspirationsteoretiker bland den yttersta högern.
     Inte ett ord av det de säger är sant, det är desinformation som dels är riktad mot de bolag i EU och USA som tillverkar de välfungerande vaccinerna, dels mot de västerländska samhällena i allmänhet. Man vill skapa kaos och missämja.
     Inte nog med att de påstår att vaccinerna inte fungerar och skapar en massa farliga biverkningar vilket inte är sant. Ännu mer egendomligt är att vissa påstår att coronaviruset knappt finns.

     • rabey december 28, 2021, 10:26

      Har du någon kunskap om hur medelåldern för coviddödsfall har förändrats (i Sverige)? 2020 och 2021. Fördelningen mellan kvinnor och män är bäst.

      Vacciner skyddar odiskutabelt mot sjukhusvistelse.
      Dödsorsakerna är ett komplicerat ämne.

      • real Hmm december 28, 2021, 22:48

       Tydliga tecken är likriktade i alla länder att det är männens medelålder som sjunkit mest. Det är också män som oftare hamnar på IVA svårt sjuka i covid-19.

       Håller inte riktigt med. Antigen kvävs man eller dör av blodproppar (grovt förenklat) vilket alla orsakas av covid-19.

      • rabey december 28, 2021, 23:42

       real Hmm
       Jag vet att medellivslängden (befolkningen) har minskat.
       Jag trodde att du kanske kände till den extra statistiken.

       Jag letar efter professionella data – medelåldern för patienter som dog av covid (endast patienter med en infektionssjukdom, inte hela befolkningen)
       Det fick förändras över tiden(2020 I 2021), upp eller ner.

   • Micke december 29, 2021, 21:31

    Den visar precis det jag skrev, troll

 • Claes Persson december 28, 2021, 02:22

  real Hmm

  Som sagt, jag har större förtroende för Läkemedelsverkets register och SCB, än på dina hänvisningar till trollfabriker mm.

  • real Hmm december 28, 2021, 05:09

   It’s all good and very well! Men lär dig då också en gång för alla hur du ska tolka siffror och statistik. Inte blanda runt dem tills de passar dina egna troll-syften. Om du har ärliga avsikter dvs.

 • Claes Persson december 28, 2021, 14:38

  Hej Micke och rabey,

  Vaccinåret 2021 har verkligen varit ett historiskt omvälvande vaccinår.

  Människor runt om i världen hade tidigare stort förtroende för, och förlitade sig på, att vacciner mot t ex smittkoppor, mässling m fl gav evig immunitet, man hade även hyfsat förtroende för de 3-4 vacciner mot vinterinfluensor man vaccinerade sig för varje år.

  Covid-vacciner tycks numera ha förändrat tidigare tillit och ha inneburit att både de som är vaccinerade, samt de som är ovaccinerade, börjar bli rädda för covid-vaccinerade, eftersom vaccinerade bevisligen är stora smittspridare.

  Vaccinerade tycks numera också vara rädda för den explosivt ökande mängden biverkningar och allvarliga biverkningar, hittills den 22 december, ca 90 000 biverkningar av de ”nödgodkända” vaccinerna.

  Detta är 15 ggr fler covid-biverkningar än samtliga biverkningar under ett normalår av – samtliga vacciner – samt samtliga läkemedel.
  (Normalt tar det ju ca 10 år att fullt ut godkänna vacciner, enligt Läkemedelsverket, eftersom man behöver 10 är tid för att avslöja långsiktiga biverkningar.)

  https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/inrapporterade-misstankta-biverkningar—coronavacciner#hmainbody3

  De enda som vi med säkerhet tycks kunna lita på är de som tidigare smittas av covid och de som är ovaccinerade, och som är friska.

 • Claes Persson december 28, 2021, 15:54

  real Hmm

  Såg just att Finland läst vad jag skrivit:)
  Finland har förklarat covid-pass som värdelösa mot smitta, att dessa snarare driver upp smittan i raketfart.

  real Hmm, tror du att de kanske har lyssnat på Ryska trollfabriker?

  • real Hmm december 28, 2021, 22:53

   Ser bara dig säga att det är det de säger och med din track record av att förvandla och misshandla både ord och siffror så har jag för närvarande inget att tillägga.

   (Misstänker dessutom helt klart att ingen vettig vetenskapsperson skulle ens i närheten ge sig på att antyda en liknade korrelation. En tes möjligen, men jag tror inte ens att de skulle högt yppa det heller. Går ju helt emot fysikens lagar.)

 • rabey december 29, 2021, 13:42

  real Hmm. I USA finns det stora skillnader beroende på hudfärg. Orsakerna till nedgången i medellivslängden är olika. I USA spelade även droger en roll.
  I många länder var tillgången till sjukvård begränsad – modern ”sanitär rasism” .
  Det finns inget sådant i Sverige. Det fanns heller ingen lockdown. Människor behandlades humant, inte slavar.

  Jag samlade in lite information. Första halvåret 2020.

  Antal avlidna med covid-19 som underliggande dödsorsak, första halvåret 2020 (~93%)
  Medelålder och medianålder vid dödsfallet
  Mått Kvinnor Män Totalt
  Medelålder 85,0 82,5 82,5
  Median 87 82 84

  Antal avlidna med covid-19 endast som övrig dödsorsak, första halvåret 2020 (~7%)
  Mått Kvinnor Män Totalt
  Medelålder 83,0 79,7 81,4
  Median 86 80 84

  Medellivslängden i Sverige,
  Kvinnor / Män
  2018 84.25 / 80.78
  2019 84.73 / 81.34
  2020 84.29 / 80.6

  https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2021-3-7286-tabeller.xlsx
  Jag undrar hur det var senare …

  • Claes Persson december 29, 2021, 14:31

   Hej rabey,

   Det verkar som en del inte förstår att medellivslängden växlar från år till år främst beroende på invandring/utvandring, antal födda barn, men även till en marginell del av sjukvårdsframsteg/tillkortakommanden, m fl faktorer.

   • rabey december 30, 2021, 16:56

    Hej Claes.
    Men det här är ett intressant ämne. Medellivslängden och ålder för covidpatienter.

    Kristoffer har rätt. Det är viktigt att upprätthålla hälsan hos befolkningen (i allmänhet). Detta var en prioritering för den svenska strategin..
    I många länder – med hög virusöverföring – kompenserar inte effekterna av vaccinet för förlusten av hälsa. De kompenserar delvis ..
    Detta är inte vaccinernas fel. Människors immunitet svagare och svagare.
    Jag har preliminära bevis för detta.

    • real Hmm december 30, 2021, 22:10

     Vi pratar om två olika saker. Du pratar om medellivslängd, jag pratar om förväntad livslängd. Inte samma sak.

     Data över allt finns för alla att ta del av, land för land.

     • real Hmm december 30, 2021, 22:16

      Rättar mig själv. Ser nu att det är samma sak på svenska, förväntad livslängd och medellivslängd.

    • real Hmm december 30, 2021, 22:15

     Vidare, det du säger vet jag redan. Också osäker på vad det tillför i den pågående debatten.

     Vad förnekarna vill få fram är att covid-19 inte är farligt. Men det du lägger fram (och andra) visar på motsatsen och också på vikten av att vaccinera sig. Du och jag verkar här helt eniga. Iaf om vi tar hänsyn till den datan du och jag presenterar.

     • rabey december 31, 2021, 00:09

      Den ifrågasätter inte att covid är en allvarlig sjukdom och att vacciner är effektiva.
      Jag påpekar bara att dödsfall-covid i världen (och minskningen av medellivslängd -jag känner bara till sådana uppgifter ) inte bara beror på viruset.
      Det är bland annat alltför stora restriktioner och desorganisering av sjukvården som bär skulden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.