≡ Menu

Coronaveckan som gått, v50: Testning slår i taket/ Rekordspridning bland småbarn/ Sverige klarar sig bäst i Norden

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 50 (13 – 19 december 2021).

15 231 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 40 dödsfall – vilket är 19 fler än förra veckan.

Antalet bekräftat smittade har under senast inrapporterade helvecka ökat med 35 procent och smittan är nu den högsta sedan maj. Antalet ovaccinerade fall ökade med 29 procent, medan smittan bland de vaccinerade ökade med 42 procent. Det innebär att de vaccinerade nu står för hälften av alla nya fall.

Den höga procentuella ökningen bland vaccinerade beror på att smittan där varit relativt låg tidigare. Räknat i fall per 100 000 invånare är det fortfarande tydligt hur smittan sprider sig betydligt lättare bland ovaccinerade – något som jag skrivit om tidigare.

Förkylningar och influensa sprids parallellt med coronaviruset och senaste helveckan testade sig 345 000 svenskar, vilket är en av årets högsta veckonoteringar. Kapaciteten för tester börjar nu slå i taket varför röster höjts om att också inkludera snabbtester. Folkhälsomyndigheten är kritiska till det, eftersom tillförlitligheten är låg. På apotek har snabbtester nu börjat sälja slut.
Andelen som testade positivt senaste helvecka var 5,7 procent, vilket är samma nivå som föregående vecka.

Det är framför allt bland de ovaccinerade barnen som smittan nu ökar dramatiskt. Bland 5-9-åringar är smittspridningen nu större än under vårens smittovåg och bland 10-14-åringar tangerar veckans smittotal vårens topp. Bland barnen 15 år och äldre är smittan dock lägre än i våras, vilket antas bero på vaccineringen. Skolor är särskilt noga med smittspårning och krav på bred testning, vilket gör att åldersgruppen är den testas mest och att de flesta fallen fångas upp.

Bland vuxna kan man se att föräldragenerationerna till just skolbarnen är fortsatt hårdast drabbat, både bland vaccinerade och ovaccinerade.

Men att smittan sprids är kanske inte lika avgörande som vilka konsekvenser det får. Och här finns en oroande utveckling med eko från hur det sett ut i övriga Europa. Sjukvårdsinläggningar har den senaste veckan ökat 25 procent. Även om det fortfarande är långt ifrån vårens topp är trycket på vården stort på grund av andra sjukdomar, halka och trafikolyckor, vilket innebär att sjukvården nu är hårt belastad och att patientsäkerheten är hotad om smittan – som befarat – fortsätter att öka. I Stockholm har fyra av sjukhusen gått upp i stabsläge och i ytterligare fyra regioner är läget likadant. Vårdpersonal är hårt pressade och kan förlora julledighet. Detta i ett läge där det redan öppnats trauma-avdelningar för vårdpersonal som inte hämtat sig från de tidigare smittovågors hårda arbetsbelastning.

Men vad som också är tydligt är hur det är de ovaccinerade som läggs in för vård i betydligt högre utsträckning, särskilt när det handlar om intensivvård. (notera gärna hur Folkhälsomyndigheten har ändrat sättet de beskriver vaccinerade på IVA, efter att jag skrivit om det tidigare i veckan):

Omikron står fortfarande för en liten del av fallen i Sverige, hittills har bara 84 fall bekräftats. Men sekvensering av de senaste fyra veckornas bekräftade fall har viss fördröjning, varför det är sannolikt att siffran kommer att stiga. Klart är att Sverige just nu inte är drabbat på samma sätt som våra grannländer, även om både experter i Sverige och i grannländerna varnar för att det här kan ändras snabbt. Samtidigt visar prover i avloppsvattnet att det fortfarande är deltaviruset som dominerar och att virusnivåerna är på väg att stabiliseras något efter att förra veckan varit skyhöga.

Givet läget i våra grannländer beslutades i veckan att utöka covidbevis även för besökande till Sverige från Danmark, Norge, Finland och Island. Dessutom gäller testkravet vid inresa nu även för vaccinerade.

Utöver råd om att undvika stora julkalas presenterades inga nya rekommendationer i veckan. Anders Tegnell tror till och med att smittan kommer att gå ner under julhelgen, precis som den gjorde förra året. Men att det inte blev fler ingripande åtgärder innan jul frustrerar kritiker som menar att Sverige är för långsamma. Andra experter tycker det är rimligt att avvakta eftersom man nyss infört ”ganska radikala åtgärder”. De åtgärderna inkluderade munskydd i trängsel – en rekommendation som följs av få. ”Svårt att ändra attityden”, tror Tegnell och medger att myndighetens avvaktande hållning nog färgat allmänhetens syn på munskydd.

Men det kan fortfarande bli fler åtgärder innan jul. Regeringen har flaggat för det eftersom Folkhälsomyndigheten i början på vecka 51 kommer att presentera uppdaterade scenarier över hur smittspridningen kommer att utvecklas. Den nuvarande smittan har redan nu börjat leta sig upp till Folkhälsomyndighetens värsta scenario – ett scenario som gjordes innan någon kände till Omikron-varianten.

Krisstöden för företag återinförs efter att regeringen och oppositionspartierna kommit överens om ett nytt paket. Det kommer fungera retroaktivt från 1 december och kan bli en räddning för många restauranger som fått massavbokningar till följd av ökad smittspridning. Branschen välkomnar stödet och drar en lättnadens suck, men 46 av landets största dansband är kritiska och menar att deras bransch utelämnas.

Vaccin

7 707 313 har nu fått minst en dos vaccin (85,3% av befolkningen över 12 år) och 7 326 603 (81,1% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 2 015 251 har fått en tredje dos (24,3% av befolkningen 18 år och äldre).

Totalt har 17 049 272 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 450 000 doser – lika mycket som förra veckan.

Vaccinbevisen har alltså inte inneburit någon stor motiverande effekt bland de unga ovaccinerade vuxna.

Tiden mellan andra och tredje dosen kan komma att kortas på grund av Omikron. Experter har i veckan önskat det och Folkhälsomyndigheten säger sig vara öppna för det. Samtidigt påminner myndigheten att skyddet mot svår sjukdom håller i minst nio månader. I veckan har flera regioner öppnat bokningen av en tredje dos för alla över 18 år.

Tonläget mot vaccinbevis skruvas upp allt mer, särskilt bland de som valt bort vaccin. I helgen samlades knappt 900 personer i Malmö för att demonstrera mot vaccinbevisen. Debattartiklar mot och för vaccinbevis blir de mest delade i sociala medier, liksom artiklar där personer vägrar bevis. I veckan meddelade JO att de valt att avskriva de tiotusentals anmälningar som kommit in mot vaccinpassen, eftersom JO inte kan pröva en regeringsförordning. Totalt i Sverige är 14 procent mot vaccinbevis visar en färsk undersökning.

I veckan har det också höjts röster för att genomgången infektion ska kunna ingå i vaccinbevisen. Inte minst efter att en dansk studie tydliggjort att gengomgången infektion ger starkare skydd – något också svenska studier indikerat. Men varken experter eller myndigheter tycker att det vore en bra lösning, eftersom det ännu finns för lite data.

Ett nytt vaccin kan komma att användas i Sverige nästa år. WHO har nödgodkänt Novavax – ett vaccin som produceras i Uppsala – och EU väntas godkänna det nästa vecka. Det är ett proteinvaccin, till skillnad från de mRNA-vaccin som idag används i Sverige. Fortsatt kommer dock Pfizer och Moderans vaccin vara vanligast i Sverige. I veckan utnyttjade EU en option på 200 miljoner doser från Pfizer, för att förhoppningsvis få vaccin som är uppdaterade mot Omikron.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan, skriv gärna en kommentar om du saknar något.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Linda december 20, 2021, 08:30

  Jag skulle gärna se en djupdykning av hur stor effekt vaccinet har på varianten omikron. Dels de första två doserna och nu den tredje som är samma vaccin. Önskar även fokus på kopplingen vaccinpass till just dessa frågeställningar.

  Jag läste att Finland funderar på att ta bort krav på covidpass då vaccinet inte verkar ha ngn effekt på viruset omikron.

  Detta är svåra och komplexa frågor som skapar stor debatt just nu. Tror det är viktigt att komma till klarhet med dessa så folk förstår vad som sker. Regeringen är tyvärr inte alls tydliga här vilket skapar oro och motsättningar i samhället. Oavsett hur det ligger till måste sanningen upp på bordet. Det är först då man gemensamt kan göra något åt saken.

  • real Hmm december 20, 2021, 20:32

   Det finns inga tecken eller studier som visar på att vaccinen inte är effektiva mot Omikron.

   Tvärtom. De skyddar mycket väl. Både äldre men framförallt de yngre.

   Vad som dock är sant är att Omikron drabbar små barn i betydligt större utsträckning varför nytta med att vaccinera från 5 år och uppåt nu är än mer högaktuellt.

   PS Skäms ni inte att sprida fejk news?

   Det sitter tusentals människor på olika läkemedelsmyndigheter världen över och kollar alla eventuella biverkningar med vaccinet och effekten utvärderas ständigt i vetenskapliga studier. I och med att vaccinet började ges till de äldsta från och med årsskiftet 2020/21, gick dödligheten ned kraftigt och många tusentals liv har sparats. Vi har massor med data som visar mycket lägre dödlighet och risk för allvarlig sjukdom hos dem som tagit vaccinet.
   Hur man lyckas slå i folk att vaccinet är bluff och farligt övergår mitt förstånd. Hur kan någon tro att man skulle kunna hålla en sådan gigantisk konspiration vid liv? Det värsta är att folk faktiskt dör för att anti-vaxxpropagandan är så effektiv

   Det är så bisarrt att helt normala svenskar som annars varit vettiga har gått på den sanslösa propaganda som producerats av ryska trollfabriker, kinesiska desinformationscentraler och galna amerikanska konspirationsteoretiker bland den yttersta högern. 
   Inte ett ord av det de säger är sant, det är desinformation som dels är riktad mot de bolag i EU och USA som tillverkar de välfungerande vaccinerna, dels mot de västerländska samhällena i allmänhet. Man vill skapa kaos och missämja.
   Inte nog med att de påstår att vaccinerna inte fungerar och skapar en massa farliga biverkningar vilket inte är sant. Ännu mer egendomligt är att vissa påstår att coronaviruset knappt finns. DS

 • Inge december 20, 2021, 09:27

  Hej Linda.
  Dina frågor är verkligen motiverade. Många börjar nu ifrågasätta hur väl underbyggd den information vi dagligen matas med verkligen är? De flesta officiella medier förmedlar tyvärr endast en upprepning utan att lägga så stor vikt på källkritik. För att få en fördjupning tvingas man söka i allternativa nyhetskanaler som ofta ger en helt annan bild än den officiella.

  Det är några påståenden som likt ett mantra ständigt upprepas vecka efter vecka.
  *De ovaccinerade driver smittan!
  (Beror det på att andelen smittade barn ökar samtidigt som de endast i unika fall drabbas av svår sjukdom?)
  *Vaccinet skyddar bra mot svår sjukdom och död!
  (Men hur bra skyddar nuvarande vaccin mot nya mutationer som Omikron varianten? De vaccinerade med naturlig imunitet genom smitta räknas in här, är det vaccinet eller den naturliga imuniteten som då skyddar?)
  *Genomgången smitta +vaccinering ger bästa skydd!
  (De tester som är gjorda visar endast på en marginell skillnad mellan de vaccinerade och de ovaccinerade)

  Hitintills har vi haft 1,250,885 bekräftade covid fall i Sverige. Till dessa bör läggas ytterligare de som haft sjukdomen men ej testat sig speciellt i den inledande fasen då testningen inte var lika omfattande som idag. Ytterligare fall tillkommer hela tiden vilket innebär att andelen med naturlig immunitet genom smitta ökar dag för dag. Vi måste nog räkna med att den naturliga imuniteten i befolkningen är betydligt större än den oficiella siffran över smittade.
  Det skulle vara intressant att veta hur stor del av dessa drygt 1.25 miljoner svenskar som räknas in bland de vaccinerade? Detta har betydelse då den största delen av dessa troligen är vaccinerade efter genomgången sjukdom, är det då vaccinet eller genomgången sjukdom som skyddar?

  Naturlig imunitet genom smitta ger ett långvarigt skydd och har i alla tider skyddat mänskligheten, detta naturliga skydd har nu för första gången i världshistorien fått en underordnad betydelse, till förmån för ett i hast framtaget vaccin som i bästa fall ger skydd i sex månader med krav på ständigt nya påfyllnadsdoser.

  Likaså talas det väldigt lite om naturligt skydd genom den kost vi äter, vitaminer och tidigare beprövade preparat, nej även här är det ensidigt vaccinet som är det enda som kan rädda mänskligheten.

  Varningsklockorna borde ringa hos betydligt fler?
  Eller är det så att alla som nu tagit vaccinet samtidigt slagit dövörat till och blivit immuna mot all form av fakta som inte bekräftar covidvaccinets särställng som världens frälsare?

  De som oroas över att befolkningen kommer att minska på jorden på grund av pandemin kan sluta att oroa sig, för bara i år så har jordens befolkning ökat med drygt 76 miljoner, under hela denna pandemi har officiellt 5miljoner avlidit med covid-19, samtidigt som drygt 46miljoner bara i år medvetet dödads genom aborter vilket knappt någon talar om?

  • real Hmm december 20, 2021, 20:48

   Japp! Det är bäst att vi alla börjar kränga vitlökskapslar, hitta en svart katt och ta den i svansen samtidigt som du snurrar den tre varv åt vänster medan du rundar en kyrkan motsols gåendes baklänges. Kommer garanterat fungera minst lika bra eller iaf nästa som ett vaccin…

   #skydda sig genom kost och vitamintillskott

   • Micke december 27, 2021, 10:50

    Real Hmm,

    Du hånade precis några av världens ledande forskare, att det har betydelse för vårt immunförsvar vad vi stoppar i oss borde vara uppenbart, även om dina kommentarer pekar på precis det som Inge skriver,

    ” Eller är det så att alla som nu tagit vaccinet samtidigt slagit dövörat till och blivit immuna mot all form av fakta som inte bekräftar covidvaccinets särställng som världens frälsare?”

    • real Hmm december 28, 2021, 00:58

     Förutom att det är precis tvärtom och den rakt motsatta gruppen.

     (Älskar att Trump fick skit för att han vaccinerat sig. 🥰)

  • Micke december 27, 2021, 10:45

   Bra skrivet ….

 • Inge december 20, 2021, 12:22

  En intressant intervju med en Svensk specialistläkare som alla bör få ta del av. Det går inte längre att avfärda alla de som är tveksamma och frågande inför den pågående utvecklingen som antivaxare!
  https://m.youtube.com/watch?v=aZVPeS-EQ_k&feature=youtu.be#menu

  • real Hmm december 20, 2021, 20:40

   Hans Zingmark, driver alltså en enskild firma, inte ens ett AB, i slutensjukvård…..

   • Micke december 27, 2021, 10:59

    Real Hmm,

    Och Matti Sellberg är expert i TV-rutan och sitter som ordförande i Styrelsen för Svenska Vaccinfabriken, statsministerns man jobbar åt Wallenberg som äger Kivra som ju levererar vaxx-pass, vill du leta oegentligheter så följ pengarna, för du tror väl fortfarande inte på artiklarna från våren 2020 där det stod att vaccinbolagen minsann inte tjänade några pengar på vaccinet ?

    • real Hmm december 28, 2021, 01:05

     Du menar att någon idioti skulle påstått att de inte tjänar pengar?

     Självklart gör de det. Skulle de inte göra det menar du? Du är kanske en kommunist som är för planekonomi?

     Tja, tanken är fin men den ledande forskningen och utvecklarna sitter till största del i kapitalistiska samhällen. Vi får nog även räkna Kina dit.

     Är det något annat som kapitalism bidrar till dit liv som du ser konspirationer i? Alvedon? Cancerbehandlingar?

     Please do tell!

 • HP december 20, 2021, 17:19

  Hej Emanuel.
  När du skriver ”Bland barnen 15 år och äldre är smittan dock lägre än i våras, vilket antas bero på vaccineringen.” så undrar jag vem som gör detta antagande, och vad som ligger till grund för det antagandet? Finns det ex. någon studie bakom antagandet som du skulle kunna länka? Vore mycket tacksam för svar då jag försöker bilda mig en så korrekt bild av situationen som möjligt.

  Vad jag har läst så verkar det snarare som att man ej kan se någon kausalitet mellan vaccinering och smittspridning. Se ex. studierna (och en nyhetsartikel) nedan:
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.11.12.21265796v1.full
  https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00808-7
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.28.21264262v1
  https://thehill.com/homenews/sunday-talk-shows/565831-fauci-amount-of-virus-in-breakthrough-delta-cases-almost-identical

  Mvh
  Henke

  • Emanuel Karlsten december 21, 2021, 10:12

   Hej, antagandet görs av Folkhälsomyndigheten i deras senaste covidrapport

 • rabey december 22, 2021, 13:20

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/c05fb84ea047437fa1294dee124dc6e8/figur2-47.png

  Det är stora skillnader i vaccinationsgrad beroende på ursprung.
  Effektiviteten av vaccinerna är hög. Vi borde se konsekvenserna av att inte vaccinera (sjukhusvistelser).. Såvida det inte finns (delvis) en mytisk flockimmunitet. Det skulle vara bra att veta hur många invandrare som för närvarande är sjuka.
  Tack vare sådana uppgifter kan vi dra de rätta slutsatserna.

 • Micke december 27, 2021, 18:09

  Den ökningen av döda under 2020 i förhållande till de 5 åren innan berodde på flera kända orsaker,

  Vi hade många äldre och multisjuka med över från 2019, då detta årets tull av döda med influensa var väldigt låg.

  Vi hade bantat bort ännu fler IVA-platser, vilket gjorde att många äldre som dog egentligen dog i brist på vård, med morfin som dödshjälp.

  Influensan (Covid) som kom var hårdare en en vanlig influensa men något lägre dödlighet än en hård influensa (enligt WHO)

  I ett tidigt skede (sommaren 2020) kom flera uttalanden om vaccinet som vår räddare, flera erkända forskare menade dock att det inte går att vaccinera bort viruset, utan menade att man skulle skydda svaga och låta det gå igenom befolkningen som klassisk Epidemiologi förespråkade fram till 2020.

  Ungefär samtidigt påpekades att mutationer i princip alltid blev mer smittsamma och av svagare karaktär, en slags självbevarelsedrift hos viruset, detta till trots så har mutationerna beskrivits i media som nya farligare varianter, mot rådande konsensus.

  Så då återstår den stora frågan, hur pass effektivt är vaccinet, dina grafer visar på att högre procent ovaccinerade hamnar inom sjukvården, detta baserat på de ”kända” antaganden och förutsättningar som finns.

  Men då kommer de frågetecken som inte (kan) tas med i kalkylen och som har påverkan på antalet sjukhusvistelser.

  1. Hur många har naturlig immunitet
  2. Hur många har immunitet genom genomgången infektion
  3. Hur mycket har virusets styrka minskat sedan Alpha-varianten
  4. Hur mycket mindre mängd svaga finns det 2021 procentuellt med 2020
  5. Hur många av dessa som testar positivt och hamnar på sjukhuset är inom de veckor som de räknas som ovaccinerade
  6. Hur många av dessa 8000 med allvarliga biverkningar som kräver läkarvård har samtidigt testats positivt och då räknas som ovaccinerade vid inläggning.

  Det finns säkert fler frågetecken och jag är tacksam om det finns någon som vill tillföra punkter (åt båda håll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.