≡ Menu

Coronaveckan som gått, v52: Rekordökning och näst högsta dagsnotering av smitta/ Omikron kan dominera redan nu/ Regioner inför vaccinkrav

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 52 (27 december 2021 – 2 januari 2022).

15 310 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 45 dödsfall – vilket är 10 fler än förra veckan. Året kan nu summeras och det ser ut som att 35 procent av pandemins dödsfall inträffade under 2021. Den generella dödligheten har varit i höjd med snittet under 2021, detta tack vare eller trots vaccin och de restriktioner som funnits under året.

Smittan har raketökat under nyårsveckan. På grund av julledigheter rapporteras ingen veckosiffra och Folkhälsomyndigheten manar till försktighet vid tolkning av data från enskilda dagar. Med det sagt fick vi under onsdagen den näst högsta noteringen av bekräftade fall någonsin. Bara dagen innan julafton förra året, 23/12 2020, rapporterades det in fler bekräftade fall. Onsdagens siffra är även den högsta ökningen av fall hittills, aldrig har smittan ökat så mycket mellan två dagar. Och även om statistiken ska tolkas med försiktighet finns det skäl att tro att antalet smittade är fler än vad statistiken medger. Det tror smittskyddsläkare, eftersom det säljs enorma mängder antigentester och det är sannolikt att flera av dem inte tar ytterligare ett PCR-test efter ett positivt snabbtest.

Men även om smittan går upp följer inte sjukhusinläggningarna med. Det är en effekt som varit tydlig med vaccinet, men särskilt tydlig sedan omikron. Med det sagt är det fortfarande ett hårt tryck på vården just nu. Även om det under julhelgen inte blev lika hårt som befarat ökar trycket nu igen och i Stockholm är det slut på vårdplatser, enligt Expressen.

Särskilt akut börjar det bli för intensivvårdens platser som under höst och vinter upptagits av patienter med annan typ av sjukdom – inte minst influensan. Allt detta innebär att sjukhus nu börjar frångå regelverken och kalla in personal som inte är smittade, men sitter i karantän.

Omikron är givetvis anledningen bakom den extrema ökningen av fall. Eftersom sekvensering av virus släpar efter vet vi inte exakt hur utbrett det är, men klart är att det går snabbt: Den 29 december sa Tegnell till Expressen att det handlade om veckor. Dagen efter, då rekordmånga smittats, sa han till Svenska dagbladet att det handlar om ”inom dagar till veckor” innan omikron dominerar. Klart är att smittan har spritt sig betydligt snabbare än de värstascenarior Folkhälsomyndigheten ritade upp för bara två veckor sedan.

Men det kan också finnas positiva saker med omikron. I veckan har det kommit flera rapporter om att omikron ger mindre allvarlig sjukdom. Och sex ännu ogranskade studier har alla indikerat ett mildare sjukdomsförlopp för den som smittas med omikron. Men mycket är fortfarande osäkert: Hur stor del kan tillskrivas vaccin och hur stor del handlar om en mildare variant? Anders Tegnell ser i dagsläget varken skäl att mildra eller skärpa restriktionerna inför skolstart. Och alldeles oavsett sjukhusinläggningar skapas extrema påfrestningar på ett samhälle när så väldigt många blir sjuka samtidigt. I Storbritannien, Tyskland och Sverige har krisberedskapen höjts för att hantera samhällsfunktioner om väldigt många blir sjuka samtidigt.

Sedan i tisdags gäller skärpta kontroller vid Sveriges gränser. Nu måste alla utländska medborgare också visa ett färskt negativt covid-test – även när man kommer från grannländer i norden. Massor av extrapersonal har kallats in, även om många vägar norröver lämnades obevakade. Totalt har flera hundra avvisats vid gränsen och det har rapporterats om både irritation och att många inte behövt visa upp något intyg.

Vaccin

7 753 150 har nu fått minst en dos vaccin (85,8% av befolkningen över 12 år) och 7 381 069 (81,7% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 2 468 482 har fått en tredje dos (29,7% av befolkningen 18 år och äldre).

Totalt har 17 602 770 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 200 000 doser – 150 000 färre än förra veckan, vilket beror på julhelger.

En svensk ogranskad studie har blivit den mest nedladdade någonsin och används av vaccinskeptiker som argument till att undvika vaccin. Studien går i samma linje som andra svenska tidigare studier som visat på att antikroppar minskar efter ett antal månader och behöver påfyllnadsdos. Antivaccin-grupper har tolkat studien som att vaccinerade dör mer än andra, vilket den svenska forskaren nu kraftigt dementerar.

Sveriges vaccinsamordnare öppnar för att vaccinet kan behöva benämnas som ett tre-dos-vaccin. Han menar att omikron öppnat för att det inte längre handlar om boosters, utan att alla behöver tre doser. Samtidigt finns också visst hopp att det nya protein-baserade vaccinet ska ge ett mer långvarigt skydd.

SVT uppmärksammar att vi vaccinerats under ett års tid nu och att en på hundra har anmält en biverkning. Det handlar framför allt om milda biverkningar och jag har skrivit om hur denna data ska tolkas tidigare. Läkemedelsverket konstaterar att datan visar att det var rätt beslut att vaccinera befolkningen.

Efter att Dalarna förra veckan klubbade ett beslut om vaccinkrav för personal har ytterligare fyra regioner följt efter. Även privata vårdföretag har följt efter, vilket gjort att anställda som vägrat vaccin fått sluta.

Nyheter i korthet:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson januari 3, 2022, 00:37

  Emanuel,
  Det är seriöst att du skriver ”med” covid eftersom de som avlidit ”av” covid endast är cirka 20 %, blygsamma ca 3000 sedan det nya vinterviruset covid kom under början av mars 2020.
  Vi vet ju att nästan alla som avlidit är gamla människor, multisjuka, de som avlidit ”med” covid har en högre medelålder än normalt. Att nästan inga, väldigt få, under 70 år har avlidit
  Vi vet nu med 100% säkerhet, bland annat tack vare din rapportering, att vi inte haft fler avlidna per år än vanligt, snarast färre.
  Vi vet att inga fler människor har drabbats av förkylningsvirus, än vanligt.
  Vi vet att vaccinerna mot covid förorsakat en enorm ökning av biverkningar från ”nödgodkända” vaccin och vi vet inte hur illa detta kan bli under de närmaste 10 åren. (Vilket är normaltid, 10 år, för att godkänna helt nya vacciner.)
  Vi vet att alla vaccintillverkare har tvingat stater/människor att bli friskrivna för alla allvarliga biverkningar i framtiden.
  Vi vet, och att vi alla hoppas, att vaccinerna inte kommer att förorsaka framtida stora skador under kommande 10 år.
  Vi vet att världen sedan 2020 fyllts med skräck och rädsla, restriktioner och fullständigt krossande av mänskliga rättigheter och friheter för ett enormt antal människor liv, skolgång mm, utan någon som helst orsak, annat än att våra världsledare och massmedier vill ta ”total control” över våra liv.

  • Sofia januari 3, 2022, 01:19

   ”De som avlidit med covid har en högre medelålder än normalt”? Vad är en normal medelålder enligt dig?

   • Claes Persson januari 3, 2022, 01:36

    Hej Sofia,

    Lite tydligare uttryck är medellivslängden i Sverige ca 82,5 år, de som registrerats döda ”med” covid har haft en högre medellivslängd.

    Nu är det så att jag inte bryr mig om decimaler, jag konstaterar enbart att covid inte har varit något särskilt, jämfört med alla virus tidigare år, förutom den enorma mängden biverkningar av ”nödgodkända” vacciner.

    För mig är det ofattbart att man som i Nordkorea och på Hitlers tid omedelbart förstört mänskliga rättigheter och friheter som vi kämpat för under 300 år, och de flesta människor verkar tycka att detta är OK, trots att ingenting ovanligt har hänt?

    Om du har en annan seriös synpunkt beaktar jag naturligtvis detta?

    • Sven januari 3, 2022, 09:50

     Hej Claes.
     Jag är intensivvårdsläkare och har sett många Covid-patienter. Jag kan berätta att ditt uttalande:
     ”konstaterar enbart att covid inte har varit något särskilt, jämfört med alla virus tidigare år”
     inte stämmer överhuvudtaget med mina 20 års erfarenhet från sjukvård. Jag var inte med under Spanska Sjukan eller Asiaten men Covid är nåt utomordentligt speciellt.
     Vi har förlorat många patienter på grund AV Covid sedan mars 2020. Vissa var över 70, de flesta under 70, eftersom de flesta äldre inte fått plats på IVA. De flesta av dessa var inte multisjuka och skröpliga utan levde pensionärslivets glada dagar. Men flera har varit i arbetande ålder.
     Utöver detta har vi haft och har i ökande utsträckning många yngre och tidigare friska (25-55år) som varit mycket sjuka och legat i respirator i veckor – samtliga av dessa är och har varit ovaccinerade (på min IVA och de jag känner till, kan finnas något undantag i landet). Den sista vågen har jag bara haft ovaccinerade och yngre på IVA. De flesta har till slut överlevt, men kommer aldrig bli återställda. De har dessutom tagit enorma resurser i anspråk vilket har gett andra behövande sämre vård, vilket hade kunnat drabba dig eller dina anhöriga.

     Mina medarbetare är slutkörda och många har slutat eller bytt jobb, trots de enorma behoven. Allt utvecklingsarbete, utbildning och övning är pausat vilket är synnerligen oroväckande för framtiden. Vi har försakat så mycket av våra familjer, privatliv och mående för att hjälpa dessa människor.

     Att nu fortsätta offra sig för människor som inte ens kan ta tre stick i armen för att hjälpa samhället och andra är påfrestande för mitt moraliska sinne. Ibland tänker jag, vilket vi alla gör när man är trött och bitter, att ni får skylla er själva och borde inte få vård – låt evolutionen ha sin gång.
     Det enda som gör att jag kan kämpa på är att jag vet att den absoluta majoriteten av de ovaccinerade som kommer till IVA är mindre lyckligt lottade när det gäller socioekonomiskt status och utbildning och har oftast haft oturen att växa upp och leva i en miljö som har svårt att ta till sig av de mer komplexa nyanserna av samhället. Och man kan inte rå för var man är född.
     Till skillnad från dig Claes har de flesta av dem inte förmåga att argumentera och agitera och gör således inte så stor skada som du som sprider felaktiga info.

     I mitt arbete och min profession använder vi statistik hela tiden för att förstå, analysera och utveckla verksamheten. Vi är dock väldigt medvetna om statistikens begränsningar. Utan klinisk kunskap och en god kännedom om kontexten kan den finaste data påvisa helt felaktiga samband och bilder.
     Jag vet inte var du har din verklighetsförankring men helt uppenbart har du gått vilse i dessa data. Som vi säger inom forskningen, ”If you torture the data enough, it will confess”.

     Lyft blicken från kartbladet då och då Claes och kolla om kartan stämmer med verkligheten. Kartor är bra, men bara om man kan navigera och har en karta som stämmer med den riktiga världen.

     Tack för ordet.

     ”Mic dropped…”

     • Ewy Törnhage januari 3, 2022, 11:45

      Sven!
      Stort tack för ditt sakliga och skakande inlägg från verkligheten.

      • Sandra januari 4, 2022, 00:04

       Heja Sven o dina kollegor som orkar kämpa på! Tack för en bra kommentar som visar en sida som endel helt verkar ignorera och blunda för!

     • Claes Persson januari 3, 2022, 15:23

      Hej Sven,

      När jag kollar statistiken stämmer det inte riktigt det du påstår om t ex döda ”med” covid under 70 år, här är exakt statistik: https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/
      Som du ser är det endast 1279 personer som rapporterats döda ”med” covid under 70 år.

      Man måste då också ta till sig att det är en enorm skillnad av att dö ”med” covid än det förhållandevis fåtal som har dött ”av” covid som enda dödsorsak eftersom man av någon konstig anledning valt att skrämma upp människor och rapportera alla som haft covid, 30 dagar för dödsfallet, rapporteras som ”covid-döda”.
      Om man tillfrisknat från covid 28 dagar innan man avlider av t ex hjärnblödning, cancer, t o m trafikolycka rapporteras man som covid-död.

      Man tycks ha registrerat närmare ca 5 – 6 ggr fler som döda av covid än de som faktiskt dött ”av” covid. Det finns flera internationella rapporter som bekräftar att så är fallet.

      Se t ex Region Stockholm noggranna undersökning av dödsorsaker 2020 att endast 17 % av registrerade covid-döda, dog ”av” covid, övriga dog ”med” covid, där dödsorsaken var en annan (T ex hjärnblödning, cancer, bilolycka m fl) men hade haft covid en månad tidigare.
      Man konstaterade då att 91 % av de som dött var över 70 år och 1 % under 50 år.
      I Sverige har m a o sannolikt ca 3 000 dött ”av” covid, inte 15 000.

      • Arne januari 3, 2022, 18:28

       Hej Claes,

       Smög in sig några fel:

       Jag vet inte om du har glömt bort detta men socialstyrelsen för statstik över dödsorsaksintyg och tittar över huvud taget inte på 30-dagar. Personer som dör i bilolyckor kommer inte med där.

       Det som du nu kallar ”Region Stockholm noggranna undersökning av dödsorsaker” har du tidigare kallat en liten rapport från SÄBO, för det är bara en granskning av ca 200 journaler av boende på SÄBO i Stockholm som har dött i covid. Du rapporterar dessutom en felaktig slutsats från denna rapport.

      • Claes Persson januari 3, 2022, 22:21

       Arne,

       Det är riktigt att FHM och Socialstyrelsen har lite olika rapporteringssystem, det skiljer därför en aning, men bägge tillämpar dock 30-dagarssystemet.
       Region Stockholm har gjort rätt många kontroller, du får nog kolla lite bättre.
       Jag är dock inte ett dugg intresserad av petitesser.

       Som jag sagt upprepade ggr är jag mer intresserad av faktiska totala dödstal per capita över tid, och konstaterar att dödstalen per capita inte uppvisar någon signifikant skillnad.
       Man har bevisligen inte heller kunna minska spridning, någonsin, av olika typer av influensavirus. Ungefär halva befolkningen drabbas av sådana varje år, år ut och år in.

       Mitt intresse är därför varför man vidtar enorma maktåtgärder globalt, restriktioner, borttagande av mänskliga rättigheter och friheter, olika typer av skräckåtgärder som är synonymt med diktaturer t ex under början av 1900-talet, Nordkorea m fl.

      • Arne januari 4, 2022, 07:39

       Hej Claes,

       Det stämmer inte att Socialstyrelsen tillämpar 30 dagars regeln, så här säjer de:

       ”Folkhälsomyndigheten presenterar antalet avlidna smittade beräknat utifrån laboratoriebekräftade covid‑19-fall som avlidit inom 30 dagar från positivt testresultat. Socialstyrelsens statistik baseras på dödsorsaksintyget.”

       Jag har inte hittat de andra kontrollerna som du syftar på, jag har tidigare bett dig länka till din källa utan resultat. Dela gärna källa till denna andra ”noggrann granskning”.

   • Claes Persson januari 3, 2022, 01:56

    Hej Sofia,
    Jag avskyr människor som inte talar sanning, om du kollar din egen länk ser du att 567 människor har avlidit sedan 2020 ”med” eller ”i” covid, inte ”av” covid.
    Man anses som avliden ”i” covid om man efter 30 dagar drabbats av en lätt covidförkylning men tillfrisknat 30 dagar innan, och senare avlidit av t ex hjärnblödning, trafikolycka eller cancer mm
    Alla människor som kollar verkligheten vet att covid inte varit värre än vilket vinterisrus som helst, inga fler har avlidit, inga fler har blivit ”smittade”, blivit förkylda, än vanligt.
    Förr trodde människor på Hitler och Stalin, varför skall vi fortsätta tro på skrämselpropaganda? Enkla fakta:

    Aldrig någonsin har så exceptionellt få dött i Sverige som under 2019, självklart dör då lite fler multisjuka gamla nästa år. (Det var även få döda 2018, efter den stora flyktingvågen 2015, med främst unga människor har dödsfallen per capita givetvis gått ner) Antalet döda i Sverige per 1000 personer, SCB exakta statistik:
    2020 – 9,48
    2019 – 8,64
    2018 – 9,06
    2017 – 9,14
    2016 – 9,17
    2015 – 9,28
    2014 – 9,18
    2013 – 9,42
    2012 – 9,66
    2011 – 9,52
    2010 – 9,65
    2009 – 9,69
    2008 – 9,29
    2007 – 10,03
    2006 – 10,04
    2005 – 10,16
    2004 – 10,07
    2003 – 10,38
    2002 – 10,65
    2001 – 10,54

    • Md januari 3, 2022, 02:14

     Claes, du är en rättshaverist och så som vara en som avskyr lögnare måste du finna ditt eget sällskap outhärdligt.

    • Emanuel Karlsten januari 3, 2022, 09:53

     Claes, det fungerar inte att posta den kommentaren helt okommenterat längre, jag har ju skrivit utförligt just om antal döda här: https://emanuelkarlsten.se/overdodligheten-i-sverige-2020-den-hogsta-sedan-spanska-sjukan/

     • Claes Persson januari 3, 2022, 14:50

      Hej Emanuel,

      1. Man kallar vaccinerna ”villkorat godkända” vilket kan liknas vid Orwellska ”nyord”, omskrivning av verklighetens, ”nödgodkända”.
      Det tar normalt ca 10 år att få nya läkemedel och vacciner godkända, framförallt för att kolla långsiktiga biverkningar, covid-vacciner tog några månader.
      Vi vet också att vaccin-jättarna bland annat har friskrivit sig från skador mm i sina avtal med stater.

      2. Din länk är korrekt, den visar antalet döda, men detta är inte rättvisande eftersom man bör räkna döda per capita, särskilt som Sverige haft en explosiv invandring sedan 2015, det är av detta skäl jag visar detta:

      Aldrig någonsin har så exceptionellt få dött i Sverige som under 2019, självklart dör då lite fler multisjuka gamla nästa år. Under 2019+2020 dog det 18,12 människor per 1000, detta är den lägsta dödligheten jämfört med vilken annan 2-årsperiod tidigare.
      Antalet döda i Sverige per 1000 personer, SCB statistik:
      2020 – 9,48
      2019 – 8,64
      2018 – 9,06
      2017 – 9,14
      2016 – 9,17
      2015 – 9,28

      3. Själv är jag inte särskilt intresserad av att dödstalen per capita ständigt svänger marginellt, särskilt när dessa svängningar i stort sett omfattar gamla multisjuka över 70 år, vi som förr eller lite senare dör.

      Det som däremot oror mig enormt är att man så lättvindigt, på ett par månader, globalt, lyckades plantera in en omfattande skräck och rädsla hos världens människor och blixtsnabbt genomförde meningslösa ”restriktioner” som fråntog oss mänskliga rättigheter och friheter som tagit fler hundra år att bygga upp.
      Viljan att fortsätta förtrycka människor tycks inte avta, snarare tvärtom.
      Själv är jag inte ett dugg rädd för att få influensa eller covid, det som sker det sker det sker.
      Min rädsla är att i realtid bevittna hur världens ledare och massmedier okritiskt nu blixtsnabbt bygger upp grunden till en värld som som inte ens Orwell i sin vildaste fantasi skulle tro vara möjligt.

      Just nu, när vi lever vårt korta liv på jorden, måste vi vårda varje stund.
      Vi får aldrig, aldrig låta politiker, massmedier eller andra tvinga oss – att vara rädda för att leva.

     • Eddie januari 4, 2022, 15:55

      Hej Emanuel, vet du varför FHM har tagit bort all data på vilka som insjuknar på IVA samt dödstal map ovaccinerad/vaccinerad? Och istället ändrat till kön? Varför gör man det? Ser också att man ändrat i alla rapporter retroaktivt från v47, 48, 49 samt 50. Om du tar en tidigare nedladdad rapport från FHM från säg v49 (du har säkert gjort detta) och jämför med samma rapport som nu ligger på FHM hemsida. Tack på förhand.

  • Fia januari 3, 2022, 01:33

   Mer än 1600 personer under 70 år har avlidit i covid-19. Det är fler än ”nästan inga” tycker jag …
   (Källa: Dödsorsaksintyg, Socialstyrelsen: https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/)

   • Md januari 3, 2022, 02:10

    Exakt så, det är inte ”nästan ingen”. Och om vi jämför 1600 personer med antalet som dog i trafiken 2020: 204 st personer, sätter det dessutom 1600 st av de16000 människorna som avlidit i rätt proportion.

    • Claes Persson januari 3, 2022, 03:31

     Hej Md,

     Hur räknar du?
     Det finns inta 1600 personer som dött ”av” covid under 70 år, möjligtvis 100 personer, som dött ”av” covid under tv år, uppskattningsvis färre än de som dött av under vanligt år av vinterinfluensa. Problemet är kanske alla som låtit sig besprutas av ett ”nödgodkänt” covid-vaccin, ingen vet hur detta kommer att påverka människor under de närmaste 10 åren?

     • Md januari 3, 2022, 16:40

      Claes, du rabblar enbart rent trams och dina eviga långa svador gör dig inte mer rätt i sak.

      Det är många här som om och om igen har bemött dina rena lögner men ändå upphör du inte. Enbart detaljen från din rant, att det finns en möjlighet att man om 10 år skulle upptäcka men från vaccinet bekräftar djupet av din okunskap.

      Vi har dock alla här sett att det är helt meningslöst att bemöta ditt dravel med fakta och jag skulle önska att Emanuel likt twitter med flera blockerar ditt konto med medföljande ip på grund av samhällsfaran som du utgör med dina felk news, för det räcker nu.

      • Claes Persson januari 3, 2022, 18:17

       Hej Md,
       Du tycks vara mer inriktad på utfall mot mig, i stället för att kolla fakta?
       https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/
       Som du ser är det endast 1279 personer som rapporterats döda ”med” covid under 70 år. (Av dessa har uppskattningsvis endast drygt 200 dött ”av” covid)

      • Arne januari 3, 2022, 18:32

       Hej Claes,

       Jag tror du missar att det finns både gröna och lila staplar i länken du delar (för männ och kvinnor). Om du lägger ihop alla staplar blir det ca 1700 personer (män och kvinnor) under 70 år som dött i covid i Sverige

      • Claes Persson januari 3, 2022, 22:28

       Arne,

       Jag konstaterar att inte heller matte är din starka sida, tag fram din kulram och räkna om:
       https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/

       Som du ser är det endast 1279 personer som rapporterats döda ”med” covid under 70 år. (Måndag morgons rapportering)
       Självklart tar jag med både kvinnor och män, falsk rapportering vore ju oseriöst.

      • Md januari 3, 2022, 21:30

       ” Twitter Bans US Lawmaker’s Personal Account for COVID-19 Misinformation”

       https://www.voanews.com/amp/twitter-bans-us-lawmaker-s-personal-account-for-covid-19-misinformation-/6378810.html

       Ovan är din vapendragare Claes, och när det kommer till att bemöta din så kallade fakta med riktig vetenskap så kastar jag inte pärlor för svin. Det har jag varken tid eller energi till. Varför jag skriver till dig har inget att göra med din person utan det är riktat helt till dem som läste här. För för din del är allt för sent.

       Ovan är också en hint till Emanuel.

      • Arne januari 4, 2022, 09:21

       Hej Claes,

       Jag tar fram excel istället och kontrollräknar 😉(från din länk)

       Ålder Män Kvinnor
       0-9 4 3
       10-19 3 1
       20-29 11 6
       30-39 26 15
       40-49 72 37
       50-59 319 111
       60-69 794 307

       summa 1229 480

       1229 + 480 = 1709 personer under 0-69 år som dött i covid i sverige.

       Vet inte hur du har kommit fram till 1279, du får gärna presentera din uträkning.

      • Claes Persson januari 4, 2022, 14:39

       Arne, Din uträkning stämmer 1709, men för mig förändrar detta inte något i sak eftersom jag endast är intresserad av varför man globalt infört diktatoriska system, tagit bort mänskliga rättigheter och friheter, förstört livet för enormt många människor och skolbarn mm, med hänvisning till en ”pandemi” när dödstalen över tid är normala.

       Notera att virus vare sig har klockor eller följer Gregorianska kalendern.

       I stort sett allt kan numera definieras som en ”pandemi” för att skapa hysterisk skräck bland människor:
       SVT Rapport, intervju för 12 år sedan om Svininfluensa, samt info om när WHO uppvärderade sin betydelse och makt genom att omdefiniera ordet ”pandemi” att i princip gälla alla nya virusförkylningsmutationer https://www.facebook.com/Lethargus666/posts/4903279483015429

       Det enda historiskt unika är att det aldrig någonsin har så exceptionellt få dött i Sverige som under 2019, självklart dör då lite fler multisjuka gamla nästa år.
       Antalet döda i Sverige per 1000 personer, SCB statistik (dödstalen under 2019/2020 var i genomsnitt 9,06 per 1000 innevånare):
       2020 – 9,48
       2019 – 8,64
       2018 – 9,06
       2017 – 9,14
       2016 – 9,17
       2015 – 9,28
       2014 – 9,18
       2013 – 9,42
       2012 – 9,66
       2011 – 9,52
       2010 – 9,65

       Eftersom du gillar att tala om minimala, och i mitt tycke helt meningslösa detaljer, och jag har en övergripande syn som grundar sig på orsak och verkan och därmed på goda grunder oroar mig för mänsklighetens framtid, är det givetvis ingen mening med att vi fortsätter kommunicera.
       (Personligen är m a o inte ett dugg mer rätt för covid än vilken annan vinterinfluensa som helst.)

   • Claes Persson januari 3, 2022, 02:13

    Hej Fina,

    De under 70 år som dött under perioden 2020-2021 är ungefär lika många som alltid brukar dö. Du har även fel i att 1600 personer under 70 år har dött ”i” covid, det är enligt din egen län förr än 600. Varför inte redovisa sanningen? T ex att ca 350 personer dör varje dag året om, år efter år, varav en del under 70 år. Varför bli hysteriskt när inget onormalt ha hänt?

    • Sofia januari 3, 2022, 10:54

     Men Claes, om allt bara är som vanligt, varför har då sjukhusen varit så fulla, vården så överbelastad och dödsanonserna så många i våras? Jobbar de bara för skojs skull, menar du? Nog känner du väl någon inom vården som du kan stämma av din verklighetsuppfattning med? Eller varför inte lyssna på Sven här ovan?

     • Claes Persson januari 3, 2022, 15:01

      Hej Sofia,

      Under alla år jag levt har alltid sjukvården ”larmat” om bristande resurser, detta trots att vi har en hög täthet av läkare och sköterskor. Läste t ex när barnmorskorna nyligen ”larmade” att Sverige har dubbelt så många barnmorskorna som t ex Danmark, per capita.

      Ovanligt få inskrivna på IVA under 2020 enl Svenska Intensivvårdsregistret (SIR),
      Mätperioder: januari-20 december 2020:
      2020: 41 207 vårdtillfällen (dock längre vårdtider)
      2019: 44 329 vårdtillfällen
      2018: 44 515 vårdtillfällen
      2017: 44 123 vårdtillfällen
      2016: 44 196 vårdtillfällen
      2015: 45 095 vårdtillfällen
      OBS, till dessa siffror bör läggas att befolkningen ökat med 522 208 sedan 2015, alltså en halv miljon vilket inte är avräknat för ovan.

      Själv brukar jag kolla fakta vid källan, när jag t ex hört politiker tala eller fått information via massmedier, för det mesta är tyvärr deras information inte korrekt.
      Vilseledande ”katastrofrubriker” blir numera allt vanligare.

      • Kristoffer januari 5, 2022, 00:02

       Claes,
       Det har vid ett flertal tidigare tillfällen (kommentarer i tidigare veckorapporter) när du kastat fram dessa siffror påpekats att de inte visar en sann bild av belastningen. Samt hänvisning till relevanta siffror på icuregswe.org . Du har dessutom tidigare i detta kommentarsfält fått en berättelse direkt till dig från en av de som slitit på IVA. (att lägga till alla de berättelser som lyfts i diverse media).
       Trots det har du mage att fortsätta dina falska påståenden med samma irrelevanta statistik.

       För er nytillkomna lyssnare, Claes är tyvärr faktaresistent så han fortsätter skriva samma felaktiga texter om och om igen trots påpekanden och hänvisning till fakta/källor. Det är alltså antalet _vårddygn_ som är ett relevant huvudsakligt mått på belastning – som under smittotopparna långt översteg en normal nivå och i snitt över året (dvs även de övriga 8 månader då smittspridningen var låg) var 30% högre än normalt. https://www.icuregswe.org/data–resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/belaggning/ . Covidpatienter behöver mer och längre vård än övriga patienter så varje sådan inskriven patient belastar IVA mycket mer än en normal IVA patient. Därför blev det en hög belastning på IVA trots att man ställt in många operationer (med IVA som eftervård) och därmed antalet inskrivna var ungefär densamma (dvs ungefär lika många färre normalpatienter jämfört med de extra covid-patienterna). För detaljer, se tidigare svar till Claes.

      • Claes Persson januari 5, 2022, 00:18

       Kristoffer,

       Tag det lugnt.
       Jag har endast refererat till vad FHM rapporterat t o m 20 maj som också Expressen skrev om 7 juni.

       Jag har undrat, ställt mig frågor, spekulerat om varför denna typ av information ständig har upphört/förändrats?

       Normalt brukar ju myndigheter bevara sina skrivelser, men nu raderas, förändras, manipuleras och uppdateras skrivelserna i realtid, i vilket syfte?

      • Claes Persson januari 5, 2022, 00:47

       Kristoffer, du skriver ”därmed antalet inskrivna var ungefär densamma”

       Jag rapporterade:

       Ovanligt få inskrivna på IVA under 2020 enl Svenska Intensivvårdsregistret (SIR),
       Mätperioder: januari-20 december 2020:
       2020: 41 207 vårdtillfällen (dock längre vårdtider)
       2019: 44 329 vårdtillfällen
       2018: 44 515 vårdtillfällen
       2017: 44 123 vårdtillfällen
       2016: 44 196 vårdtillfällen
       2015: 45 095 vårdtillfällen
       OBS, till dessa siffror bör läggas att befolkningen ökat med 522 208 sedan 2015, alltså en halv miljon vilket inte är avräknat för ovan.

       Notera att jag skrev ”dock längre vårdtider”

      • rabey januari 5, 2022, 21:53

       Hej Claes.
       Jag är en anhängare av strategin i Sverige, Brasilien, Belarus. Värsta fienderna för WHO.
       Och det är bättre resultat än i Finland, Mexiko och Ryssland.
       Men frihet är ansvar. Covid är en allvarlig sjukdom.
       Brasilien har bra resultat, men överdriven dödlighet i Amazonas (specifik region) – 100 % (mars 2020-april 2021). Dessutom räddades de med vacciner

       https://www.conass.org.br/indicadores-de-obitos-por-causas-naturais/

 • Georg januari 3, 2022, 09:12

  ”Pandemins” största effekt är masshysteri och psykos som inspirerats av (hemligstämplat).

 • rabey januari 3, 2022, 09:19

  Hej.
  Jag hörde att Danmark (per capita) har flest infektioner – omikron i hela EU (*delvis på grund av antalet tester).
  Så jag kollade det.
  Patienter – 665, IVA – 75, Mekanisk ventilation – 50

  Omikron patienter: 93, IVA 0-4 (dataskydd <5)
  https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarianten-31122021-ct18?_x_tr_sl=da&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

  Jag vet inte vad dödstalet för Omikron
  Dödlighet i influensa (sjukhus, Sverige) 2015 – 5,2 % … 2016 – 7,5 % … 2017 – 7,7 % … 2018 – 5,8 %

  • Md januari 3, 2022, 14:36

   Vad spelar det för roll?

 • rabey januari 3, 2022, 17:54

  Ny rapport från Danmark.
  21.11-28.12 (?) dödsfall: Delta + 100 / 127 246 infektioner, Omicron 18/55691
  Det finns också en tabell – infektioner efter åldersgrupp
  https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarianten-03012022-9gj3?_x_tr_sl=da&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

  • Md januari 3, 2022, 22:37

   Ho ho!?

 • Eddie januari 4, 2022, 15:55

  Hej Emanuel, vet du varför FHM har tagit bort all data på vilka som insjuknar på IVA samt dödstal map ovaccinerad/vaccinerad? Och istället ändrat till kön? Varför gör man det? Ser också att man ändrat i alla rapporter retroaktivt från v47, 48, 49 samt 50. Om du tar en tidigare nedladdad rapport från FHM från säg v49 (du har säkert gjort detta) och jämför med samma rapport som nu ligger på FHM hemsida. Tack på förhand.

  • Emanuel Karlsten januari 4, 2022, 15:56

   Hej, nej har varken sett det eller hört om något skäl!

   • Eddie januari 4, 2022, 16:05

    Hej! Tack Emanuel för snabbt svar! Jag kan maila dig rapporterna, varför ändra retroaktivt också? Ser konstigt ut och underligt då jag tycker det varit intressant att följa, och då också förtydliga, hur ovaccinerad/vaccinerad status återspeglar sig på sjukvård och dödstal. Tack för en bra blogg.

   • Edvard LeBec januari 5, 2022, 08:34

    Hej Emanuel, frågan var ju ställd till dig men tack för ditt inlägg Claes.

    Emanuel: Du har ju följt Covid under lång tid och har bra insikt och expertis i hela frågan.

    Varför tror du att FHM i detta läge gör en sådan förändring och tar bort vaccinerad/ovaccinerad-information och ersätter med kön? Och också ändrar tidigare rapporter? Borde de inte ligga i allmänhetens och FHM intresse att visa på hur pass väl vaccinen fungerar, dvs att IVA och dödstal domineras av eller rent av enbart består av ovaccinerade?

    Nu när strategin är väldigt tydlig att alla ska vaccinera sig och frågan om flockimmunitet är ju helt borta? Som vaccinerad så får jag en obehaglig känsla av att man gör så här i detta läge då den typ av statistik borde vara väldigt viktig.

    Tack på förhand,

    Edvard LeBec

   • Sandra januari 6, 2022, 11:43

    Du är ju fantastiskt bra på att reda i grejer så kan inte du kolla upp det? Förstår att du inte jobbar på beställning men det är sånna här saker som spär på teorier.

    Jag är vaccinerad, tycker att Claes hela tiden ignorerar att vården faktiskt är belastad. Samt att han rabblar siffror som han blir rättas för. Så jag är inte på något sätt på hans sida eller ser honnon som trovärdig.
    Jag tycker att den svenska modellen är rimlig och hållbar jämfört med vad som händer i många andra länder i Europa.

    Men jag håller med om att det vänt och vridits på fakta under pandemin. Det har sagts saker som man är tvärsäker på som sen ändrats längre fram. Jag upplever också att FHM använder sina ”fakta” för att få folk åt ett visst håll.
    -Från början flockimmunieteten så kunde vi alla ignorera hela pandemin o bara låta sjuka fritt komma in i landet o stoppa huvudet i sanden istället för att vara försiktiga så visste vi ”Svenskar” mer än alla andra….
    -Sen att man inte behöver ansiktsmask (för det fanns inte) så flera inom äldrevården jobbade utan mask, även när tillgången ökade så struntade chefer i att dela ut dem för det inte var en allmän rekommendation.
    -Sen att barn inte smittar så skolor kan lugnt vara öppna (vilket är bra men ändå felfakta).
    -Sen är det ovaccinerade som driver smittan-vaccinerade smittar inte!?
    -Sen plötsligt så smittar barn antagligen för det är nästa steg i massvaccinationen så vi sakta slussas in i detta faktum.
    -Sen visar det sig att vaccinerade smittar men det kan vi skylla på omikron. Det har ju under hela pandemin varit vågor av smitta, vi har haft perioder nästan utan smitta fast folk inte varit vaccinerade. Nu när smittan går upp blir det tydligt att vaccinerade smittar det behöver inte bero på omikron bara utan hade antagligen varit så även om delta hade ökat. Men det kan man ju inte säga för då ger man stöd åt antivaccare.

    Så när de tar bort fakta eller väljer att redovisa fakta på ett annat sett så blir man fundersam på vad de nu vill. Om statistiken är ogynnsam för deras strategi?
    Jag tror på vaccin mot svår sjukdom och man ser ju atr färre människor för dör så ifrågasätter inte det. Jag är bara fundersam över alla fakta som sagts tvärsäkert utan att blinka för att sedan visa sig vara felaktigt. Jag förstår inte att FHM har någon trovärdighet allt hos folk.

    • real Hmm januari 6, 2022, 13:25

     Jag instämmer helt med dig Sandra ang att FHM inte är trovärdiga. Framförallt hur de agerade tidigt i Pandemin. Men faktan fanns. Hos andra. I andra länder. Det vara bara svenska regeringen som valde att bygga sin egen fantasi om ju de drömde att bästa strategin skulle se ut. Tex har alla övriga vetat hela tiden att barn smittar och driver smitta. Nästan bara Sverige som drev det önsketänkandet.

     Ang att vaccin helt skulle skydda mot smittan stämmer inte. Det har aldrig påståtts. Det har nog varit en fantasi hos folket istället. Men det är vägen till ett öppet samhälle med färre som dör och också färre som får livslånga komplikationer så som fibros i lungorna. (Obotligt. Enbart transplantation av ny lunga som botemedel).

     Men jag avslutar, instämmer helt. Har noll förtroende för Tegnell och FHM. De är en hög opportunister som spelar rysk roulette med människors liv som insats.
     (Jag är dock för covid-pass).

     • Beeker Bengtsson januari 7, 2022, 04:32

      Jag förstår inte riktigt det sista du skriver

      ”Men det är vägen till ett öppet samhälle med färre som dör och också färre som får livslånga komplikationer så som fibros i lungorna. (Obotligt. Enbart transplantation av ny lunga som botemedel).”

      Menar du biverkningarna av vaccinet som många drabbats av och till och med avlidit, eller sjukdom man drabbats av om man inte tar vaccinet?

      • real Hmm januari 7, 2022, 12:20

       Hej!

       Jag menar de men man får från sjukdomen.

       Tyvärr har flera drabbats av lungafiboros, varav flertalet var både yngre och inte heller på något annat vis tillhört någon riskgrupp. Minst en av dessa i Sverige som fått sina lungor förstörda har redan mottagit en donerad lunga.

       (Ber om ursäkt för hur jag skrev mina kommentarer. Pysslade med annat samtidigt så de blev kanske lite rörig mellan varven. 😊)

      • real Hmm januari 7, 2022, 12:27

       Skickar här med en länk som en första förklaring så kan du leta vidare efter detta.

       Men jag kan tillägga att tillståndet är oerhört obehagligt och leder till en förtida död.

       https://www.medicin.lu.se/artikel/tidig-diagnos-av-covid-19-patienter-kan-forhindra-allvarliga-lungskador

      • real Hmm januari 7, 2022, 12:33

       Ser nu att man i rask takt redan har hunnit att transplantera fler…

       ”Sex patienter med svår covid-19 har hittills fått nya lungor i Sverige. Men fler lär det bli, varnar experter.”

       …” Jesper Magnusson räknar med att träffa fler covidsjuka som behöver lungtransplanteras.
       – Jag gissar att det blir ett par sådana transplantationer om året under några år framöver. Bland våra fem patienter var ingen vaccinerad mot covid-19 så förhoppningsvis blir den här typen av lungskador mer sällsynt när vaccineringen slår igenom ordentligt, säger han. ”

       https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/luftvagarna/forstorda-lungor-i-pandemins-spar/

      • real Hmm januari 7, 2022, 12:41

       Föll bort…

       ”Hon berättar att Österrike utfört närmare 30 lungtransplantationer där orsaken stavas covid-19…

       Inom svensk vård är det främst patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kol, och lungfibros (<-utvecklat från andra sjukdomar, mitt tillägg) som får nya lungor.

       – Att covid-19 även läggs till listan sätter extra press på svensk transplantationsvård och efterfrågan på donerade lungor kommer blir ännu större framöver, säger hon.”

    • Claes Persson januari 6, 2022, 14:20

     Hej Sandra,

     Det är bra att du börjar inse att det mesta med denna ”pandemi” är mycket konstigt”.

     Just nu är mantrat, som du skriver:
     ”Jag tror på vaccin mot svår sjukdom och man ser ju att färre människor för dör så ifrågasätter inte det.”

     Samt mantrat att ständigt påpeka att de vaccinerade smittas p g a de ovaccinerades och att det mesta i övrigt är de ovaccinerades fel, trots att 80 % är vaccinerade.

     Samt mantrat att det är de ”ovaccinerade” som drabbas, underförstått inte de vaccinerade.

     Det är fler än jag som får kalla kårar när världsledarna blivit så rabiata att de nu börjar argumentera för tanken att med våld tvinga människor att vaccinera sig mot en virusinfektion som inte går att stoppa med vacciner, varför?

     Man bör titta på detta för att förstå att numera kan vilken ny influensa som helst klassas av WHO som ”pandemi”, hur få som än dör.
     SVT Rapport, intervju för 12 år sedan om Svininfluensa, samt info om när WHO uppvärderade sin betydelse och makt genom att omdefiniera ordet ”pandemi” att i princip gälla alla nya förkylningsmutationer https://www.facebook.com/Lethargus666/posts/4903279483015429

     Det finns ju gott om känd litteratur om hur maktmänniskor ständigt manipulerar sig fram till diktaturliknande system genom nyord, skaffar sig en grupp av människor som vi bör avsky i stället för dem o s v, Orwell är mest känd, men vi har även vår egen Karin Boje.
     De som myntade uttrycket ”nyttiga idioter” var kommunisterna som bildade Sovjet, ungefär med dessa ord:
     ”gör människor livrädda, för vad som helst, och alla ”nyttiga idioter” lyder dig ända in i döden”

     PS. Du har rätt att jag uppgav en lite felaktig siffra för hur många som ”uppgivits” ha dött ”med” covid som varit under 70 år, vilken jag korrigerade (Detta minimala fel saknade betydelse, i övrigt har jag inte redovisat siffror, som varit särskilt felaktiga)

     • real Hmm januari 6, 2022, 14:43

      Min skepsis mot FHM ger dock noll stöd till Claes. Han är som tidigare påpekats en rättshaverist och vetenskapsförnekare.

      Pandemin är på riktigt och på allvar. Faktum är att i början av pandemin var nog FHM och Claes rätt nära varandra i sina ståndpunkter och bägge bortsåg från rent förnuft med avskrev samtidigt studier och vetenskapligt baserade rapporter.

      • real Hmm januari 6, 2022, 15:17

       ….bägge bortsåg från rent sunt förnuft och avskrev samtidigt studier och vetenskapligt baserade rapporter.*

       (Mfl autokorrigeringsfel)*

  • Claes Persson januari 4, 2022, 17:16

   Hej Eddie,

   Alla, inkl FHM, ändrar ständigt sin information, rapportering och bestämmelser för att dessa skall passa den politiska viljeinriktningen, vilket verkar vara att ta bort så mycket grundläggande rättigheter och friheter för människor som möjligt?

   Den stora besvikelsen är att så många människor inte tycks förstå hur grovt manipulerade de numera är, varför?

   Här kommer tidigare information av FHM som man tydligen tvingades förändra till en helt ny typ av rapportering efter 20 maj 2021:

   T o m 20 maj 2021, när väldigt, väldigt få var fullvaccinerade, hade ca 2700 fullvaccinerade i Sverige smittas av covid, varav 130 har dött enl FHM, Expressen 7 juni.

   • Poppe januari 4, 2022, 22:15

    Och varför var det så? Vem och varför dog?

    • Poppe januari 7, 2022, 02:51

     Inget svar från dig Claes. Tänkte väl det.

     • Claes Persson januari 7, 2022, 03:23

      Poppe,

      Jag har enbart refererat till uppgifter från FHM fram till den 20 maj, som Expressen skrev om. Du får själv jobba på om du vill gräva djupare i detalj om denna verklighet om att FHM till detta datum rapporterade om hur många fullvaccinerade som dog, och sedan upphörde med detta, vad vet jag.

      PS.
      Läste nyss i Aftonbladet om en ung kvinna dubbelvaccinerad som efter sprutorna fått covid 2 ggr, läkaren tycket ungefär att detta var ”förväntat” men sade att sprutorna ger skydd mot svår covid, trots att hon mår mycket sämre, nu andra gången hon blivit sjuk.
      Själv vet jag inte fakta utan endast det Aftonbladet skrev, om det är sant är det ganska obehagligt, eller?

      • Poppe januari 7, 2022, 14:13

       Tjena Claes!

       Jag behöver inte gräva för jag vet redan varför och jag misstänker att det gör du med. Men det är inte till din fördel att redovisa det så därför utlämnar du det med flit och undviker att svara på en direkt fråga.

       Sköt om dig!

      • Claes Persson januari 7, 2022, 14:46

       Poppe,
       Imponerande, du har m a o läst alla dödsfallsrapporter rörande de 130 döda fullvaccinerade som FHM rapporterade om.
       Själv har inte läst en enda utan enbart konstaterat endast 130 dödsfall.

       ”T o m 20 maj 2021, när väldigt, väldigt få var fullvaccinerade, hade ca 2700 fullvaccinerade i Sverige smittas av covid, varav 130 har dött enl FHM, Expressen 7 juni.”

      • Poppe januari 7, 2022, 15:52

       Visst, vi säger så. ;)

 • Kristoffer januari 4, 2022, 23:42

  Tack för dina sammanställningar.
  En detalj jag hakade upp mig lite på:
  ”Det är en effekt som varit tydlig med vaccinet, men särskilt tydlig sedan omikron. ”
  Det försnämnda håller jag definitivt med om. Det sistnämnda är ju troligt utifrån rapportering från de länder som har hunnit få större spridning av omikron. Men för Sverige borde det väl inte ha synts särskilt tydligt än?
  Det var väl först nyligen som den blivit dominerande och det brukar gå ett tag (vecka/veckor) från smittotillfälle till sjukhusinläggning. Så det är väl svårt att se jämfört med annat brus i sjukhusinläggingar redan förra veckan?
  Blir dock spännande att se kommande veckor om smittoökningen med omikron som dominerande följs av andelen sjukhusinläggningar vi haft under hösten (främst pga den ovaccinerade delen av befolkningen). Eller om det stämmer att omikron är mindre farlig och smittspridningsnivån i samhället kan bli större (kanske till och med en förbättring i klass med vaccinets nytta) innan sjukvården överbelastas.

 • real Hmm januari 6, 2022, 14:04

  Som en motvikt:

  Enligt statistiken på torsdagen vårdas totalt cirka 930 personer på sjukhus. Siffran omfattar såväl covidsjuka patienter på intensivvårdsavdelning (iva) som covidsjuka på andra avdelningar.

  Av de drabbade vårdas 110 på iva, enligt intensivvårdsregistret. Antalet iva-patienter med covid har legat över 100 sedan den 28 december, med som mest 121 patienter den 3 januari.

  75 procent av de covidsjuka som lades in på iva förra veckan var ovaccinerade.

  Det stora flertalet covidsjuka vårdas på slutenvårdsavdelning. Enligt den senast tillgängliga statistiken, från tisdagen, har antalet stigit till 822. Det är en väsentlig ökning sedan dygnet före, då antalet var 685.

  Det ansträngda vårdläget har lett till att åtta regioner gått upp i stabsläge och trycket väntas öka ytterligare den närmaste tiden.

  • real Hmm januari 6, 2022, 19:40

   Och…,

   Avdelning för föderskor med covid-19 fullbelagd – för första gången
   GöteborgEn hel avdelning på förlossningen har fyllts – enbart med födande som testats positivt för covid-19.

   Något som aldrig tidigare skett under pandemin.

   Nästan ingen av de som hade insjuknat i covid-19 var vaccinerade.

   (Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Socialstyrelsen bedömer att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.)

 • Sven januari 6, 2022, 14:21

  Hej alla och särskilt Claes.
  Emanuel, jag vill först och främst ge dig en eloge för det fantastiska arbete du gör med denna blog. Jag har följt den under hela pandemin och den ger en god överblick över situationen även för mig som är mitt i stormen. Jag är imponerad över att någon som inte jobbar med medicin eller epidemiologi har kunnat ta till sig så mycket och dessutom kan förklara det så bra.

  Jag läser igenom alla dessa kommentarer och undrar var alla som jobbar med sådant här är någonstans. Det förekommer mycket listbitande och jag blir fascinerad över hur mycket tid folk verkar ha att kolla upp detta. Det är bra såklart. Ju mer faktagranskande man kan göra desto bättre. Media stort (men def inte denna blog) är dåliga på att läsa och tolka de data som finns, för att inte tala om hur man sedan väljer att presentera det. Finns några vetenskapsjournalister på de stora mediehusen som gör ett bra jobb att försöka moderera den vanliga medielogiken, men de arbetar uppenbart i motvind.

  Ang statistik:
  Statistiken från Socialstyrelsen och FHM grundar sig på den registrering som vi på sjukhusen gör samt från kommunerna. Dödsfallsstatistiken grundar sig på vad läkaren som skrivit dödsorsaksintyget skriver som orsak. Här kan det finnas stor frihet för tolkning, särskilt tidigare i pandemin och utanför IVA/sjukhus. På sjukhus har t ex de flesta som dör en säker Covid-diagnos och man vet oftast varför pat dog. Så är det inte alltid i kommunen. Det är ett minst sagt snårigt ämne som initialt under pandemin var synnerligen rörigt och som än idag erbjuder utmaningar för att göra korrekt och harmoniserande registrering. Statistiken blir därefter.

  Att dö AV/MED/I Covid
  Ingen dör av virusbörda, cancerceller eller hög ålder. Man dör pga organsvikt, t ex hjärtsvikt, njursvikt, lungsvikt, leversvikt osv. Dessa i sin tur är skapade av t ex blodproppar, blödningar eller bakterie-/svampinfektion pga att kroppens immunfunktioner har blivit nedsatta pga t ex ålder, cancer eller virus.
  Så en pat med Covid på IVA dör t ex pga sekundär bakteriell infektion i kombination med en progredierande lungsvikt, kanske tillsammans med en njursvikt och diffusa blödningar och blodproppar. När denna patient sedan ska klassificeras så anges alltså vad som dödade patienten till slut, vilket inte var viruspartiklar. Men återigen, den läkare som skriver orsaksintyget måste få det rätt och det är inte alltid lätt på IVA och definitivt inte på en patient på Särskilt Boende som du aldrig har träffat eller undersökt levande.

  Vårdtillfällen vs Vårddygn
  Claes har pratat om att vi hade färre IVA-vårdtillfällen 2020/2021. Det stämmer. Sverige hade dragit ned på operativ verksamhet. Det var mindre turism och mindre trauma mm. Dessutom fick man på många ställen under vissa perioder helt enkelt tacka nej till vissa patienter på IVA. Dvs pga rådande belastning fick patienter kvarstanna på andra avdelningar för vård som annars skulle ha skett på IVA. Detta påverkar också statistiken, för att inte tala om de patienter som antagligen inte fick den vård de borde ha fått.
  Som andra redan har nämnt och som jag intyga både av egen erfarenhet och i statistiken så är Covidpatienterna i allmänhet mycket sjukare än genomsnitts-IVA-patienten vilket gör att de tar mycket mer resurser att vårda, plus att de stannar mycket längre på IVA, särskilt de som slutligen inte klarar det.
  Antalet vårddygn på IVA (från Svenska Intensivvårdsregistrets årsrapporter):
  2020 155303,
  2019 119600,
  2018 124600,
  Osv
  Finns ingen rapport för 2021 än men detta avspeglar tydligt det som har beskrivits ovan.

  Så, angående statistik, till Claes, men även er med fötterna på jorden. Mätbara data får i allmänhet mer uppmärksamhet än icke mätbara data. Det är inte alltid att mätbara data är det som är mest relevant, bara det som är lätt/möjligt att mäta. Men även mätbara data är beroende av att indata är korrekta och homogena för att man ska dra några slutsatser. ”Skit in – skit ut” som ordspråket säger. Dessutom är de flesta samband man kan dra av data korrelerande men inte nödvändigtvis kausala. Dvs de har med varann att göra men det är oklart vad som orsakar vad.

  Till er som ägnar er åt listbitande, ha detta i åtanke. Ni verkar bättre på sådant än jag så ni har säkert koll. Jag ville bara ge lite medicinsk kontext. Det är många skarpa hjärnor som kan dessa områden innan och utan som bollar med dessa data hela tiden och jag har fullt förtroende för dem. De har inte till uppgift att övertyga Claesar utan använder data för att förbättra vårt svar på dessa bekymmer. Således kommer inte heller dessa slutsatser så ofta ut till medborgarna. Denna blog är dock en källa som gör det bästa av situationen.

  Åsiktsvarning: När det kommer till FHMs/myndigheternas hantering av pandemin så lämnar den onekligen en del att önska. Jag har full förståelse för att det är en delikat uppgift att förmedla kunskap, rekommendationer och analyser till allmänheten utan att man får fel/motsatt effekt än vad man önskade. Extra svårt är detta när man av förklarliga skäl inte hade tillräckligt med data/kunskap för att tydligt kunna rekommendera det ena eller andra. Situationen var väldigt dynamisk och är det fortfarande. En större ödmjukhet hade således inte skadat vilket Sandra här ovan skriver om. Var tydliga med att detta är ögonblicksbilder baserade på just nu tillgängliga data. Samtidigt har ju rekommendationerna varit otydliga och oprecisa och ofta utan förklaringar. Jag tror ändå att det är bättre att ha tydliga, precisa och skarpa rekommendationer, om man ska ha dem. Samtidigt bör man berätta att detta är baserat på nu tillgänglig information och att dessa rekommendationer kommer att ändras så fort det finns bättre information att tillgå samt varför man tror att dessa rekommendationer kan hjälpa. Kanske är det naivt av mig att tro att befolkningen klarar av det men jag tror det är bättre än det velande och mörkande som har varit tidigare där varje medborgare får använda sitt egen kompetens att avgöra. En raljant och tvärsäker Tegnell har nog inte heller hjälpt. Det har uppenbarligen inte fungerat jättebra om bara vissa följer rek. Med detta menar jag alltså inte att man ska ha hårdare restriktioner, bara att man ska vara tydlig med de rekommendationer/restriktioner man sätter upp.
  Jag är personligen också av åsikten att alla permanenta inskränkningar i medborgarnas fri-och rättigheter ska göras av synnerligen väl genomtänkta skäl. Det är tyvärr så att många regimer i världen använder just dessa metoder för att minska det demokratiska utrymmet och den risken är vi inte immuna mot heller. Detta är ju ett problem eftersom det är ett stående argument hos antivaxxare/Trumpianer och rättshaverister allmänhet. De har dock helt andra uppfattningar om varför och vad som borde göras men delar av retoriken har korn av sanning i sig. Sånt är jobbigt. Vi får hjälpas åt att hålla flera saker i huvudet samtidigt. Även här gör du Emanuel ett bra jobb att bevaka t ex press- och yttrandefrihetsfrågor.

  Slutligen: Jag vet inte vad som är det bästa sättet att hantera sådana som Claes. Det kommer inte finnas några fakta som ni kan ta fram som kommer att ändra hans åsikt. Vi bara tröttar ur oss och missar att samtala om relevanta saker. Dessa människor har dessutom omåttligt med tid och energi för denna agitation vilket i sig är talande. Störst chans för omvändelse är väl en trip till IVA för honom eller hans anhöriga men vi önskar inte det till någon. Jag tror ändå kanske att man bäst bemöter med ett tydligt sakligt svar men sedan ignorerar dem och fortsätter att diskutera med övriga personer på t ex ett forum. Och ibland kan de ju plocka upp en tråd som kan vara värd att lyssna på – även en blind höna…

  Om du kom ända hit – ha en god fortsättning :-)

  • real Hmm januari 6, 2022, 14:45

   Instämmer helt. Ser bara en viss fara i att Claes får stå oemotsagda för alla har inte följt hans cirkus utan kan möjligen ta honom på allvar vid ett snabb ögonkontakt.

  • Claes Persson januari 6, 2022, 15:33

   Sven,

   Det är roande att du ägnar så mycket av det jag sagt.
   Det vore dock lite mer seriöst om du inte cherrypickar och utelämnar mina fakta, t ex att jag tydligt visat att antalet inskrivna på IVA 2020 var klart färre än vanlig, men du utelämnar att jag också tydligt informerat om att vårtiderna var längre, varför?

   ”Dödsfallsstatistiken grundar sig på vad läkaren som skrivit dödsorsaksintyget skriver som orsak.”
   Nej, övergripande ”dödsfallstatistik” tar upp antalet dödsfall år efter år per capita oavsett dödsorsak, och dessa har under senare år inte varit annorlunda än vanligt, lite svängningar år från år. Det enda historiskt anmärkningsvärda är att så exceptionellt få dog 2019.

   I de fall jag tagit upp dödsfallsstatistik har mitt mantra varit att visa att covid inte inneburit fler dödsfall i Sverige än vanligt sett över tid. Virus agerar ju inte enligt klocka och kalendrar.

   Det är riktigt att jag påtalat det märkliga att man med JÄTTESTORA RUBRUKER basunerat ut antalet covid-döda, antagligen för att skrämma livskiten ur de räddhågade, genom att använda ett system där man registrerats som död ”med covid” även om man tillfrisknat från covid 28-30 dagar innan man dog av t ex ”organsvikt”, hjärnblödning eller annat.

   Mitt budskap har inte varit att grotta ner mig i detaljer i en ny typ av influensa utan visa att den inte påverkat svenska dödssiffror över tid särskilt mycket, att jag oroat mig för den pågående maktöverföringen från mänskliga rättigheter och friheter för människor till närmast oinskränkt framtida makt till ett fåtal ledare av världens stater.

   Med förvåning har jag nu insett hur lätt det var för Lenin/Stalin, Hitler m fl att via samma barnsligt enkla taktik, ”sprida rädsla” tillskansat sig makt som det tagit 300 års kamp att uppnå?

   Att se den flod desperata försvar och kommentarer från de som oförklarligt blivit livrädda och slaviskt följer stat/myndigheters minsta kommando att inskränka livsviktiga rättigheter och friheter, hur galna dessa beslut än varit och är?

   ”Att koka en groda”

   • Poppe januari 7, 2022, 02:52

    Du mår inte bra och det är egentligen synd om dig. Delirium.

    • Claes Persson januari 7, 2022, 03:27

     Poppe,
     Hur står det egentligen till? Jag mår bra med en fru och stor familj som har det bra. Du har stället en diagnos om mig, ”delirium”, detta får mig att undra om du behöver akut hjälp?

 • O.B S Ironi januari 7, 2022, 23:10

  Jag hoppas att Claes får Nobelpriset i år. Han är den ende som lyckats genomskåda all vetenskap och all data i hela världen och kommit till slutsatsen att allt bara är en bluff. Värt att premieras tycker jag.

  • Claes Persson januari 7, 2022, 23:58

   O.B.S Ironi

   Tack, äntligen någon som förstått att det inte dött fler människor än vanligt under de senaste åren, att covid en vanlig typ av virusinfluensa, vilket barn som helst kan se detta.

   Vi vet ju att varje år smittas ungefär halva befolkningen, 5 miljoner, av olika typer av virus, blir lite mer eller mindre förkylda.

   En del människor har inte förmågan att se verkligheten, kan inte använda vanligt sunt förnuft, märkligt.

   Aldrig någonsin har så exceptionellt få dött i Sverige som under 2019, självklart dör då lite fler multisjuka gamla nästa år.
   Antalet döda i Sverige per 1000 personer, SCB exakta statistik:

   2020 – 9,48
   2019 – 8,64
   2018 – 9,06
   2017 – 9,14
   2016 – 9,17
   2015 – 9,28
   2014 – 9,18
   2013 – 9,42
   2012 – 9,66
   2011 – 9,52
   2010 – 9,65
   2009 – 9,69
   2008 – 9,29
   2007 – 10,03
   2006 – 10,04
   2005 – 10,16
   2004 – 10,07
   2003 – 10,38
   2002 – 10,65
   2001 – 10,54

   COVID-19 VERKAR HA VARIT EN GANSKA ORDINÄR/MILD INFLUENSA, CA 3 GGR FLER DOG T EX PÅ IVA UNDER SVININFLUENSAN JÄMFÖRT MED COVIDINFLUENSAN, VARFÖR DENNA EXEPITIONELLA HYSTERI RUNT COVID-19?

   Under 2008 dog 453 personer på IVA. (FÖRE SVININFLUENSAN)
   Under 2009 dog 1462 personer på IVA. (SVININFLUENSA)
   Under 2010 dog 1252 personer på IVA. (SVININFLUENSA)

   Under 2019 dog 474 personer på IVA. (FÖRE COVID-19)
   Under 2020 dog 599 personer på IVA. (COVID-19)
   Under 2021 ser ut att bli ett normalår max 500 döda på IVA

   Obs Sedan 2008 har Sveriges befolkning ökat med ca 10 %

   • O.B.S Ironi januari 9, 2022, 09:17

    Kul att du uppskattar min kommentar, den bjuder jag på Claes. Jag är djupt imponerad över hur du alldeles på egen hand lyckas genomskåda, dissekera och bygga om all vetenskaplig information och statistik som en hel världs experter inom området är eniga om. Att du inte reflekterar över, analyserar och genomskådar min signatur får väl helt enkelt ses som en plump i protokollet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.