≡ Menu

Coronaveckan som gått, v7

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 7.

12 649 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 221 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är femte veckan i rad antalet inrapporterade döda minskar, även om det är från rekordhöga nivåer.

Men även om antalet döda minskar, ökar nu smittan igen. Efter att i två månader gått nedåt har kurvan nu vänt. Både antalet tester ökar, liksom andelen positiva prover.

Men det ökar inte överallt, i till exempel Skåne och Västernorrland minskar smittan, medan den ökar i till exempel Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten. Även i åldrar är skillnaderna stora. Medan andelen smittade ökade i alla åldersgrupper under 50 år, syntes en 27 procentig minskning för de över 90 år – vilket får antas bero på vaccination.

Beläggningen på sjukhus för covid-19 – både IVA och slutenvård – minskar fortfarande, men läget är trots det ansträngt eftersom antalet som söker sjukvård för andra saker än covid-19 ökar. Det gör att läget fortsatt är mycket ansträngt. I vissa regioner är läget akut då man bara har tio procent av platserna kvar.

Om den tredje vågen redan är här, börjar den i ett mycket kritiskt läge. 20 av 21 regioner är nu drabbade av något av de muterade, mer smittsamma, virusen. Den brittiska varianten är vanligast – i flera regioner står det för 20 procent av fallen – men i veckan hittades också de första fallen av den brasilianska och den sydafrikanska mutationen i Sverige. Det handlar om klusterutbrott: Fyra fall av det brasilianska viruset i Gävleborg och 20 fall av det sydafrikanska i Västerås. Spridningen av dessa två är särskilt allvarliga eftersom vaccin inte biter lika bra på dem. Fortfarande är det också många regioner som inte har kapacitet att eftersöka vilken typ av virus som sprids och därför inte vet hur stor spridningen av de muterade virusen är.

Regeringen vill nu stänga ner mer av samhället om smittspridningen fortsätter öka. Det handlar om gallerior, gym och restauranger, men när och hur det ska stängas är otydligt och förslaget har mötts av stor förvirring från näringslivet. Inte minst eftersom muséer samtidigt föreslås öppna. I analyser har beskedet kallats för första steget mot nedstängning, men också att beskedet kommer för sent. Regeringen har också aviserat att de vill förlänga omställningsstöden.

Sportlov. Västra götaland har haft sportlov och svenska fjällen har fyllts av skidåkare – något som internationella medier förundrat rapporterat om. Köerna ringlar sig långa vid liftarna, vilket är enligt arrangörernas plan. Det har funnits rapporter om anställda som arbetar trots symptom eftersom turistsäsongen är ekonomiskt viktig, men i övrigt har inga större incidenter rapporterats. Just säsongens ekonomiska betydelse har också gjort att invånare på skidorterna reagerat olika på turist-anstormningen. Folkhälsomyndigheten fortsätter dock säga att det är ok att resa, så länge man har en tydlig plan för om man blir sjuk. Kungahuset gick i veckan ut och markerade genom att ställa in sin sportlovsresa.

Munskydd. EU har gjort en gedigen genomgång av kunskapsläget kring munskyddens effekt. Kort sagt är rekommendationen ganska lik Sveriges, men går något längre. Tegnell kommenterar att de ”följer utvecklingen”. I några regioner har man nu utökat munskydds-rekommendationen i kollektivtrafik till att gälla hela dagen, inte bara i rusningstrafik. Moderaterna gick i veckan ut och krävde att det skulle vara lag istället för rekommendation om munskydd.

Vaccin

398 092 personer har nu vaccinerats med 585 843 doser. Det är bara drygt 50 000 personer fler vaccinerade än förra veckan. Fokus har legat på att dela ut dos två och totalt är nu 2,3 procent helt vaccinerade, och 4,9 procent av alla vuxna svenskar har fått minst en dos.

Vaccineringstakten är alltså långsam och utöver Skåne och Halland anslöt sig denna vecka Stockholm till regionerna som säger att målet – att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan juli – inte kommer kunna uppnås. Regeringen håller dock fast vid att målet ska nås och minister Anders Ygeman skällde i veckan öppet ut regionerna, varpå Stockholm backade.

Men Stockholm har varit särskilt långsam, sämst av regionerna i Sverige. Problemet har inte handlat om antal doser, utan om logistik.

Representanter för Sveriges äldre är rasande på den långsamma vaccinationstakten. Ska Sverige nu klara målet måste Sverige vaccinera en miljon människor i veckan, med start från april. I Stockholm innebär det 50 000 – per dag. Det är också den takten som nu planeras. Enligt veckans uppdaterade vaccinplan har antalet vaccinerade i februari skruvats ner, och fler beräknas istället vaccineras i mars, men det är först i april som det beräknas finnas full tillgång till vaccin.

Denna vaccinationsplan innebär historiskt stor och historiskt snabb vaccinering. Det innnebär också att konserthallar och muséer nu kan bli vaccinmottagningar, men i de flesta fall kommer det att handla om vårdcentraler. I veckan kom också nya instruktioner om att låginkomsttagare ska prioriteras i nästa fas, i de fall det råder brist på vaccin.

Debatten kring de olika vaccinationstyperna fortsätter. Astra Zenecas vaccin förväntas ge högre effekt ju längre man väntar mellan första och andra dosen. Det innebär att de som tilldelas detta vaccin kan behöva vänta tre månader innan de får fullgott skydd. Samtidigt kommer rapporter från Israel, som fått stora mängder vaccindoser från Pfizer i utbyte mot vaccindata. Pfizer uppger nu att deras vaccin har 99 procents skydd mot död, 95 procent mot sjukdom och framför allt: Hindrar den vaccinerade personen från att smitta andra. Pfizers vaccin kommer att vara det vanligaste vaccinet i Sverige.
Annars är den största oron nu att vaccinet inte kommer att bita på de nya muterade virusen. Då kan det behövas fyra doser.

Fuskandet med vaccin fortsätter, även om det handlar om få fall. Nu är det privatpersoner som hittar olika kryphål och använder onlinebokning som egentligen är avsedd för vårdpersonal. Sådana fall finns både i Halland och Göteborg.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan! Skriv gärna en kommentar om du saknar något.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Hmm-food for fika. februari 22, 2021, 01:20

  ” Kort sagt är rekommendationen ganska lik Sveriges, men går något längre.”

  Men nej det är de inte. Läs igenom rapporten som du pratar om en gång till. Jag lyfte t.o.m. vissa partier åt dig under det inlägget.

  Sveriges rekommendationer är ju bara i stort sett att ha munskydd i lokaltrafiken. Rapporten gick mycket längre än så.

  Dessutom så var ju rapporten ett enda sammelsurium där de blandade in influensa mitt i allt.

  Känner mer att om nu folk verkligen tror på det där, att det inte skulle hjälpa något nämnvärt, varför är personalen i vården då så noga med skydd till sig själva?

  Dessutom så kan de omöjligt ha kunnat något om partikelfysik.

  Vidare så menar man ju på i nästa andetag att viruset har kunnat sprida sig bättre under den senaste iom kylanläggning den torrare luften som precis har varit (vilket naturligtvis stämmer) så skulle du inte en barriär som hindrar hur mycket virus som kan följa med i utandningsluften hjälpa då menar man? (Självklart fungerar det).

  Läs om, läs rätt.

  • Hmm-food for fika februari 22, 2021, 01:22

   kylanläggning = kylan och*

  • Emanuel Karlsten februari 22, 2021, 08:47

   Möjligt att man ska ta bort ”något”, men rekommendationen är lik i meningen att man rekommenderar det vid trängsel, men inte direkt utomhus. Och så i hemmen om någon är sjuk.

   Men visst är du med på att sammanfattningen inte handlade om sjukvård, utan samhällets användning? Att munskydd fungerar i allmänhet eller i sjukvård i synnerhet är det ju ingen som ifrågasätter.

  • pettersellberg februari 22, 2021, 10:46

   Något som fungerar i teori fungerar inte nödvändigtvis i praktik. Inom vården annvänds rätt masker på rätt sätt och fungerar därför optimalt. I sammhället fungerar det inte lika bra.

 • Mattias Nyrell februari 22, 2021, 08:11

  Du som gillar att dra i siffror skulle ju gärna få förtydliga detta:

  ”Pfizer uppger nu att deras vaccin har 99 procents skydd mot död, 95 procent mot sjukdom och framför allt: Hindrar den vaccinerade personen från att smitta andra. Pfizers vaccin kommer att vara det vanligaste vaccinet i Sverige. ”

  Vad menas med detta egentligen? Att om risken för död är tex 1% ovaccinerad, så är den 0.1% efter vaccinering, eller vad avses?

  • Emanuel Karlsten februari 22, 2021, 08:47

   Länkade till mer läsning!

 • Arne februari 22, 2021, 09:32

  Bra sammanfattning! En liten grej:

  ” I veckan publicerades också en annan studie som visar att antikroppar stannar i minst nio månader”

  Jag är ganska säker på att denna studie inte är publicerad någon stans, det enda jag har hittat är pressmedelande från Danderyd och olika intervjuer . (Jag har letat litegrann för att jag är nyfiken på detaljerna)

  • Emanuel Karlsten februari 22, 2021, 16:30

   Intressant, har du kontaktat journalisten på svt och frågat?

   • Arne februari 22, 2021, 18:21

    Har inte varit så ambitiös, här är pressmedelande från Danderyd : https://www.ds.se/jobba-hos-oss/mot-oss/bred-immunitet-efter-nio-manader/

    Där nämner det inget om någon publikation eller preprint vilket man oftast gör om en sådan finns.

    Det verkar vara en stor studie som pågåt ett tag (COMUNITY) och del 2 har jag hittat som preprint (från i höstas) och detta ska vara del 3 och för det har jag inte hittat något.

    Av någon anledning (slump?) får vissa studier väldigt stort genomslag i svensk media och då är det intressant för andra att kunna gå in och titta på deras resultat och metoder. Jämför tex med ”t-cells-studien” i somras som fick extremt stor uppmärksamhet och det var framförallt studiens författare som blev intervjuade i medier. Resultatet var att en stor del av Sveriges befolkning fick intrycket att det var helt fastställt att många hade blivit immuna genom t-celler utan att visa några antikroppar. Om man läser studien ser man att detta är ett litet och väldigt spekulativt bi-fynd baserat på en liten kontrollgrupp. Ändå har jag flera bekanta som efter negativa antikropptester var säkra på att de hade ”t-cells immunitet” , denna sanning delades väll också av GD Carlsson på en presskonferens i somras med en spekulation att vi antagligen har 40% immunitet i Stockholm (från mitt minne) .

    Intressant är ju nu att denna fas 3 av COMMUNITY studien tydligen visar att det bara är de som har antikroppar som är immuna men där kan jag som sagt inte hitta ett pre-print…

    Uppslag för ett blogg -inlägg kanske : ”t-cellernas uppgång och fall” ?

 • Sigge februari 22, 2021, 21:40

  Hur kommer det sig att Sveriges statistik kring överdödlighet ser så annorlunda ut här; https://www.ft.com/content/a2901ce8-5eb7-4633-b89c-cbdf5b386938, i förhållande till de siffror som SCB kommit ut med? Har jag missat något?

 • peter februari 23, 2021, 17:13

  Det går att få bort viruset på 2 veckor.
  Om alla bar andningsskydd som används på IVA så kan ingen smittas.
  Det går även att använda fläktassisterade andningsskydd för dom som har svårare med andningen.
  Nästan alla kan lära sig att använda andningsskydd.
  Alla som har gjort lumpen fick utbildning i att använda gasmask.

  Nu finns det inte andningsskydd till alla men hade vi beslutat att skaffa andningsskydd till hela befolkningen för ett år sen så kunde vi nu ha haft andningsskydd till hela befolkningen

  Industrin kunde tillverkat masker på licens från ex Sundström
  https://www.srsafety.se/produkter.html
  (sundströms andningsskydd filtrerar inte utandningsluften men det går att lösa om ingenjörerna får i uppgift att lösa det)
  Luftburet virus kan inte överföras om alla bär andningsskydd.
  Sundström SR 100 halvmask borde kunna köpas för 300kr st om staten köper till hela befolkningen vilket är en struntsumma.

  Vi måste ha andningsskydd på förråd till hela befolkningen, vilket vi en gång hade men alt brändes upp.

  Vaccin är bra men det kommer först när pandemin sprids och då kan det vara för sen om det är ett mycket dödligt virus.

  Det kan komma virus som är lika dödliga som aids ebola och som sprids lika effektivt som mässling och som inte går att vaccinera mot.
  DET ENDA SOM DÅ FUNGERAR ÄR ANDNINGSSKYDD.

  Emanuel är en bra journalist men våra stora tidningar och statsmedia tillåter inte en fri diskussion, där får inte lösningar som jag nämnde ens diskuteras.
  Media censurerar nästan som i Nordkorea.
  Här beslutades av en svetsare och en hobby epidemiolog på en myndighet att viruset skulle spridas i lagom takt för att vi skulle få flockimmunitet, alla som sa något annat censurerades.
  Munskydd fick inte användas för det kunde hindra målet att nå flockimmunitet.

  Vi kommer aldrig att överleva på längre sikt politiker och hälsomyndigheter klarar inte av att fatta rätt beslut.
  Jag har gett upp, frågan är om värden går under medan jag lever eller om det sker efter min död.

 • Ingemar februari 24, 2021, 01:11

  Människoarten försvinner nog med klimatkrisen, men överlever den harmlösa CV-19. Demokrati och mänskliga rättigheter kommer dock inte att överleva, eftersom det dyker upp nya mutationer hela tiden, som ger en god anledning att behålla och införa nya inskränkningar av mötes- och rörelsefrihet.
  För den som vill fördjupa sig i den vetenskapliga kunskapen om cv-19 är MD Sebastian Ruchworts blogg bra:
  https://sebastianrushworth.com/category/covid-19/
  Med vetenskapligt belägg slår han fast att Rhinovirus orsakar fler dödsfall än CV-19 bland multisjuka. OCH ca 94% av alla som dött MED CV-19 är multisjuka. Endast ca 6% har dött AV ENBART CV-19!
  Annars kan ökad död av svält och ökade ekonomiska klyftor pga av restriktioner och nedstängningar. stora anledningar till homo sapiens kraftiga minskning framgent. OXFAM redogjorde i sin årsrapport för vad åtgärderna mot CV-19 hittills åstadkommit i den vägen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.