≡ Menu

Coronaveckan som gått, v34

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 34.

5 810 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 27 dödsfall på en vecka, vilket är sju fler jämfört hur många som inrapporterades döda förra veckan. Sverige är sedan några veckor tillbaka också inne i en period av underdödlighet, det vill säga att det dör färre än normalt i Sverige (även om det är olika i regionerna). I veckan fick en rapport från Region Östergötland stort utrymme eftersom de granskat hälsotillståndet på de som dött med diagnostiserad covid-19 i hemmet eller särskilt boende. I bara 15 procent av fallen var coronaviruset den direkta dödsorsaken, även om det i 70 procent av fallen var en bidragande orsak. I 15 procent berodde dödsfallet på något annat. Ändå räknas samtliga in i totala statistiken, eftersom de diagnostiserats med covid-19 inom 30 dagar från dödsdatumet. Efter Östergötlands rapport vill Socialstyrelsen nu att fler dödsfall ska granskas.
Samtidigt släppte SCB i veckan en rapport över första halvåret i Sverige (alltså innan underdödlighet fått fäste) som visar att det inte dött så många svenskar nu, sedan svälten 1869. Sammansättningen och storleken på befolkningen var givetvis annan då, men SCB menar att det ändå är rimligt att jämföra. SCB:s pressansvarige förklarar:

Även om antal dödsfall och intensivvårdade ligger på stabilt låga nivåer, ser vi en fortsatt ökning av antal smittade. Det är framför allt de unga vuxna som smittas, enligt statistik från Folkhälsomyndighetens veckorapport. Under veckan kom också flera rapporter om hur unga struntar i avstånd och när klubbar stängt igen anordnar egna svartklubbar i skogen.

R-talet, det som indikerar hur många en smittad person smittar, låg också högt – 1,2 under början på augusti – vilket ändå inte oroar Anders Tegnell. Oro känner dock flera för barnen nu när skolan drar igång. Under veckan öppnade grundskolan runt om i landet och även om det finns anekdoter om hur vissa förskolor drabbats, finns ingen enhetligt statistik om att barn är de som driver smittan, tvärtom visar statistiken på en stabil och låg nivå när det gäller bekräftade fall.

Ännu är det så klart tidigt att säga något om skolornas smittspridningseffekt, men skolministern var i veckan tydligt med att hon inte ville medverka till att stänga några skolor under hösten.

Apropå barn fick Sverige det första fallet av smitta bland spädbarn i veckan. En nyfödd bebis i Skåne vårdas just nu och troligtvis har barnet smittats av sin mamma under graviditeten. Fallet är ovanligt och internationellt har det bara rapporterats om några enstaka liknande fall. Samtidigt har det lett till problem då det saknas rutiner i att hantera smittade spädbarn, vilket gjort att andra föräldrar larmat.

Gränsen på max 50 personer blir kvar, men kanske att det finns någon gyllene mellanväg för kultur- och idrottsbranschen. Det var det luddiga besked som gavs i veckan om ett redan luddigt regelverk. Det finns ett förslag om att sittande publik skulle kunna tillåtas vid större evenemang, men frågan ska nu ut på remiss hos Folkhälsomyndigheten. Kulturministern har tidigare varit hårt pressad att komma med ett svar om framtiden för kulturbranschen. Idag tillåts ett större antal personer i lokaler som är restauranger och affärer, men inte om en artist används som dragplåster. I Göteborgs skärgård försökte en restaurang komma runt detta genom att inte annonsera ut sin artist Ebbot Lundberg, men istället låta Göteborgsposten skriva en artikel om deras snillrika kryphål. Men polisen stoppade eventet.

Sveriges hållning till munskydd fortsätter att förbrylla omvärlden. Dels för att Sverige snart är helt ensamma med att inte rekommendera munskydd, men också för att fler svenskar tror att det hjälper, än att det inte hjälper. Två av fem vill till och med se krav i kollektivtrafiken och det moderata Trafikrådet i Stockholm har redan börjat bära munskydd. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson pressades om Sveriges hållning under Lördagsintervjun i P1 och menade där att Folkhälsomyndigheten undersöker saken och ska återkomma, även om han inte tror på någon större effekt av dem.
”Vi kan tänka oss att föreslå munskydd, men då ska man ha uttömt de möjligheter som finns verkligen att arbeta med distansering, arbeta ytterligare med hygien och information om att inte röra sig. Annars kan vi aldrig öppna samhället för 70-plussare och människor med riskbakgrund.”

Sverige har via EU köpt in 6 miljoner vaccindoser. Det står klart i veckan, då EU valt att handla upp doserna via Astra Zeneca, förutsatt att alla tester godkänns. Samtidigt förhandlas det med ytterligare aktörer och totalt hoppas Sverige nu att det ska finnas tillräckligt för hela vår befolkning. Experter tror dock att det kan bli svårt att få svenskar att vaccinera sig, var femte svensk uppger i en undersökning att de inte vill. Vaccinet tros vara tillgängligt i Sverige tidigast januari 2021.

Intensivvårdsavdelningarna stängs runtom i landet, en efter en. Nu börjar också personal komma tillbaka från semestrar och kan berätta om deras minnen. Aftonbladet har gjort ett reportage med några sjuksköterskor i veckan och Expressen har gjort en lång intervju med IVA-sjuksköterskan Eveline Jacobson, vars sommarprat blev ett av sommarens största. I intervjun framgår till exempel att P1 aldrig hade hört henne innan inspelningen och helt enkelt chansade på att Eveline skulle ro iland det.

Finland lättar på gränsdragningen, för gränskommunerna. Sverige och Finlands olika strategival blev förödande för Tornedalen, som ligger på båda sidor landsgränsen, men vars samhälle skars itu av gränskontrollerna. I veckan har Finland därför beslutat att lätta på gränsen, just i dessa få kommuner där samhällen blir särskilt drabbade. ”Det kommer underlätta vår vardag väsentligt”, säger kommunstyrelsens ordförande i Haparanda.

Till sist, i korthet:

Det var allt för den här veckan, saknades något? Skriv gärna en kommentar!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Natalie augusti 24, 2020, 07:57

    Tack för att du gör den här sammanställning. Det är en välbehövlig pysselbit i att få förståelse över vad som händer.

  • Jan Tångring augusti 24, 2020, 08:31

    Varför är en presskontakt ute och försvarar publiceringen på twitter? Varför är det inte den ansvarige forskaren som förklarar?

    Det här nonsenset om 150 år spreds internationellt. Sverige drogs i smutsen – igen. Men SCB fick rubriker – det kanske räknas som en framgång?

    Är personalen på SCB nöjd med hur mediafunktionen hanteras?

    • Jan Tångring augusti 24, 2020, 08:32

      p.s. Jag försökte kommentera med mitt googlekonto och med mitt twitterkonto, men ingen av dem lyckades logga in.

    • Emanuel Karlsten augusti 24, 2020, 09:59

      Jan: Det är väl en presskontakts uppgift, att föra dialog med allmänheten. Det ska sägas att SCB själva knappast vinklade på 150 åren, det gjordes av TT. Däremot valde de att inkludera jämförelsen, och det är väl vad presskontakten argumenterar för (med citat från de egna statistikerna)

      • Jan Tångring augusti 24, 2020, 11:08

        Jag känner igen den här situationen. Jag har varit i maildialog med Johannes Cleris om en underlig publicering som SCB gjorde för en tid sedan.

        En gång är ingen gång. Nu är det två gånger. Eller fler? Jag vill veta varför Johannes Cleris är barnvakt åt forskare på SCB? Hur kommer de här pressreleaserna till?

        Johannes Cleris är en gammal TT-murvel. Jag ger mig fan på att det finns en story här!

        Som kuriosa är 150 år kul. Men det är inte vad vad SCB är till för – att ge oss popvetenskapliga faktoider. Det säger inget meningsfullt om corona i Sverige. Men det var direkt så det kom att användas – och det var helt förutsägbart.

        p.s. det funkar återigen inte att logga in med googlekonto och kommentera

        • Statistik och dess fallgropar augusti 24, 2020, 13:58

          En annan sak är alla dessa novusundersökningar som presenteras som fakta rakt av, utan att underlag och urval presenteras. Sen följer en ofta ganska ensidig analys utan någon diskussion kring möjliga svagheter. Jag undrar varför, tidsbrist kanske?

  • Ja de barnen, de barnen.. augusti 24, 2020, 13:30

    Undrar om det verkligen är lagligt det som region uppsala ska göra på barnen där? Inte för att hindra smitta bland barn men för att hitta de föräldrar som är pestbärare.. Det låter tvivelaktigt på fler än ett sätt. Barnen sen, ja vem tänker på dom, viktigast att vi visar muskler. Du var smittad, inte du..

  • Ingemar Siby augusti 24, 2020, 15:03

    Emanuel vill ha rapporten från region Östergötland. Länken och sammanfattning nedan. Antalet fall är begränsat, men är tillräckligt uppseendeväckande för att kräva att alla regioner gör detsamma!

    Lägg dessutom till vad professorn i geriatrik Yngve Gustafsson sa som sommarpratare den 13:e augusti; Äldreboende saknar kunskap och utrustning för att ta hand om sjuka. Vårdparadigmet är dessutom att äldre inte skall flyttas till sjukhus för vård. Hans bedömning var att ett stort antal hade överlevt med hjälp av syrgas.

    https://www.vardfokus.se/globalassets/2020/dodsfall-med-covid-19-pa-sarskilda-boenden-eller-i-eget-hem-i-ostergotland.pdf

    1.6 Sammanfattning
    ● Hälften av de avlidna var 88 år eller äldre.
    ● Betydande eller allvarlig skörhet förelåg hos 97 % av de avlidna.
    ● Covid-19 bedömdes vara den helt dominerande dödsorsaken hos 15 %, vara bidragande hos 70 % medan 15 % bedömdes ha annan orsak, vanligen hjärtsjukdom.
    ● 84 % av alla särskilda boenden har inte rapporterat någon avliden till följd av Covid-19.
    ● 16 % har rapporterat 1-8 dödsfall med Covid-19.
    ● Vårdplan fanns upprättad hos 90 % av de avlidna.
    ● Inte sällan gjordes en brytpunktsbedömning i livets slutskede.

  • Tony Nordin augusti 24, 2020, 17:25

    ”Intensivvårdsavdelningarna stängs runtom i landet, en efter en.” Är det alltså intensivvårdsavdelningar som öppnade för att vårda covid-19 patienter som stängs eller är det andra avdelningar? Att det beror på utbränd personal eller liknande?

    • Emanuel Karlsten augusti 26, 2020, 09:49

      Förlåt, tänkte att det var tydligt i sammanhanget eftersom hela rapporten handlar om coronaveckan. Men ja, det är alltså de avdelningar som särskilt behandlat covid-19-patienter

  • Gunilla Andersson augusti 29, 2020, 07:57

    I veckan har vi fått veta att de vaccin man jobbar för att få fram mot coronaviruset inte ska ges till 70+arna så där försvann deras sista hopp om ett normalt liv,det borde ha blivit en löpsedelsnyhet men ingen journalist var intresserad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa