≡ Menu

Coronaveckan som gått, v39: Smittan minskar och Sverige öppnar/ Ökning av smitta på äldreboenden/ Folkhälsan inte påverkad av pandemin

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 39 (27 september – 3 oktober, 2021).

14 868 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 47 fall sedan förra veckan. Det innebär ett dödsfall mer än förra veckans ökning.

Smittan faller nu kraftigt, efter att fjärde vågens kurva nådde sin topp under vecka 36. Under senast inrapporterade helvecka rapporterades 32 procent färre bekräftade fall än veckan innan. Antalet som testade sig minskade också, men med mer modesta 13 procent till 157 000 personer.

Minskningen sker i alla åldersgrupper, även den minst vaccinerade; 10-19 år.

Även vårdbelastningen fortsätter att minska (-15%, orange linje) och antalet IVA-patienter (grön linje) ligger kvar på ungefär samma nivå som förra veckan.

Vi ser däremot allt fler fullvaccinerade som hamnar på intensivvården. Det är en betydligt större grupp än de som inte är vaccinerade, därmed är ökningen logisk. Samtidigt kommer allt fler rapporter om genombrottsinfektioner bland just äldre och sköra.

Sverige har öppnat upp för de vaccinerade och i veckan fylldes nattklubbar av långa köer besökare som dansade och firade in öppnandet. Under pandemin är det många som blivit myndiga och som därmed fick göra sitt första besök på en nattklubb, men trots hårt tryck upplevde poliser runt om i landet att det var relativt städat – om än blött. Flera konserter och evenemang har också sålt mycket biljetter i veckan och lokaler och läktare har återigen fyllts. När bilderna från festandet spred sig uttryckte sjukvårdspersonal, läkare och professorer oro för vad det kommer medföra framöver. Folkhälsomyndigheten var mer oroliga för om alla hade vaccinerat sig, än att de festade och menade att risken för ny, bred samhällsspridning är mycket låg.

85 procent av de vaccinerades antikroppar försvinner efter sju månader. Det var veckans stora och kanske mest kontroversiella nyhet, när en ny svensk studie presenterades. Jag har djupdykt i den och kortfattat så är det inte konstigt att antikroppar minskar och att det faller kraftigt i procent säger inget om vilket skydd den vaccinerade har. Vaccinet ger fortfarande gott skydd mot svår sjukdom, men riskerna ökar ändå för äldre och sköra. Därför kan det finnas anledning att vara försiktig i umgänget med äldre. Läs mer i min genomgång.

För även om smittan minskar i landet, sker nu viss ökning på landets äldreboenden och det finns därmed viss koppling till varför dödsfallen ökar. Anders Tegnell menar att det handlar om att skyddseffekten hos vaccinet minskar med tiden. Med bakgrund av detta har det beslutats om att de äldre och sköra ska få en tredje dos vaccin, mer om det längre ned.

Vaccin

7 159 590 har nu fått minst en dos vaccin (83,8% av befolkningen över 16 år) och 6 595 856 (77,2% av befolkningen över 16 år) är fullt vaccinerade.

Totalt har 13 785 496 doser vaccin delats ut i Sverige. Det är 180 000 fler doser än förra veckan, vilket är ovanligt lite. Inte sedan vaccinbristen i april hade Sverige så få nya vaccinationer.

Flera regioner har nu börjat tacka nej till doser på grund av den låga efterfrågan. Risken är att man behöver slänga doser ifall man tar emot mer än man kan göra av med. Samtidigt finns positiva tendenser: Popup-vaccinering i Högsby och en relativt kraftig ökning av andel vaccinerade i Göteborgs förorter, till följd av en rad riktade insatser.

Äldre kommer att få en tredje påfyllnadsdos. Det gäller alla på äldreboenden, alla med hemtjänst och alla över 80 år – och i just den prioriteringsordningen. Det måste också ha gått 6 månader sedan senaste dosen och påfyllningen kommer att göras med mRNA-vaccin (däremot bara en halv dos ifall det är Modernas vaccin). Rekommendationen är att det ska ske i anslutning till influensavaccineringen. För övriga finns inga nya besked om en tredje dos.

Att vårdpersonal inte vaccinerar sig blir en allt större fråga, inte minst hos vårdtagare själva. En av fem i hemtjänsten är ovaccinerad och smittspårning har visat att det ofta är personal som tar med sig smittan in till vårdtagare. Politiskt talas det om att lagstifta om vaccinering för vårdpersonal eller flytta på dem. I region Dalarna utreds det om de kan få undvika anställa ovaccinerad personal. SKR har i veckan kommit med förslaget att personal i vård och omsorg kan få vaccinera sig på arbetstid.

SKR har i veckan också presenterat sin utredning som visar att även barn 15 år gamla kan vaccineras utan föräldrars tillåtelse. Nu är det upp till regioner att själva besluta hur de vill göra.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan – skriv en kommentar om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Arne oktober 4, 2021, 08:38

  Nyhet i veckan: att sverige tappat nästan ett år i medellivslängd, jämfört med nordiska länder som inte tappat något.

  https://www.svd.se/dramatisk-minskning-av-livslangden-i-sverige

  Borde väll räknas till det luddiga begreppet ”folkhälsa” ?

  • Emanuel Karlsten oktober 4, 2021, 10:20

   Det handlar ju om död, och överdödligheten har återkommande rapporterats på denna sida.

   • Arne oktober 4, 2021, 12:01

    Medellivslängden är såklart länkat till överdödligheten, men är en annan datapunkt som man bör tala om separat. Om det bara är personer som är extremt gamla som dör så påverkas medellivslängden lite medans ett mindre antal yngre personer som dör kan dra ner medellivslängden mer. Medellivslängd är också ett globalt använt mått på framgång inom hälsoarbete. När det gäller covid så skulle två länder kunna ha samma överdödlighet men olika påverkan på medellivslängd beroende på vilka som har dött.

    Det här är kanske en fråga som är i kärnan av att utvärdera den svenska strategin där man har sagt att man försöker ta fram en strategi som ger minsta påverkan på ”folkhälsa”. Men vad är folkhälsa och hur mäter man det för att utvärdera om strategin har fungerat, jag förstår det inte men du kanske gör det? Rubriken säjer ”Folkhälsan inte påverkad av pandemin” så då är folkhälsa något annat än att personer har blivit sjuka och dött (inklusive long covid) och att vi nu har långa vårdköer som följd.

 • Angelica oktober 4, 2021, 12:35

  Har du tittat något på om det finns mörkertal kopplat till ungas smitta? Vet exempelvis att region Östergötland inte har velat testa unga alls. Då blir det ju väldigt svårt att veta hur smittan ser ut. Blir ju lite orättvist att jämföra smittotal mellan åldersgrupper om inte vissa har möjlighet att testa sig.

 • Micke oktober 4, 2021, 19:55

  Hej Emanuel,

  Intressant sida som jag kommer att följa lite framöver, jag har på en del debattartiklar ställt två frågor men svaren har uteblivit av de som skriker högst om massvaccination och vacc-pass, kanske du kan ge ett bryta svar ?

  2020 års dödlighet kom på 13e plats under 2000 talet, 2020 har även lägre dödlighet än under något enskilt år under 1900-talet, detta om man räknar per invånare.

  Vad tror du Svenskarna dog av de 12 åren av 2000-talet som dödligheten var högre ?

  Sverige hade under 2018 4,89 platser per 100 tusen invånare, Europa hade i snitt 11,5, siffrorna för 2020 är snarlika, ponera att vi hade haft samma som EUs snitt, dvs 11.5 platser, då hade vi under den värsta perioden April 2020 haft en ungefärlig beläggning på 60% , hade vi behövt fundera på en ansträngd vård då ??

 • Kalle oktober 9, 2021, 09:30

  Blir ju lite märkligt när fohm påstår att 15000 döda ej påverkar folkhälsan.
  I vetenskapliga undersökningar ger detta högsta möjliga stresspåslag hos anhöriga.

  Att det inte funnits vård på två år påverkar ej heller folkhälsan?

  I min släkt finns mer än 10 exempel på stor påverkan pga pandemin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.