≡ Menu

Coronaveckan som gått, v9

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 9 (1-7 mars, 2021).

13 003 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 177 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Det är första gången på sex veckor som antalet inrapporterade döda inte minskar, jämfört med föregående vecka. Vändningen är väntad givet den smittökning som funnits i landet de senaste tre veckorna.

Och smittan fortsätter att öka även under den senaste inrapporterade helveckan. Antalet tester ökar, liksom antalet positiva. Andelen som testade positivt var 11 procent och nu börjar konturen av en tredje våg bli allt tydligare:

Även antalet som behöver sjukvård fortsätter att peka uppåt i både Stockholm och resten av landet. Nu syns också en första tydlig uppgång för antal intensivvårdade, vilket fått Socialstyrelsen att höja beredskapen ytterligare för att lättare förflytta patienter mellan regionerna. Allt detta sker ovanpå en redan extremt ansträngd sjukvård (som nu också har allt fler sjukdomsfall som inte handlar om covid). I Göteborg vädjar intensivvårdare om politiskt stöd och i Jönköping orkar de anställda inte längre, varför vården fått ta bort IVA-platser.

Smittökningen sker i 14 av 21 regioner och i alla åldrar under 80 år. Stockholm har sett en fördubbling av antalet fall på tre veckor, men högst är smittspridningen i Gävleborg där den brittiska mutationen nu håller på att ta över helt: Den står för 60 procent av fallen. Den brittiska mutationen finns nu också i Sveriges alla regioner och på Folkhälsomyndigheten sajt publiceras data fram till vecka sju (se graf nedan) där det framgår hur Gävleborg och Västra götaland drabbats särskilt hårt av den brittiska mutationen. Västra götaland är också den som är hårdast drabbat av de sydafrikanska och brasilianska viruset, även om det är från låga nivåer.

Mars antas nu vara en ödesmånad och utifrån det allvarliga läget har Folkhälsomyndigheten tagit fram nya scenarier om hur hög den tredje vågen kan bli. Myndigheten räknar med att vi kommer att öka våra kontakter till åtminstone höstens nivåer. Det skulle innebära att smittan når sin topp i slutet på april och att toppen kommer vara något lägre än i vintras.

Skulle vi öka kontakterna ännu mer kommer vi få nästan dubbelt så många dagliga fall redan i slutet mars innan det vänder ner (se graf nedan). I samtliga scenarier har Folkhälsomyndigheten räknat med att ett muterat virus smittar 50 procent mer. Till Svd har Anders Tegnell kommenterat alla scenarios (som är en rapport som uppdateras var tredje månad, på uppdrag av regeringen) och i rapporten anges också vilka framtida åtgärder som kan tänkas vara lämpliga.

Med anledning av det svåra läget har det beslutats om ytterligare bestämmelser i veckan:
Max 500 personer i butiker och varuhus. Sedan tidigare måste det finnas 10 kvm per person i en butik, men i stora butiker är Folkhälsomyndigheten oroliga för trängsel vid ut- och inpassager. Gekås i Ullared rundade beslutet direkt genom att smälla upp en vägg i mitten av varuhuset och därmed få två butiker med separata ingångar. Handeln har generellt varit kritisk till beskedet.
Testa dig om du har en kollega som är smittad, även om du inte själv har symptom. Beslutet är inte en lag, men en ny rekommendation.

I helgen samlades 500-600 demonstranter i en planerad och givetvis olaglig demonstration. Utgångspunkten var att ”sanningen” om viruset ska fram och de samlade drevs av en rad olika konspirationsteorier.
När polisen skingrade demonstrationen uppstod tumult. Sex poliser skadades, en av dem fick föras akut sjukhus, men kunde senare lämna utan allvarliga skador. Två personer greps under tumultet och arrangören är polisanmäld och förhörd. Han har nu förelagts att betala vite på 20 000 kronor i enlighet med den nya pandemilagen.

Stockholm och Dalarna har haft sportlov den här veckan och mycket av rapporteringen har handlat om att stockholmarnas skidresor – framför allt till Åre. Där har det rapporterats hur polisen förstärkt närvaron för att hantera urspårade fester, men bara en stor sådan, med hundra personer, upplöstes. I Vemdalen fick ett stort hotell stänga efter utbrott och i Åmål rapporterar en populär väg-krog att irriterade skidturister brutit upp toadörrar med skruvmejsel.
Men hittills säger smittskyddsläkare på samtliga populära resmål att de inte har sett ökad smitta till följd av skidturismen.

Vaccin

597 424 har nu fått minst en dos vaccin (7,3 % av vuxna befolkningen), och 292 867 (3,6%) är fullt vaccinerade. Nu börjar linjerna äntligen peka lite skarpare uppåt i diagrammen.

91 procent av alla på särskilt boende har fått åtminstone en dos och nu är alla regioner utom Stockholm påväg in i fas2 (som i huvudsak innefattar personer över 65 år). Att Stockholm fastnat har mött hård kritik, både från politiken och från Stockholms seniorer. Stockholm förväntas vara ikapp nästa vecka och att alla över 80 år ska då få brev med tid för vaccination.

Astra Zenecas vaccin har nu godkänts även för äldre. I veckan kom två nya studier som visar att vaccinet har samma skyddsnivå för äldre som andra tillgängliga vaccin. Tidigare har det inte funnits något som sagt att att vaccinet är dåligt för äldre, däremot har det saknats data – som nu finns. Samtidigt larmar allt fler vårdanställda om jobbiga, om än tillfälliga, biverkningar av vaccinet, som innebär ett kort sjukdomsförlopp. Det ska ändå inte vara farligt för äldre, eftersom studier visat att just yngre drabbas värre än äldre av biverkningar efter Astra Zenecas vaccin.

Fortfarande är bristen på vaccin påtaglig över hela landet. Även om det förväntas komma fyra till fem miljoner doser i månaden mellan april och juni, blir det knappt 1,4 miljoner doser i mars. I riksdagen är man kritisk och där har partierna samlat en majoritet för att tvinga regeringen att köpa vaccin utanför EU:s avtal. Regeringen är dock frågande, eftersom det inte finns några lager med godkända vaccin att köpa.
Röster har i veckan också höjts för att ge bara en dos för att ge så många som möjligt ett skydd – något Tegnell är öppen för.
Sveriges vaccinmål, att alla vuxna ska erbjudas vaccin innan juli, ligger fortsatt fast. Detta trots att till exempel Danmark justerat sitt mål.

Digitala vaccinintyg ska finnas på plats från den 1 juni. Det kan dels användas till resor, men även arrangörer till evenemang kan använda det.

Nyheter i korthet

Till sist:

Förra veckan infördes restriktionen om att man bara får servera en person per bord i gallerior. Beslutet har mött starka reaktioner – och skapar lite dråpliga scener. SVT:s korta reportage om saken blev en av veckans mest delade länkar:

På måndagen började den nya föreskriften för matställen, som ligger i köpcentrum och inte har en egen entré, gälla. SVT…

Publicerat av SVT Nyheter Öst Måndag 1 mars 2021

Det var allt för den här veckan – tipsa gärna om du saknar något!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Stefan Ivehammar mars 7, 2021, 23:43

    Tack för veckans summering.

    Jag håller dock inte med om att DN redde ut Ludvigsson-Science-saken.

    Du skriver att Science fick uppdatera med flera uppdateringar – vilka då? Jag ser endast en uppdatering, en uppdatering som bara gör saken än mer graverande för Ludvigsson och som dessutom involverar Tegnell: Science har klargjort att Ludvigsson de facto mörkade sin stora upptäckt om 68% högre barnadödlighet efter att ha kontaktat Tegnell per mejl. Det är hedrande för Ludvigsson att han kände sig manad att kungöra den mycket höga barnaöverdödligheten, men det är som sagt graverande att han la sig platt efter Tegnells svar och valde att mörka detta faktum. Därav den rättmätiga kritiken mot Ludvigsson.

    DN:s ”grävande” efter barnens dödsorsaker kan inte släta över Ludvigssons mörkande. DN:s artikel genererar bara fler frågor:

    Hur många barn dog egentligen av andra orsaker än extern skada och cancer? Det skulle kunna vara runt 20 stycken enligt DN:s vaga beskrivning. Hade dessa 20 barn testats för covid och hur många hade testats positivt?

    Vad anses deras dödsorsaker vara? Det är ju känt att covid påverkar många organ, och covid skulle därför kunna vara dödsorsaken trots att det inte var uppenbart för läkaren som skrev dödsattesten. Forskning pågår, och våren 2020 hade läkarna med största sannolikhet inte förmåga att avgöra om covid var en indirekt dödsorsak eller inte.

    • Emanuel Karlsten mars 8, 2021, 10:43

      Två uppdateringar, blev det vad jag förstod? Dn:s gräv efter orsaker var väl något de gjorde ovanpå, eftersom det var svårt att få ut dem så snabbt. Jag läser det mejlet som ett försök? Men jag har ingen lust att gå djupare i det där, jag tycker Dn gjorde tillräckligt.

      • Stefan Ivehammar mars 9, 2021, 23:57

        Visst, Science har säkert även gjort en mindre uppdatering utan att ange det, precis som alla tidningar gör, men 2 är inte ”flera”. Och visst, DN:s artikel beskriver liksom Science vad som hänt på ett bra sätt, men det skulle ändå vara väldigt intressant att veta vad dödsorsakerna faktiskt var och hur många som hade testats positivt för covid. Men vi får väl vänta på Socialstyrelsens rapport. Tyvärr så litar jag dock inte på Socialstyrelsens objektivitet efter deras direktiv om att äldre covid-sjuka ska ”behandlas” med morfin i stället för syrgas, och efter deras arbete med att retroaktivt ta bort covid som bidragade dödsorsak ur statistiken.

    • JMA mars 9, 2021, 20:53

      Vad jag kan se i EUROMOMO går det inte att se någon överdödlighet i åldrarna 0-14 i de länder som är med i deras sammanställning under 2020.

  • Christopher Fitzpatrick mars 8, 2021, 08:48

    The MEWAS v. Ludvigsson story would be really annoying if it wasn’t so damn funny.

    Yesterday on Twitter Agnes Wold insulted Bodil’s dog causing David Steadson to insist that Agnes had committed a crime.
    I would like to see how the police respond to that report. If it goes to trial, will the dog have to testify?

    Don’t know but at this point all the MEWAS and GBD/Tegnell fan club people really need to take a break from all this…

    • Bengt Hansson mars 8, 2021, 09:06

      Including the ”neutral” Science-reporter Gretchen Vogel.
      I see too many beta-version-articles these days. Honor your profession, dear Journalists!

      • Christopher Fitzpatrick mars 8, 2021, 10:16

        You realize that there was this famous guy in the USA who talked about journalist in this way?

        That Science article wasn’t great, but it also wasn’t a total betrayal of the journalist profession.
        Ludvigsson’s study was fine, but he shouldn’t have used it to jump into the ”other countries must reopen their schools” debate in the press.

  • JMA mars 10, 2021, 09:09

    Om man tittar på Euromomos sammanställningar över de europiska länder som deltar i samarbetet går det att se att Sverige inte sticker ut när det gäller överdödlighet.
    Framförallt om man jämför med länder i vår egen storlek som Schweiz eller Österrike. Båda länderna ser ut att ha haft en riktigt tuff höst med en hög överdödlighet.
    Sverige hade en jobbig vår men under hösten verkar överdödligheten endast legat något över det normala. Tittar man på andra länder som Belgien eller Nederländerna så syns även där en väldigt hög överdödlighet. Misstänker att det bror på att de länderna är väldigt tätbefolkade.
    Lite synd att Sverige ofta utmålas som ett kattastrofland när man utifrån ett Europiskt perspektiv ändå ser ut att ha klarat sig relativt bra. Att jämföra med framförallt Norge och Finland blir märkligt då våra länder skiljer sig åt i demografi och befolkningstäthet, framförallt i storstadsområdena som var hårt drabbade i första vågen.

    • Christopher Fitzpatrick mars 10, 2021, 10:01

      You make good points, but the thing people will start jumping up and down about is that you compare Sweden ( 23 people / kvm ) to Switzerland ( 206 / kvm ) , Austria ( 106 / kvm ), Belgium ( 376 / kvm ) and Netherlands ( 421 / kvm ) because it looks good against those, then downplay comparisons to Norway (14 / kvm ) and Finland ( 16 / kvm ) because they differ in ”demographics and population density”. And what about Denmark? I mean, it has to be said Sweden has way more demographic/cultural/political aspects in common with its Nordic neighbors than any non-Danish country on continental Europe.

      In the European context, Sweden is about average. In the Scandavian context, it’s really really bad. Why did this happen?

      • JMA mars 10, 2021, 14:47

        Om man jämför t.ex. Stockholms län med Zürich eller Wien så tror jag att du får ungefär samma befolkningsintensitet. Men jag håller med om att det är konstigt att Danmark och då främst norra Själland har klart sig relativt bra jämfört med t.ex. Stockholm.

        I Sverige har över 20% av befolkningen utländsk härkomst, motsvarande siffror för t.ex. Norge, Finland är 7-8% och Danmark ca13%. Den största invandrargruppen i Norge är svenskar… I Sverige är det Syrien tätt följt av Irak och där har du troligtvis den stora förklaringen vilket folkhälsomyndigheten har varit inne på ett par gånger. Troligtvis är det även en förklaring till varför England är betydligt värre drabbat än många andra länder i Europa.

        • Christopher Fitzpatrick mars 10, 2021, 17:23

          What’s the connection between people of foreign descent and rates of infection?
          Something like 75% of New Zealand is of foreign descent.

          • JMA mars 11, 2021, 11:37

            Vet inte hur det ser ut i Nya Zealand. Men folkhälsomyndigheten har pekat ut vissa invandrargrupper som överrepresenterade i statistiken. Demografin skiljer väldigt mycket mellan de nordiska länderna och bara för att vi ligger grannar betyder inte det att länderna ser exakt lika ut. I Sverige finns t.ex. en väldigt stor grupp med iranskt ursprung, Iran hade tidigt ett stort utbrott. Sverige har även en stor fordonsindustri med starka kopplingar till Kina.
            Finns nog många förklaringar till varför Sverige har råkat värre ut än våra nordiska grannländer.

  • Eva mars 13, 2021, 12:55

    Är det inte lite konstigt att Stocholmdemonstranternas tal om en ny världsordning kallas för ”konspirationsteorier” i medierna? WEF – World Economic Forum, däri hela världens elit är samlade – har ju helt offentligt lagt ut sina planer för just den nya världsordning som Forumet förespråkar?
    I planerna upplysas det vanliga folket om att i 2030 ”ska ni inte ha några egendomar, men ni ska vara lyckliga”. Kolla gärna WEFs och talesmannen Klaus Schwabs uttalanden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Emanuel Karlsten

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa